Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

25 April 2012

Terfikir Tentang Mati

Tengah-tengah malam gini, layan lak menulis post blog ditemani lagu2 dari Nasyeedfm. Memang sejati dan meresap ke jiwa, tadi aku mendengar luahan perasaan seorang adik ni yang belajar di kolej swasta. Peh, dahsyat2 remaja zaman sekarang. Pening kepala para guru-an dan anggota mansyarakat.

Sedang blog-hoping sambil layan radio online ni, alih-alih lagu ni plak keluar..


Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sedari
Masihkah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu telah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tinggallah sepi

Bila Waktu Telah Berakhir - Opick


hurm, terus aku terhenti seketika, tentang dunia, tentang hidup, tentang amalan. Melihat kepada kematian yang silih berganti disekeliling kita semua. Sungguh, benar2 pelajaran dan pengajaran berharga.

dan tak mustahil kematian kita suatu hari nanti juga akan menjadi pengajaran dan peringatan untuk orang lain pula. Pada orang lain adalah kes lain, tapi apa yang lebih utama, macam mana kita nak face Allah dan segala persoalan dari Munkar dan Nakir nanti >.<. oh seram!

dunia sebentar, akhirat itu yang kekal. tapi rata-rata kita begitu bekejar kan dunia lebih dari menyediakan bekal ke akhirat.


Bayangkan,
kita punya ibadah solat yang 5, yang kadang-kadang tu 'ter'hujung waktu dek khusyuk sangat bekerja (tapi InsyaALlah cukup) oklah, ambil kira sekali sembahyang sunat yang kadang2 buat tu,

tambah puasa di bulan Ramadhan yang tak pernah cukup, dan diganti beberapa hari nak masuk Ramadhan seterusnya..

bayar zakat yang tertangguh-tangguh.. dan Haji yang sempat atau tak dilaksanakan..

ok, tambah sikit la.. baca Quran, berzikir, berbuat baik kepada ibubapa, suami, anak, oh ya sedekah kat masjid, dan tak curi tulang masa kerja.

Agak-agaklah kan.. mampukah kita nak redeem syurga yang super-best-tak-terhingga tu dengan amalan yang diatas?

hurm.. hurm..

Itu dulu persoalan yang aku mau cungkilkan hari ni, untuk kalian dan terutamanya a.k.u supaya dapat sama-sama kita membaiki diri, melihat ibubapa yang makin tua, kita juga sebenarnya menuju mereka. Jom bersiap.

Now, nasyeedfm sedang perdengarkan sakaratul maut (yang biasa kita dengar zaman sekolah dulu tu)..

Okla, baca doa tidur dan mengucap sebelum tidur, doa supaya Allah bagi lagi kita hari untuk menjadi lebih baik. Assalamualaikum...

No comments: