Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

03 May 2009

Kenduri Ucu

 
semalam, sempat gak la rush back to Kuala Selangor untuk attend kenduri, ucu buat, sempena dia nak gi umrah hujung bulan 6 nanti.

teringat lak dulu2, zaman kitorang basuh pinggan reramai lepas kenduri habis. zaman lari2 keliling rumah bersama kakak&abang sedara waktu malam. nak try sapa paling berani la kata kan(apa kes la punya pemainan). main aci nyuruk dalam kandang kambing atok (da xde da pun kandang ni..) penah korang main lumba kasut? taruk kasut dalam parit waktu hujan..tengok siapa punya kasut sampai dulu. pelik2 je pemainan dulu2.

1990-an
nak jadikan cerita, dulu kecik2 kami sedara-mara sangat suka bermain dengan aktifnya (standard la budak kecik kan). waktu tu ucu xkawen lagi. Baru2 lagi keja kat KL dok rumah sama ngan abang die (my paklang)..tapi hujung minggu dia balik kampung.. waktu tu, asal kami main pondok2 ke.. masak2 ke kat belakang rumah mesti kene bebel ngan die lepas tu. tak tau le kenapa. sebab kitorang suka buat sepah ke? haha. tapi dia memang sangat garang la dizaman muda nya..kitorang memang xkamcing betul ngan ucu.
sampai sempat la kitorang membuat konspirasi untuk tidak berkawan dengan anak dia bila dia ada anak nanti. (waktu tu dia bujang trang tang tang lagi..kesian, belum kawin pun anak da kena pulau.hebat betul!haha) macam lucu je. pemikiran jangka panjang kanak2.. tapi biasa la kan, dendam kanak2 bukan lama.

2009
sekarang ucu dah xgarang, malah peramah lagi. ucu dah kawin dan ada anak dua. comel lak anak2 ucu ni, xkan nak pulau kut?Ahaks! mesti la tak kan. zaman kami bermain2 pun da lama tinggal kenangan.. sedara mara seangkatan waktu main pondok2 dulu pun semua da mula memikirkan hidup sendiri. ada yang da punya anak sendiri pun, mana la nak geng ngan anak ucu. hehe.

Jun ni ucu da nak gi umrah. murah rezeki dia, anak2 kecik lagi tapi da boleh gi umrah. bawa anak2 sekali. dengar2 6 ribu lebih gak 1 kepala. anak2 diorang xpasti lak berapa bayarannya. 

sekarang semua pun dah membesar. nak buat kenduri pun da susah nak berlama-lamaan. semua kejap2 aje. ye la kan, semua da ada hidup sendiri. 

*oh gmbar xde lak.semalam sampai lambat, kamera tinggal dalam kereta.heh~

8.05pm
12th Rc

3 comments:

hajarr said...

hahaha
zaman kanak2.
ko igt lagi ye permainan2 seperti lari keliling umah dan lumbe kasut..
akk dah xigt lgsg.
hahaha
ni semua idea2 kreatip abg arul lah.
macam2..
pembuli pon ia juga.
haih, touching.
banyak benda dah berubah~

merentas horizon said...

oh please hold the line now!!ehe~ some says life begin at 40. tapi sarah rasa, umo baru 22 da rasa macam segalanya telah terlalu tua. adeih.

'ainun said...

teringt zaman kecik2 dolu...bestnyer..huhu