Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

29 March 2011

PTPTN oh!

ok kawan-kawan, di petang hari sambil-sambil aku masih melepak di ofis menunggu masa untuk berlalu pergi. saja aku view baki pinjaman ptptn. (hoho, yang anehnya aku tak cek pun aku punye akaun lagi, cek adik aku punya je)

nak dijadikan cerita aku rasa dia ni dapat sumbangan pinjaman dari ptptn ni, ada la 2 sem kut, pastu da takdapat sebab dia tukar course, dia masuk belajar 2007, mean hujung tahun 2008 tu dah tak dapat lah lagi ptptn.

jadinya, sampai 2008 tu dah terhentilah sumbangan dari ptptn ni.. so, lets check it out..

2008

2009

2010

2011

aku check kat atas tu, 2008 last duit yang ptptn kasik RM6500. dan sehingga ke hari ni 2011, baki keseluruhan terkumpul dah RM6857.50.

wow! RM357.50 diperolehi dalam tempoh 3 tahun, dengan mengambil RM16++/month.

dahsat betul!

Selamat Berjuang

Terima Kasih untuk Asma Amran, untuk video klip ini ya..


+terkenang zaman persekolahan plak.
+oh 2nd year with those akhwat T_T *kenangan manis (yg dulunya terasa perit)*
+UIA yang dah start exam, good luck! and UM yang akan ber-exam next month, juga good luck.
+selamat berjuang semua. di medan tersendiri.
+sekarang fasa ke-rapuh-an, aku hiburkan kalian dengan youtube je lah ek.

thanks!

27 March 2011

Without You

edisi xde idea, so.. aku hidangkan kalian dengan lagu dedikasi kak shira untuk aku ni.. best!


enjoy!

eh kejap, sebelum aku menghilangkan diri, nak share several link.
1. isu semasa, anwar ibrahim : 
2. gadget for detective/spy: 

25 March 2011

Today's Note.

bismillah..

Lately, aku ada la dapat friend request dari junior² Taayah (which is aku tak kenal pun). Tapi aku approve sajalah. layankan, mana tau dia kenal aku kan? dan mungkin add sebab nak jemput ke kenduri kawen? kan bagus dpt makan free (hehe.ok ayat last tu joke je ok)

ok seperti tajuk, pagi ni aku ke Jabatan Imigresen, confirmla bukan sebab nak amik pass atau visa pekerja asingkan.. I takde maid k, harap maklum. separuh hari dah dihabiskan kat sana pun.

masuk ofis, sembang² sket ngan boss, update makluman. then, setelkan sket² masalah client pastu dah packing balik. boleh ckp plus minus sejam jelah ngadap cik laptop ni.

here the snapshot..

 Jabatan Imigresen
Lunch: Nando's before
 Lunch: Nando's after

Akhir-akhir ni, aku rasa aku semakin.. semakin.. LOST (terima kasih azi untuk pencerahan panjang lebar anda tentang perkataan 4 huruf ni..) T_T

pernah korang dengar ayat ni? betul² mengganggu ketenteraman aku.

[At-Taubah:24]
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri- isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah- rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehinggga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya) kerana Allah tidak akan memberi pertunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka)

poor me, it become harder to fight against myself! T_T Wahai jiwa, bilakah kemarau ini akan berakhir? bila kamu nak berubah ni my dear self?

sebelum berakhir, aku nak mintak korang semua tolong ingatkan aku, jika aku dah nampak menyimpang dari jalan kebenaran. definitely, zaman bekerja sangat-sangat amat berbeza dari zaman belajar yang sangat amatlah ideal nya. T_T

wahai harta (yang sebenarnya hak Allah) dan wahai rumah sewa (juga pinjaman dari Dia), janganlah kamu sekalian menjadi perkara yang lebih aku cintai. please, kita clash k?

assalamualaikum.

24 March 2011

Oh Malaysiaku sayang

*aduh, semalam nak buat satu post tak berhasil akhirnya. hurm..


Firstly, off FB dan Twitter tidak bermaksud kalian kena off blogger gak. Hehe..

hari ni aku nak berceloteh mengenai dunia semasa. dah beberapa post asyik pasal diri sendiri je kan. macam xmengikuti perkembangan semasa langsung lah.

kalau kita tengok di sekeliling kita hari ni. dunia dah lama-kelamaan makin aneh. dah berubah. ko tengok saja pada harga mihun sup yang kau beli. dulu, masa zaman aku matrik kat penang dulu.. harga bihun sup baru RM2.50. tu hat kira yang paling mahal dah tu, beli kat kafe pentadbiran. kalo kat kafe kediaman bleh dapat murah lagi. yang tu, dahla mangkuk dia besar, ayam lak satu bahagian kut. memang tiap hari jumaat aku pasti akan membelasah bihun sup disitu. hehe. sekarang? tak dinafikan, kuantiti bihun masih banyak, bleh dapat semangkuk besar. tapi ayam adalah 1/3 dari sebahagian ayam potong 16. harga dah jadi RM4. betapa dasat dah kita punya tahap ekonomi.

tu baru sentuh sket ja bab kewangan (almaklumlah, baru lepas beli mihun sup utk lunch. hihi).. bab sosial? pasal buang bayi, pasal anak luar nikah, ada korang baca pasal ni?

Kelahiran di luar nikah membimbangkan

Monday, 21 March 2011 18:32 MS FiSab
PUTRAJAYA - Malaysia menyaksikan kecenderungan peningkatan anak-anak lahir di luar nikah dengan 234,674 kes yang tercatat antara tahun 2006 dan tahun lalu, Jabatan Pendaftaran Negara mendedahkan.
Menggambarkan situasi yang membimbangkan, Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Datuk Alwi Ibrahim berkata, tahun lalu 52,982 anak-anak daripada 510,462 kelahiran berdaftar lahir di luar nikah. (dahsyatnya!!! lebih drpd 10%!!)


ha itu satu hal. baru ni yang isu hangat dekat blog2 sarkas tu, pasal satu artis remaja yang dok rasa hot sgt nak beri kelainan dengan mengayakan fesyen dedah sana sinu, ala-ala red carpet Hollywood.. seksi bagai gitu, xyah dok tanyalah apa pasal anak luar nikah makin bertambah tiap tahum.

bab politik? banyak kes politik yang aku tak sempat nak catch-up. yang sempat.. org duk mintak DS Anwar Ibrahim bagi DNA isu si Saiful tu lah. pastu tup tup la ni, keluar lak isu Datuk T dan video seks pemimpin pembangkang. Oh, sudah2lah tu wahai dunia politik Malaysia. come on la, benda macam ni pun nak gembar-gemburkan satu Malaysia. aib kut, hakimi la cara elok, aktor dalam video tu dah satu hal. yang satu hal lagi, pi buat tayangan perdana tu panggil semua wartawan siap.. apa masalah hangpa sbnqnya? (aduh tiba2 panas hati gua)

take a glimpse bout our world.
+kat Jepun ngan masalah loji nuklear.
+tanah arab seperti Bahrain, Yaman dan Libya (ada yang tertinggal ke?) semua sedang bergelut dengan penentuan kebenaran. mahukan negara yang merdeka dari kehidupan jahiliah.
+Palestin, sampai sekarang masih bergelut dengan rejim zionis

come on Malaysia. takkan lah kita masih duk bertekak pasal isu-isu yang... ah malas aku nak sebut. tak langsung melambangkan keberanian dan ketokohan seperti pahlawan silam. hurm~

Moral of the story: Lets back to basic. Iman dan Islam.
(lari-lari masuk bilik, bukak semula kitab sejarah yang dah berhabuk tu.apa consequence kalo melayu sama melayu, Islam sama Islam duk bertekak sesama sendiri.)

22 March 2011

Tumpang gembira

Assalamualaikum dan selamat petang.

*sebenarnya aku tengah menunggu Pn Jiha ni update blog dia. tak siap-siap maka aku update blog aku je la dulu. huhu~

boleh kata minggu ni merupakan minggu yang membahagiakan. banyak peristiwa menarik berlaku kepada rakan-rakanku. ^__^ ah, seronok.

1. sabtu perkahwinan Dora dan ahad perkahwinan Sal. (ok bleh rujuk 2 post sebelum ni.)
2. awanis sudah pulang ke tanah air. selamat sudah dia mengerjakan umrah. tak sabar nak sembang panjang. dengar kata tak berapa sehat. ah, kita dera dia biar lagi sakit tekak dia kena bercerita. lol! (jeles ada gak. nak gi  gak! mak, sponsor bleh? ok, xdpt g umrah pun xpe, doakan aku dimudahkan nak g haji k!hehe)
3. samihah dah deliver baby boy. sekarang tengah tunggu Jiha update. dari tadi refresh page dia. hehe (ok, now die da update! welcome to the world baby Arsyad) almaklumlah, mummy2-to-be ni kena la gi mendapat fresh info from mummy yg dh melahirkan. tadi tghari Jiha gi melawat miha di klinik dengan Rabi dan Raihan.
miha, nnti pasni mkn byk2 sket tau, nak breastfeed baby nanti. sian, kena tahan kat wad.

ok tu je update hari ni ye kawan2. jumpe esok! (esok awanis da start kerja.paksa dia lak update blog, best gak paksa-rela org ni.hehe!)

21 March 2011

Goodbye my Almost Lover

Aku tujukan title tu khas utk dora yang telah pun menamatkan zaman bujangnya pada Jumaat lepas. kamu sekarang sudah menjadi fulltime lover kepada encik suami.

pasal aku, takpe.. nanti aku cari lain. (T_T)

ok, pengembaraan hari sabtu dan ahad lepas memang syiok. tak tipu punye. tapi aku saspek, kalau ahli rombongan lagi ramai.. pasti lagi meriah. bak kata satu pepatah the more, the merrier. kankan?

timeline:
10.30 - bergerak dari KL Sentral dengan aimi dan ana nordin (terima kasih daun keladi kepada ana nordin dan myvi putih beliau)
12 lebih - exit Ipoh, amik zira razak. dan meneruskan jalan kg ke Kuale.
1 lebih - tiba di Stesen bas kuale, amek Azi (yang menunggu Nora dan Ain yang tak kunjung tiba)
1.27 - berkumpul di jambatan Sayong. (ada nora, ain, mashidayu, muni, rashidah, syaimaa')
1.30 - sampai le kerumah Dora nye. Jumpa ekin sakdi dah nak balik. salam-salam then terjah. ok, nampak Dora, kurus gile k. sampai aimi xkenal pun tu dora. aku pun rasa ni dora tapi awat cengkung beno, tapi bila dia freakin'-out "ecah!" ok betul lah tu dora. ahaks.


apa yg specialnya kenduri dora ni? ofcourse sebab suasana kampungnya! makan berhidang ok! xde buffet2 ni. gotong-royong, xde caterer2 pun. hehe. klasik! lain2? tema is kelabu-hitam. err dora, sejak bila hg suka kaler hitam? habaq mai sket. ok, doorgift? labu sayong la! kata buat kenduri kat sayong kan.. hehe. after makan, bergambar time. then bersurai dekat jam 4 kut.

kami ke rumah arina yang terletak di kuala. have a chit-chat di petang hari (sebab hujan xdpt nak meronda.oh tmbahan semua keletihan bergambar.lol) dan malamnya baru keluar gi makan, after makan, arina bawa pusing istana, tapi malam kan.. xnampak apa. hehe

esoknye? pagi-pagi merayau. photography session again! pastu makan laksa kuale. then baru gerak ke Tapah dalam jam 11.30pagi. dalam jam 1 kitorang tiba di Dewan Merdeka Tapah.


kenduri lagi, Its Sal's turn. makan-makan, gambar-gambar. Then dalam jam 2 lebih kami pun bergerak pulang. Ana dan arina ke utara, aku, ana, aimi dan syaimaa ke selatan.

dan terpisah dgn aimi di KL Sentral. Aku ke KJ dan aimi ke SA.

pada mana-mana yang tak berkesempatan join the journey, bleh la usha2 FB dorang. banyak gambar jangan bimbang. lain kali hangpa pi la kenduri yang lain plak. k!


Ana, Arina, Aimi.. jumpa lagi lain kali na! Thanx korang!

Much Love,
♥ Ecah.

19 March 2011

Journey to Kenduri Kawin.

In advance.

aku mahu ucapkan Selamat Pengantin Baru kepada, my Roomate masa sekolah dulu, Pn Eliza Dora Abd Halim. ^____^ .

+ slmt pgntn baru dora!kawen da hg.
+ smg yg terbaik utk hg k.
+ the journey begin!

ok dora ni, masa f1 adalah bersamaan usrah-mate. tuptup f2-f3 dapat sebilik. Mau tak rapat.. die ni dari zaman sekolah dah gaya mak-mak. So, memang sesuai dah la kawen pun. :P Buat pengetahuan korang gak, Dora ada lah pakej: pandai masak + menjahit + mengemas + cun! wohoo!  (tapi kena expect lah bhgn teknologi slow sket..biasa la tu mana bleh perfect sangat)

Memang dari skolah lagi aku selalu terfikir, sapa lah orang yang bertuah akan jadi husband dia nanti. Now, harinya pun tiba.. pastilah tidak dapat melepaskan peluang (tambahan, lama gila kut tak jumpa hang Dora!)

So, pagi satgi aku dan 2 orang rakan lagi akan bergerak ke Kuale Kangso. Dora, till we meet there huh! Pastu tido sana semalam, kemudian esoknye bergerak ke rumah Sal pulak!

Ye, Norasfa Salwani pula akan melangsungkan kenduri kahwinnya esok! (Ok, sapa lagi nak kawen? habaq mai lekas) Sal adalah jiran sebelah bilik masa f2 dan f3. Dalam otak aku semua yang lucu je pasal dia ni. Sebab dia memang humor punya orang. Oh, rasanye macam ada satu scene je yang terakam kat otak.. tolong hg hias rumah sukan masa f5. tengah-tengah malam bawa ke pagi gak tu berdua lepak tengah padang menghias rumah Tun Fatimah. :)

Sal, Selamat pengantin baru! semoga perjalanan baru lebih mengujakan!!

Ok rakan-rakan sekalian, jumpa disana! OMG, barang tak packing lagi ni, baju tak bilas, kerja-kerja kena setelkan before gerak. *serabut*

Till then, jumpa lagi semuanya. Much Love From Me.

Wacana

Blog oh blog. aku lihat ramai rakan-rakan seperjuangan blog ku dikalangan Karisma-Umian sudah slow je update blog sekarang (oh except adik Fareha.hehe). Adakah semuanya sudah tersungkur? Hurm, aku pun berperasaan yang sama gak sebenarnya. selalu je macam xde idea.. macam sekarang.

sebenarnya ada. tapi tu lah, tu lah tu. bila bab nak menulis, jadi macam bermasalah pulak nak mengarang. so aku share je lah ek, apa yang aku buat semalam. Sort of dairi pulak.

Pagi semalam, aku nampak Dr Hafidzi post kat wall FB dia pasal Wacana Teori Kebangkitan Islam di Malaysia: Sempena Revolusi Timur Tengah, dan dia jadi panelis. Oh, bertepatan dengan spirit ingin tahu + baru ikut Slot Sejarah dia + memang tak buat apa pun malam semalam. maka aku pun gerak dari ofis (which is blkg UIA je pun) jam 7 malam. Alhamdulillah senang lak bas semalam kan, azan maghrib sampai sudah aku di UIA.

Oh by the way, yang lebih menariknya tentang wacana anjuran Persatuan Ulama Malaysia ni, dia menggabungkan 4 wadah yang agak berpengaruh di Malaysia iaitu ABIM, IKRAM, PAS dan Hizbur Tahrir (HT). Masa aku sampai tu, para ibu-ibu HT ni dah ada kat masjid, berjemaah sekali la kami. Jauh, dorang datang dari Bangi, Gombak. Ok, majlis start lebih kurang jam 8.20 mungkin.

Mula-mula tu, audiens takdek la ramai sangat. First round tu, soalan dia tentang pandangan setiap wakil wadah ni tentang kebangkitan di Timur Tengah ni.


Sdr Julfitri,ABIM: menganggap NGO Islam sebagai the 3rd force. Menurut Richard Nixon (Seize The Moment) Kalau kita nak kuasai dunia, kita kena takluki 4 blok dunia iaitu, Mesir, Turki, Pakistan dan Indonesia. Beliau menegaskan bahawasanya rakyat boleh dididik dengan pendekatan pendidikan. Dekat Mesir 80% adalah gol. miskin, di Malaysia 80% adalah gol. sederhana, jadi kita tak expect perkara yang sama terjadi di sini.

Dr Sharifuddin,HT: Kejadian kebangkitan di Mesir dan Tunisia, bukan seperti yang kita inginkan. Dimana ia terjadi kerana tekanan ekonomi. Sekiranya berlaku penukaran kepimpinan, sistemnya masih sama. Maka, keinginan untuk menyambung kembali kehidupan Islam tak tercapai. [Analogi air dan minyak] Kita lebih perlukan revolusi pemikiran.

Sdr Subki,PAS: Bersetuju dengan tindakan PUM membuat wacana yang melibatkan various jamaah, sekaligus dapat membentuk Strategic Alliance.  Berkali-kali mengingatkan, bahawasanya kita berbeza jamaah bukan bermakna kita bersaing, tetapi saling melengkapi. Meskipun ada jalan revolusi, tetapi Pas memilih jalan aman dengan memilih ruang demokrasi untuk menaikkan ISlam. Pas dah banyak habiskan masa di bahagian politik, jadi bagi ruang yang terlepas, mintak kawan2 lain cover.

Dr Hafidzi,IKRAM: [dimulakan dengan fakta2 sejarah yang ambe tak tertangkap :P] Menganggap apa yang berlaku di Timur Tengah sebagai satu permulaan. Mendapat sebuah negara bukan dalam tempoh sehari, sebulan atau setahun. Malah bertahun-tahun, lihat sahaja sirah berapa lama masa diambil untuk Islam tu mendapat negara Madinah. Beliau memetik kata-kata Yusuf Qardhawi dalam Solat Jumaat di Dataran Tahrir "kebebasan berfikir adalah lebih utama dari perlaksanaan syariah", ini menunjukkan pendekatan membina dan mendidik memerlukan kita pandai bersama dengan masyarakat, bukan against mereka.

Ok sampai sini sajalah. Lepas tu bila bukak soalan, memang hangat betul. Semua penanya soalan dah macam panelis dah. Terus pusingan kedua pun xdek, rumusan terus. Itupun dah terlebih masa since janji ngan guard nak tutup dewan jam 11. 11 beberapa minit, habis lah talk.

Info: aku agak 1/6 atau 1/8 je perempuan semalam. (biasala tajuk gini memang catchy di pendengaran lelaki. perjuangan. malam pun satu hal. susah pada mak2 mithali ni nak keluar)

Info2: overall, wacana tersebut membuatkan aku melihat dengan lebih luas dan realistik. tQ!

17 March 2011

Online Banking

Salam semuanya. Sihat hari ni?

ok tajuk hari ni adalah online banking. Hangpa pernah dengar dak? Of course la kan.. dunia modenisasi ni mana bleh lari dengan kemajuan, apatah lagi online banking (ini sejenis bentuk kemajuan kan?kan? dunia di ujung jari)

Contoh online banking yang anda semua familiar? Maybank2you, CIMB Clicks, Ambank Online dan macam-macam lagi la.. (a year back aku cek BSN xde online lagi, nowadays dah ada tau. MyBSN Internet Banking)...

Ok tu lah serba sikit.. kebagusan online banking adalah..
1. anda tak perlu lagi beratur panjang nak bayar bil, nak bayar hutang ptptn, bayar sewa rumah, mahupun nak transfer duit kat sedara mara dikampung
2. tak perlu jumpa orang (kira bagus ke tak bagus ni?lol.)..
3. oh lupa pula, topap pun online banking je. selain dari mudah, kita jugak boleh jimatkan pembaziran kertas dari kertas topup tu. bagus2. kan?
4. menjimatkan masa. Kalau korang sejenis manusia yang bizi atau perasan bizi, sambil ber-program pun boleh bayar bil tau (kalau ada ekses internet lah)
5. tak perlu lagi risau pasal air atau api kena potong sebab tak bayar bil ^___^
6. amat mudah untuk korang menderma! Alhamdulillah..

Aku start ber-online banking ni bila start kerja 2009.

Masa mula2 memang excited, lagi-lagi bila dah pandai browse kedai-kedai online. T_T haha! Tapi masa tu, ada beberapa site dia belum berapa nak advance. So, banyak yang terima kad kredit je untuk payment, tak pun paypal.

Lately, aku tengok banyak site yang dah buat kolaborasi dengan bank online ni. Paling koman dia akan bagi korang payment choice, mastercard or visa card (kad kredit) dan maybank2u or CIMB Click (online banking)..

Dan tadi aku baru register member card King's Confectionery. Nasib popular tak allow online banking boleh bayar ngan kad kredit je.. Kalo tak hangus..

Apa kah maksud semua ini?

Oh, bahaya.. bahaya..

So kawan-kawan semuanya! Everything come with pro and cons. So, berhati-hati! Kawal nafsu anda! (Sambil urut dada dan remind mata suruh berhenti melayan site-site yang offer online payment!Wargh!)

Till then, daa.. assalamualaikum.

15 March 2011

Semasa: Jepun dan gempa

Salam,

berita yang paling femes mutakhir ni? Ya! tepat sekali jawapan kamu semua.. Japan and the earthquake. 8.9 skala Ritcher (sama seperti kejadian Tsunami di Acheh), sekaligus mencetuskan ombak Tsunami setinggi 10 meter. Antara kawasan yang terjejas ialah Sendai, Fukushima, Iwate, Miyagi dan Aomori (dan banyak lagilah kawasan di bahagian tengah Jepun).


bukan setakat gempa bumi dan tsunami, reaktor nuklear pula meletup satu persatu. setakat aku menulis ni, dah 3 nuklear plant meletup [BH: Loji sejauh 250 kilometer di timur laut Tokyo itu mengalami tiga letupan gas hidrogen sejak Sabtu lalus selepas gempa bumi dan tsunami memusnahkan sistem penyejukan reaktor], di kawasan Fukushima Daichi. [YouTube: 'Catastrophic' radiation exposure, more blasts at Fukushima nuclear reactor]. Nampaknya, level radiasi akan meningkat.

All people within 20km of Fukushima nuke plant need to evacuate: Kan - twitter RT.com

hurm. bencana apakah ini? tapi dari berita2 yang aku dengar, adalah dok bagitau yang harga toyota merudum, tak kurang juga sarcastic statement tentang ultraman, latest pasal komentar mengatakan teknologi jepun yang tak go green menyebabkan earthquake. came on la! Ini kan natural disaster.. mana bleh nak elak dah. Tak percaya pada Kudrat Allah ke? hurm.

ok, several pic from FB Pages [Japan Quake, Eye-Witnesses from the Ground] tentang keadaan di Jepun. Educated country.

People couldn't get home and have no place to stay. All they can do is wait. Notice that no one is blocking the hall ways, sitting silently on the sides, not causing any trouble to the others. This is what we call education.

People being evacuated to the open area. Tons of people staying at one place for several hours, but when they leave, there was no single rubbish left on the ground. Everyone cleaned up after themselves.

Elderly, Women and children are served first. People from the stores gave out chairs and blankets to whoever needed it on the street.

Radiation amount in Chiba Prefecture of Greater Tokyo Area twice to 4 times normal level - twitter RT.com

dengar kabar, letupan logi nuklear di Jepun akan bagi kesan kepada pantai barat amerika dalam masa 10 hari.

setelah banjir di australia, kebangkitan rakyat di Tanah Arab, dan gempa di jepun ini.. terfikir, bagaimana pula agaknya kiamat? nampaknya semakin hampir.. T_T

Ya Allah, kau berikanlah yang terbaik untuk Jepun. Jepun pasti bangkit kembali, [This earthquake has revived and given back to all of us the spirit of “kizuna” (bond, trust, sharing, the human connection)].

14 March 2011

Sejarah: Laksamana Kemala Hayati

Kalau roboh kota Melaka, 
Papan di Jawa hamba dirikan, 
Kalau sungguh bagai dikata, 
Nyawa dan badan hamba serahkan.

*  *  *  *  *

Laksmana Kemala Hayati

Kemala Hayati atau Malahayati, seorang laksamana laut yang cukup terkenal. Pada tahun 1585-1604, memegang jabatan Kepala Barisan Pengawal Istana Panglima Rahasia dan Panglima Protokol Pemerintah dari Sultan Saidil Mukammil Alauddin Riayat Syah IV. Dia memimpin pasukan Inong Balee (janda-janda pahlawan yang telah tewas). Menurut sejarah, Kemala Hayati memiliki seratus kapal perang. Setiap kapal perang dapat mengangkut 400 perajurit atau tentara. Laksamana Malahayati turut bertempur di garis depan melawan kekuatan Portugis dan Belanda yang hendak menguasai jalur laut Selat Malaka. Kala itu Cornelis de Houtman, orang Belanda pertama yang tiba di Indonesia, berusaha menggoyang kekuasaan Aceh. Namun armadanya malah diporakporandakan armada Laksamana Malahayati. Banyak yang ditawan dan Cornelis de Houtman mati dibunuh Laksamana Malahayati. [Pahlawan Yang Terlupa]

Ia berasal dari keturunan sultan. Ayahnya, Mahmud Syah, adalah seorang laksamana. Kakeknya dari garis ayah, juga seorang laksamana bernama Muhammad Said Syah putra Sultan Salahuddin Syah yang memerintah tahun 1530-1539. Sultan Salahhuddin sendiri putera Sultan Ibrahim Ali Mughayat Syah (1513-1530), pendiri kerajaan Aceh Darussalam. Dilihat dari asal keturunannya, darah militer mengalir dari kakeknya.[Laksamana Malahayati]

Pembentukan pasukan wanita yang semuanya janda yang disebut Armada Inong Balee itu merupakan ide Malahayati. Maksud dari pembentukan pasukan wanita tersebut adalah agar para janda tersebut dapat menuntut balas kematian suaminya. Sinopsis tentang Pasukan ini bisa dibaca di postingan yang berjudul: Benteng Inong Balee.

*  *  *  *  *

terkagum sekejap. perempuan, laksamana? wow! 

untuk gambar-gambar dan cerita lanjut, bolehlah kalian pergi ke link2 tersenarai. InsyaAllah bermanfaat.

11 March 2011

Friday Emo

Usul Kedua (Usul 20 karangan Imam As Syahid Hassan Al Bana)


Al-Quran yang mulia dan sunnah yang suci adalah rujukan  kepada setiap  muslim  dalam
mengetahui  hukum-hukum  Islam.  Al-Quran difahami dengan mengikut kaedah bahasa Arab
dengan tidak  mengikut sikap memberatkan dan terlalu memudahkan. Kefahaman kepada  sunnah
yang suci adalah dengan merujuk kepada rijal-rijal hadis yang thiqah

....

"orang murtad tak perlu dibunuh, hanya jiwanya yang perlu dibunuh"
"tiada paksaan dalam agama"

hurm. habis tu kenapa lah kan zaman Abu Bakar tu pulun nak memerangi orang murtad? amboi lagi bijak dari solafussolleh sekarang eh.
bila dah jadi orang besar ni, dah stabil ngan kerja, dah mula nak berpasang-pasangan, dah ada anak sendiri.. ramai yang mula nak cari Islam. Alhamdulillah. Tapi aku ingatkan, kalau nak cari Islam tu, selidik dulu betul2. jangan main ikut je membuta-tuli. pastu belajar tak abes. pastu bagi ajaran sesat. hurm.
lagi satu, kalau nak belajar ilmu tafsir, belajar lah dengan orang yang ahli dengan bahasa AlQuran, jangan mentafsiri AlQuran berdasarkan terjemahannya. sebab bahasa Arab (bahasa Quran), lenggok bahasanya berbeza dari bahasa melayu kita.
dan lebih penting, bila sampai bab hukum ni.. aku nasihatkan, kalau kau tak berapa nak fasih atau tahu tentangnya. plis plis.. kau cakap je kau tak tahu, tapi kau akan buat rujukan dulu sebelum kau jawab. hurm.
....

*darah muda ni, cepat betul menggelegak.

ok, sekian entri friday emo aku. terima kasih sudi nak baca. sok lusa baca lagi deh.

10 March 2011

Nasyid Sekolah.

Once in a while, aku mesti akan browse through lagu-lagu nasyid sekolah ni kat YouTube. Aku rasalah kan,banyak2 lagu nasyid ni, memang nasyid sekolah gak yang lekat dihati. hehe.

Sebab apa? suara, memang asli 100%, takde miming, takde editing.. pastu ada percussion.. kalau fail main percussion secara live, mana bleh nak femes di arena nasyid sekolah. So, kalau yg masuk bertanding peringkat negeri or kebangsaan ni memang biasanya memang pakar la dalam bidang ketuk-mengetuk ni.

Oklah nak cerita panjang pun tak guna, cuba layan sket video2 yang berjaya aku gali di YouTube ni..

ni kumpulan ArRayan dari Johor. Suara dan muzik dah sedap gambar je kurang jelas. takpe bleh abaikan gambar.. dengar je lagu dan mesej yang nakdisampaikan.

Ok, yang ni lak Shoutul Faizin, SIS. 2009 punya lagu. aku memang fan gak la pd kumpulan SF ni dari zaman sekolah lagi sbnrnya. santai.. amacam? dah jatuh minat belum dengan lagu-lagu nasyid sekolah?


Sekolah aku punya nasyid?ha, yang nilah. aku amik version 1996 punya, Ainul Yaqin. rare tau. hehe.

Ok, sekian dulu regangan tengahari, aku tutup post tengahari ni dengan,

ok. selamat berehat di waktu lunch break. zzzz...

Mumbling.

tadi aku balik dari usrah. sekitar jam 10.30.. melepasi saja traffic light depan PPUM, 2 motor melintasi, pakai sweater UM. elok2 depan gate PJ, dorang signal kanan. Langsung aku teringat zaman2 belajar.. mesti dorang ni baru habis program.. (walaupun aku penah merempit sekali je ke masjid bulat ss14 tu. itupun eri yg tolong rempit.hehe) dah dekat2 tengah malam, baru nak balik kolej. ^__^

seronoknye student life! Hehe, tapi life kerja pun tak kalah seronoknya. masih gak aku balik lambat pada malam2 tertentu.

Apa yang aku nak repekkan malam yang syahdu ni? (oh esok pagi  di ofis, sudah kosong meja partner saya T_T, bagi feel touching. Oh tapi ada laptop dia, boleh gode2 game baru. hehe)

erm. starting with,

pernah tak korang terfikirkan tentang sesuatu yang super-duper best dan teringin sangat untuk milikinya? Contoh?

ok aku bagi contoh, Samsung Galaxy Tab, ah betul2 tempting.. meskipun aku tak pernah pegi showroom (showroom ke untuk gadget?haha. suke-hati) tengok kat YouTube pun dah jatuh hati. Dari sehari ke sehari rasa nak sangat. So, bila nak sangatx1000 mesti kita usahakan untuk kumpul duit riban2 kan? semata-mata nak dapatkan gadget tersebut, xkiralah along the way kena rompak ke, anak kucing jatuh sakit ke kan.. dan duit kita dihabiskan utk semua benda tu. tapi kita tetap nak dapatkan jugak jugak kan?m.o.d la bai bak kata para jundi

itu baru cerita pasal gadget, macam mana pulak Smart For Four yang pintas kelisa kau pagi tadi? ingat senang ke nak dapatkan? kalo tak pun Volkswagen biru pastel tepi jalan yang kau akan jumpa setiap hari tu. Fuh, mau makan ratus ribu tu. (haih sama macam sebijik rumah), kalau betul korang sangat3 obses pada kereta tersebut. dan memang sampai malam pun termimpi-mimpi, mesti punyelah korang sanggup ikat perut bulan-bulan, tahan semua kehendak hati na bershopping baju baru, hatta dompet pun tak tukar 12 tahun semata-mata nak save duit untuk kereta kegemaran. Fuh, mesti along the way nak habis bayar tu, perit giler la tahap kehidupan. Makan kena kawal, pakaian tak de yang fesyen baru. segala gadget elektronik ni, semua xde harapan lah nak tukar. kankan?

ok 2 cerita kat atas tu aku nak letak analogi je. Betapa, kita berusaha sesungguh-sungguh-sungguh untuk dapat kan sesuatu yang kita nak. Then, please relate it to Jannah.

Allah nak bagi kita masuk syurga mesti lagi payah kan? Mana taknya, dari kecik kita duk berangan nak masuk syurga. Mengenangkan segala keindahan yang terlakar kan dalam Quran tu kan. rasa macam rindu sangat-nak sangat masuk syurga. kan?

tapi.. tapi..

usaha kita macam mana? dah takat mana da la ni? kenapa usaha kita nak masuk syurga tak sama macam usaha yang kita buat untuk kita dapatkan samsung galaxy, atau korbankan segala-galanya macam kita nak dapatkan kereta idaman kita?

Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga,padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.

[Al-Baqarah:214]

Ok otak aku dah tepu, jam pun dah pukul 1. sama2 lah kita mendapatkan iktibar dari penulisan ni.

*m.o.d - march or die

09 March 2011

Hidangan tengahari

Salam semuanya! hari ni hidangan tengahari adalah betik + air bandung.

ok, tadi melayan FB jap.. dan terjumpa ini.

[Sebelum memulakan sesuatu yang terlarang, cukuplah sekadar mencintai ia dalam diam.]

Jemput baca semua, menarik! ^_____^

Disebabkan menarik, aku masukkan sekali lagu Muadz ni kat sini. Bleh layan lagi in the future.


Selamat menjamu selera!

06 March 2011

Insurans vs Takaful

AsSalamualaikum semua, selamat petang..

hari ni, sampai² Shah Alam.. Tim duk sembang pasal MAA Takaful. Dia mention ada 2 jenis takaful tadi, satu medic care (kut?) dan satu lagi link hajj. Memang dua-dua menariklah.. menarik dan tertarik.

menurut Tim lagi, Insurans tu orang Islam xleh amik, tapi kalau takaful ni boleh. Sebab? sebab insurans tu macam membeli sesuatu yang tak ada (which is kesihatan), ok, explaination lanjut boleh rujuk la Cik Tim :) (berminat nak amik takaful? amik la kat dia).

sebenarnya aku adalah jugak dengar2 mengenai perkara ni masa Konvesyen Graduan Nasional (KGN) dulu. dorang duk sibuk la cakap pasal insurans islamik ke tak, simpanan islamik ke tak. tapi, aku macam tak amik port sangat sebab, setahu aku lah kan, aku mana ada amik insurans lagi. Duk pikir2 gak la nak amik, tapi tak amik2 pun lagi, masih fasa survey..

Tup tup balik dari Shah Alam, aku terserempak ngan Kak Chik, usrah-mate aku masa first year. Dia sekarang ni kerja dengan etiqa takaful (ok petanda apakah? dua orang takaful dijumpai dalam satu hari.phew~), sesuailah dengan course dia dulu, bisnes. Pastu selain berkempen (sket²la) tentang takaful dia tu, aku pun tanya sekalilah..

tentang satu persoalan yang dah lama membelenggu diri aku (yang akhirnya memakan diri sendiri)..

[start-flashback]
2009 - aku rasa time ni muda sangatlah kan, dan perasaan nak selidik² tu sangat lah tipis. sekitar 13 Julai aku datang KL, baru terpikir nak setelkan semua pasal kerja (termasuk nak bukak akaun maybank.nota:start kerja 15hb.weehee~)So, hari tu.. aku pun mintak bantuan Kak Shira (big thanks kak!banyak betul bantuan akak sepanjang sy hidup di bumi PJ ni. tak terhitung rasanya) untuk bawa ke 14th, dan kat sana memang lah kan.. susah kut nak parking. So, Kak Shira tak masuk, kena jaga kereta.. xleh parking kan. Aku pun masuk la sorang2 dan setelkan sendiri. Habis buka akaun, kak tu hulur satu kertas, dia cerita pasal savings. Kita saving bulan2, nanti after 10 tahun baru bleh keluar. Aku pun pemikiran naif time tu terus je, hurm ok gak tu. dari aku simpan sendiri, kang terpakai pulak. Baiklah aku biar bnk ni simpankan. Punyalah baguskan, aku dengar je pasal simpanan, aku pun approve je nak join, pasal benda2 lain tak pulak aku tanya.
[end-flashback]

"Sarah tau tak insurans ni haram, orang Islam tak leh amik. Kenapa dia haram?" Kak Chik pun tunjuk fail takaful dia tu,
1. Judi - terdapat unsur judi, dimana duit kita tu dilaburkan kepada perkara² yang dikhwatiri ke-halal-annya
2. Riba - interest yang diperoleh dari pelaburan tadi
3. Gharrar - gharrar ni perkara yang tak jelas, macam syubhah jugak.. dimana polisi yang dikeluarkan tak clear dan boleh bertukar sesuka hati.

gulp.

Balik je rumah, aku pun selongkar balik plan yang kakak bank tu kasi, 2 tahun lepas. Then aku sms kan premium tu kat Kak Chik minta dia tolong cek itu insurans ke tak. and of course it was. T_T

the only choice yang aku bleh buat sekarang ialah menghentikan semua ni, so. hujung bulan ni InsyaAllah aku akan cuba perbaiki keadaan. (ouh jahilnya aku dalam perkara² perbankan ini)

kat sini aku nak highlight sikit. Aku tulis kat sini bukanlah nak membuka pekung di dada disebabkan kejahilan sendiri, apa yang aku harapkan adalah. Korang pun mendapat iktibar dan peka juga tentang masalah berkaitan ekonomi ni.

bacaan tambahan: [insurans vs takaful], [7 misconceptions]

Jzkk.thanks.terima kasih.

[update 11.7.2014]
isu ini saya rise sekitar 2011 dan tak sangka lepas 3 tahun masih panas cerita ni.

maafkan saya sekiranya ada sesetengah pihak yang rasa tak senang dengan pendapat saya yang masih belajar memperbaiki diri.

berbalik kepada fokus, isunya saya nak berhenti insurans. bukan nak menghentam mana-mana produk atau skim simpanan diluar sana.

maaf.

04 March 2011

Selamat berangkat sahabatku

this entry is specially dedicate to my dear friend..

selamat berangkat both of you! ^______^ (cemburu oK!)..

semoga senggang masa dan percutian ini, memberi kalian ruang yang seluas-luasnya untuk mempergiatkan lagi ibadah .. sambil menyelusuri jalan-jalan sirah (oh how i wish to be there also!) .. semalam baru cerita tentang Sirah Hijrah Nabi Muhammad saw pada adik2, bila baca sirah nabi, pasti bergenang air mata. Oh rindu pada mu wahai kekasih Allah T_T ! Semoga akan segera sampailah giliran saya pula nanti.

sampaikan salam aku pada Rasulullah saw, pada Baitullah dan tanah yang menjadi saksi perjuangan menegakkan iman. doakan aku juga menyusul kalian.

#post ni rasa macam awal sangat plak, tapi ok la kan?

03 March 2011

How I Wish

Salam semuanya.

hari ni lambat sudah aku sampai ofis, gara-gara ada construction dekat jln duta + ada re-hearsal hari pahlawan kt KL, menyebabkan beberapa jalan utama ditutup. aku dengar radio, sesak die mak aih .. federal jam, nkve jam, sprint (jalan yang ktorang lalu) pun jam.. 15 minit drag.

itu cerita pagi tadi. semalam? jumpa Aimi ^__^ dinner skali (kat A&W je pun, dinner gak namanya kan? hehe), borak².. lepas rindu sket. rindu ke? aimi, mesti rindu punya kt aku.. tu xleh tipu.. kan aimi kan? sket lagi kalau pegi Jepun mesti lagi rindu. haha. (Aimi, kte rasa everything akan ok punyalah,InsyaAllah. So nanti jangan lupa kad eh??)

Sebenarnya dah 2 malam aku tak bawa lappy ni balik, sebab balik naik bas kan.. malas betul nak angkat beg berat cam batu ni. along the way back idea nak menulis tu memang mencurah-curah la. tapi sebab takdak laptop kan, nak bawa ke hari esok mesti hilang lah segala cerita2 indah yang dah aku karangkan tu. hurm.

ok, dah update serba sikit, terus kepada tajuk utama. How I wish..

sekarang ni umur aku dah 23. sikit bulan lagi jadi 24. dan sepanjang umur ni, banyak benda yang aku kesalkan. banyaklah, memang banyak sangat. rasa kalau difikir.. xnak lah fikir.

dalam menjalani hari hari aku selalu berharap,
supaya aku boleh bermula semula. aku pegi ke tempat baru dan start all over again. aku berkenalan, tanpa prasangka. membantu tanpa belas, takde lagi kata2 berunsur sinikal atau sarkastik, duduk dalam dunia yang aman. yang berlapang dada. (ok, untuk kembali ke zaman sekolah menengah ke, universiti ke, skolah rendah ke.. itu memang xdelah kan. sebab xrealistik!)

kalau macam dalam game kan selalu, bila mati tu, ada beberapa nyawa lagi kan. takpun even da game over, korang boleh restart balik. dan main dengan strategi baru. betul tak? ha macam tulah maksud aku.

yes, i know.. korang akan cakap "bolehlah kalau nak camtu, tapi dalam mimpilah.." fine.. fine.. meskipun aku tahu, berubah kepada yang lebih baik tak memerlukan tempat yang baru, tetapi ia suatu bonus tau kalau kau pergi tempat baru untuk bermula semula.. cuba korang cek balik sirah. ada satu cerita tu, pasal seorang pembunuh yang dah insaf, kan ulama tu suruh berhijrah? camtulah..

aku quote balik, kata-kata aku dari entri before..
sekarang aku dah paham, kenapa jihad melawan hawa nafsu tu, lebih tinggi martabatnya dari jihad perperangan. Fight against yourself! susah.. susah.. (tapi InsyaAllah tak mustahil)

sekian corat-coret pagi ni, neskepi da habis satu mug, korang pun dah berjaya buat regangan mata sikit kan? jom kita sambung bekerja!

01 March 2011

Nota: Solat Jamak Qasar

Assalamualaikum semua..

minggu lepas aku telah dibukakan hati dan dimudahkan jalan untuk menghadiri satu lagi program ilmiah yang menambah ilmu agama yang masih seciput di dalam diri ini. (T_T)

ia satu pengisian hujung minggu yang sangat menarik memandangkan ia memfokuskan kepada isu2 fiqh Ibadah. (cover bab taharah, solat jamaah, solat jamak Qasar dan solat jenazah) tambahan lagi, aku dapat tahu Ustazah Dr. Anisah akan jadi one of the speaker. memang eksaited. kenapa aku suka ustazah ni? sebab penyampaian dia santai.. tapi dalam santai2 tu siap keluar lagi pandangan2 mazhab lain tentang sesuatu isu tu.

ok, hari ni aku nak share skit la kan apa yang aku dapat dari slot hari tu iaitu solat jamak qasar.

Jamak dan qasar ni kita tahu ia memang sembahyang yang dilakukan bila kita dalam keadaan musafir. Tapi, tahukah kita, bila kita harus membuat solat qasar, solat jamak, dan solat jamak qasar?

Solat Jamak, bila boleh melakukan?
1. Ketika musafir - ok solat jamak yang boleh dilakukan oleh orang musafir ni adalah untuk tempoh 3hari tidak termasuk waktu bertolak dan waktu pulang. Cth macam ni, aku dari PJ nak balik kampung di Perak, jadi aku bertolak jam 5 petang hari isnin dan sampai di kampung jam 8 malam. 3 hari permusafiran akan dikira dari 8 malam ke 8 malam esoknya. Jadi aku boleh buat solat jamak ni sekiranya aku berada di Perak sehingga Khamis jam 8 malam. Tapi kalau memang dah niat nak balik selama 4 hari atau lebih, memang tak boleh nak buat jamak ye sebaik sahaja touch down di Perak tu. Melainkan asalnya memang niat nak balik 3 hari, tapi bila sampai kg tu, ada plak hal yang memaksa delay nak balik PJ, so lepas saja Khamis 8 malam tu, kena lah berniat mukim, dan solat seperti biasa.

2. Ketika hujan - jamak ketika hujan ni, applicable untuk orang yang sentiasa solat berjemaah di masjid.
Hadis dari Ibnu Abbas r.a.:
“Nabi s.a.w. pernah sembahyang Zohor bersama Asar dan Maghrib bersama Isyak secara jamak dalam keadaan tanpa ketakutan dan tanpa musafir."
3. Ketika sakit - bila seseorang itu dalam keadaan sakit, yang dengan jamak boleh memberi lebih masa untuk dia berehat, dan tidak perlu ternanti-nanti waktu solat seterusnya.
"Dan diharuskan jamak antara yang tersebut itu kerana sakit yang akan ditimpa kesusahan jika ia meninggalkan jamak. Kerana Nabi s.a.w. pernah melakukan jamak ketika tidakdalam keadaan ketakutan dan tidak ketika hujan Dan di dalam satu riwayat lain "tidak dalam keadaan ketakutan dan tidak dalam permusafiran". Ia diriwayatkan oelh Muslim dari Hadis Ibnu Abbas, tidak berkeuzuran selepas yang demikian itu kecuali sakit.” (Ibn Muflih, Al-Raudhul Murbi' : hal. 111)

4. Ketika dalam keadaan hajat dan kepayahan yang timbul - ini contohnya, kepada doktor yang kena buat pembedahan yg sangat lama (8jam mungkin?) jadi diharuskanlah untuk dia membuat solat jamak, kerana jika tidak dijamakkan solatnya, akan memberi kesulitan kepada pesakit.
Ibnu Abbas r.a. berkata: Bahawasanya Nabi s.a.w. pernah menjamakkan antara zohor dan asar, dan antara maghrib dan isyak di Madinah tidak kerana musafir dan tidak kerana hujan. Ibnu Abbas ditanya: Apa yang dikehendaki dengan yang demikian itu (mengapa Rasulullah melakukannya)? Dia berkata: baginda mahu memberi kelapangan (mudah) kepada umatnya. (Hadis Riwayat Muslim).

Solat Qasar
Adapun solat Qasar hanya boleh dilakukan apabila kita dalam keadaan musafir. dan beberapa syarat musafir yang kita kena take note.

1. Perjalanan atau musafir yang diharuskan oleh syarak atau bukan kerana membuat maksiat.
2. Perjalanan atau musafir yang lebih dua marhala ( 56 batu/ 91 kilometer)
3. Niat sembahyang Qasar semasa Takbiratul Ihram
4. Solat yang terdiri dripada 4 rakaat ( Zohor, Asar, dan Isyak )
5. Berkekalan musafir ( masih daalam musafir ) sehingga selesai atau sempurna sembahyang.
6. Tidak boleh mengikut orang atau jemaah yang sembahyang secara tamam ( sembahyang yang sempurna empat rakaat )
7. Tempoh perjalananya selama 3 hari tidak termasuk perjalanan datang dan pulang

Solat Jamak dan Qasar pula boleh dilakukan sepanjang bermusafir tersebut.

ok, beberapa nota yang aku ingat boleh tambah pencerahan kepada pembaca yang budiman;
1. Sembahyang jamak dan qasar di satu-satu tempat ( dalam musafir ) boleh dikerjakan selama tiga hari tidak termasuk hari sampai dan hari keluar daripada tempat itu.
2. Jika berniat hendak berhenti di satu-satu tempat ( dalam musafir ) selama empat hari atau lebih, maka putuslah musafir sebaik sahaja sampai ke tempat tersebut dan tidak boleh lagi sembahyang jamak dan qasar. Begitu juga kalau berhenti itu kerana hajat yang tidak boleh lagi selesai dalam masa empat hari itu maka putus juga musafirnya. Tetapi kalau berhenti itu kerana hajat yang boleh selesai dalam masa tiga hari ( atau hendak berhenti kurang dari tiga hari ) maka boleh qasar dan jamak selama tiga hari itu, selain daripada hari masuk dan hari keluar.
3. Seseorang berniat hendak berhenti terus dari satu tempat, maka berakhirlah musafir apabila sampai ke tempat tersebut. Ia tidak boleh lagi sembahyang jamak dan qasar kerana ia telah bermukim di situ.
4. Jika ia berhenti di satu tempat ( dalam musafir ) kerana ada urusan yang dijangka selesai dalam masa dua atau tiga hari tetapi urusan itu tidak juga selesai dari sehari ke sehari maka ia boleh terus sembahyang jamak dan qasar sehingga 18 hari.
5. Seseorang bermusafir dalam keadaan tidak tahu tempoh berhenti atau tiada tempat tertentu yang dituju tidak boleh sembahyang jamak dan qasar.
6. Seseorang sedang sembahyang qasar dalam kenderaan misalnya, tiba- tiba sampai ke tempat yang dituju yang tidak dibolehkan jamak dan qasar atau sampai ke tempat asal ( tempat menetap ) maka wajib disudahkan sembahyang fardhu itu secara tamam ( penuh empat rakaat ).
7. Jika bermusafir tetapi tidak tahu hukum dan syarat-syarat mengenai sembahyang jamak dan qasar, maka ia wajib sembahyang tamam ( sempurna ) sepanjang musafir.
8. Jika seseorang keluar dari rumah sebelum fajar hari Jumaat, ia diharuskan mengerjaakan sembahyang Jumaat. Tetapi jika ia keluar selepas fajar pada hari Jumaat, ia wajib sembahyang Jumaat di mana tempat ia mendengar azan semasa ia bermusafir.

*perkongsian ni aku dapat dari program hari tu, di tambah dengan sikit2 citation dari sumber lain (almaklumlah salinan keras dan lembut takde lak dalam laptop ni, tapi InsyaAllah apa yang aku tulis ni berdasarkan pemahaman aku dari apa yang aku dapat hari tu. Sebarang bantahan boleh maklumkan, nanti aku semak balik.)

Sumber internet, boleh semak: [Ummu Abas], [Soal Jawab], [Maszlee Malik]
Perbezaan mukim, musafir dan mastautin boleh cek sini [hady83]

Solat Jamak dan Qasar rukhsah dari Allah dengan tujuan untuk tidak memberatkan hambanya untuk menunaikan solat dalam keadaan tertentu.. tetapi, janganlah kerana rukhsah ini, kita meringan-ringankan solat kita.

Ok semua, jangan tinggal solat tau!

Sekian perkongsian hari ini... semoga bermanfaat.