Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

23 February 2012

Plumber.

Bermula dari esok 24Feb sehinggalah 27Feb akan berlakulah masalah air di flat kami yang sekangkang kera itu. Maka, tengoklah inisiatifnya nanti macammana. Jadi bersembanglah daku dengan rakan serumah mengenai peristiwa ini..

aku: hg blk shah alam ke mlm ni?
aku: sok xde air
rakan: x aih
rakan: balik sok le
rakan: arini tadah air
rakan: esok mandi le sebaldi je
rakan: haha
rakan: ahad mlm tu tak balik la gamaknya
rakan: balik isnin.. so klu isnin masih tiada air, akan ku ajak sesiapa utk pi mandi di mana2
rakan: hehe
aku: yeah
rakan: tp sy masih positive bahawa sok pagi masih ada air
rakan: takkan diorg start mentenance pagi2 buta ye dok
aku: sy pun berfirasat demikian lah cik (nama dirahsiakan)..
aku: tbe hg cakap macam tu teringat lak peristiwa lalu..

ya. tiba-tiba aku teringat kenangan lalu, yang kalau diikutkan sangatlah menyeramkan dan mungkin men-traumakan mereka yang terlibat. Tapi kalau aku cerita taktaulah sampai ke tak tahap keseramannya lagi. Cerita dah lama. Feel-nya pun mungkin dah lari ke laut lepas..

Cerita ni bukan zaman universiti, meskipun ada beberapa episod jugaklah dimana kolej 12 dilanda masalah ketiadaan air. Tapi cerita zaman tu tak begitu seram lagi. Bukan jugak zaman matrikulasi, sebab seingat aku tak pernah la pulak ada masalah takde air masa di KMPP dulu. hurm, ada kah?

Ok, cerita ni berlaku pada 2003, kira-kira 9 tahun yang lalu..

Jam ketika itu sekitar jam 4 atau 5 pagi, yang pasti Subuh belum tiba. Tapi keadaan di Rumah Merah sudah perlahan-lahan makin meriah dek anak-anak gadis beratur nak tunggu turn mandi. Di dalam keserabutan yang baru nak mula rancak tu, seorang adik telah terlihat satu susuk tubuh lelaki melintasi. Di benaknya ketika itu cuma ada satu telahan,
"mungkin ada orang nak baiki paip yang rosak" 

Maka diabaikan saja lelaki tersebut. Tetapi lelaki itu sebenarnya, bukan lelaki biasa. Dia menyeludup masuk ke salah satu pintu di dalam bilik air ketika keadaan belum pun sibuk. Bila sahaja mendapat peluang, tiba-tiba dia keluar dari persembunyian dan menarik tangan salah seorang gadis, Jeslina (bukan nama sebenar, aku pun tak tau nama orang yang terlibat) di bilik air. Keadaan kelam kabut, suara manusia timbul tenggelam. Gadis-gadis bertempiaran lari, terkejut dengan kehadiran lelaki didalam bilik air perempuan!

Manakala Jeslina yang tertangkap tadinya, bergelut minta dilepaskan, ada ketika dia terlepas, namun apalah kudrat anak gadis dibandingkan dengan lelaki dewasa. Lelaki tersebut berjaya menarik rambut Jeslina. Beliau mengheret Jeslina ke koridor asrama, dalam keadaan teresak-esak dan kesakitan Jeslina mengikut saja rentak lelaki itu.

Ok, aku dah takleh nak karang lagi.. sebab sebenarnya aku tak di tempat kejadian pun. Tapi, atlast, sebelum lelaki tu lepaskan Jeslina dia hentak budak tu dengan belakang parang. So, kes berdarah jugaklah. Lepas kejadian tu, mereka yang duduk di Rumah Merah memang trauma, lebih-lebih lagi mereka yang di tingkat bawah. Aku rasa Jeslina pun pindah sekolah selepas kejadian tersebut. Hurm.

Itulah kejadiannya, sekian.

Dah tiba masa aku pulang ke pangkal jalan! It's 6pm liao, let's go back..

No comments: