Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

13 November 2008

KIPPS 08

Bergambar bersama adik2 sayang selepas explorace
Saudara Hafiz Arzmi dalam slot solat
my group_kasih3
ery..ketika slot amanah&harapan
checkpoint 2 EXPLORACE
Adik2 kasih belajar solat
tenaga pengajar_kak sal

Huhu..
terpaksa ler post 2 bhn at the same time..gian betul nak menaip kat blog..
lama xde internet..huhu..
ops..straight tu the main tajuk..

KIPPS08 @ Kem Ibadah Pelajar Pintar Soleh..
Arena MBPJ, Kompleks Rakan Muda..

Minggu lepas, dpt mesej dari Ery ajak join KIPPS..waktu tu baru je habis baca tunggu teduh dulu..motivasi diri naik ke tahap 100%..trus tnpa berpikir panjang stuju aja ajakan Ery tersebut..xpikir da exam week..(lagipun balik dari sana still ade gap bbrp hr utk baca)..

emm..join program fasilitator ni sebenarnya satu proses pembelajaran dalam cara yang berbeza..kita belajar cara untuk berinteraksi dengan adik2..dengan mereka yang masih belum faham..jika terlalu ber'syarah'..mereka akan pekak kan telinga..
kat sinilah kita belajar menggunakan semula ilmu yang ada supaya kita bleh grab attention diorg..ye la klu xgrab nanti xsampai pula kat diorg apa yang nak kita sampaikan..

apa yang nak aku kata mengenai KIPPS ni.. 
dari sini aku belajar melihat bagaimana adik2 melihat..bagaimana mereka melihat dan bagaimana keadaannya masyarakat di luar sana melihat..try to put ourself into their shoes..
masih ada yang belum lepas pon qunut..solat masih lintang pukang..sedangkan dosa dah tanggung sendiri..
yang peliknya..
basic ibadah xsetle tp da pandai nk bercouple..huhu..

mgkn..
mereka mempunyai penerimaan yang berbeza dari apa yang aku pernah dapat..
aku belajar bersyukur..
aku belajar, yang kita hidup di dunia ini bukan untuk diri kita sahaja..dan bukan untuk org2 di sekitar kita..masih ada org diluar sana yang tidak langsung kita terfikir untuk kenal..untuk kita sedarkan..untuk kita kongsikan apa yang kita pernah dapat..nikmat Iman dan Islam yang tercinta..


~Ayuh sekalian..bermulalah dari diri..keluarga..sahabat..&bersama membina saf..supaya Islam kembali memimpin dunia..

UMKL
1245pm. 

No comments: