Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

06 May 2012

Mencari Diri

Tempat terbaik untuk mencari diri adalah dengan ke suatu tempat yang kita tak pernah pergi sendirian dan berkenalan dan bergaullah dengan mereka.

Siapa kau ketika itu, barulah kau akan kenali. ^^,

mengikuti program ESQ dan outbound di Kem Ampang Pechah, Kuala Kubu Baru 5 dan 6 Mei ini merupakan pengalaman baru yang mengimbau pelbagai kenangan lalu. Spending precious time with Kak Mas (orang yang aku kenal masa awal-awal aku berjinak-jinak dengan D&T di PJ, tahun 2006) Sharing past moment dan koreksi current moment. Dia nampak bahagia sekarang ^___^ luarbiasa kesan pernikahan. hehe.

Oh ya tentang program tadi kan..

Apa yang aku dapat dari program ESQ kelmarin? Otak kanan sangat-sangat penting untuk sering digunakan. Ia menjadikan kamu, orang yang luar biasa hebat! Subhanallah. Dan ya, slot ini betul-betul menjadi satu titik tolak yang memaksa aku untuk berubah menjadi lebih baik. InsyaAllah, aku mahu berusaha ke arah itu.

Hari ni pula adalah outdoor punya part. Diuruskan oleh tuan kem. Main rakit T__T eheh~ ah, sakit jugak la tangan main rakit nih. (sangat-sangat lebih baik main kayak T.T) sebelum boleh nak main, kena buat rakit sndiri plak tu.

part yang aku rasa paling menyentuh adalah.. Adalah sorang budak ni, dia memang sangat belagak-lah mentang-mentang pernah buat benda ni sebab dia 2nd time datang. Memang yakin diri akan menang ni. Alih-alih tak menang. Senyum dia da nampak kelat. Tapi ada satu grup ni dia menang 2 hamper, so dia bagi satu hamper pada group budak eksyen ni tadi. Barulah senyum dia nampak ikhlas .. ahaha!

Comel betul ending dia!

So, apa yang penting dalam kes ini adalah, bukan kemenangan yang kita perlu banggakan. Tapi nilai persaudaraan yang perlu kita utamakan. Kankan?

Aku rasa tempat ni mungkin akan menjadi tempat yang akan dikenang di masa depan. Surau klasik!

Terima kasih kak Mas dan Fauhan menjadi peneman dalam kembara ini ^____^ Syukur ada sahabat seperti kalian. (dan semua yang hadir menghiasi perjalanan kembara dihujung minggu ini)

Ayoh berubah! Kita mampu lakukan, InsyaAllah.

No comments: