Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

13 December 2013

Endure

Waktu zezaman student dulu aku dah tak ingat dah.. aku ada ke rasa pressure sangat eh? ada kut? tapi dah lupa?

at least, nak dekat exam mesti pressure punya. oh ya, tapi masa nak hantar thesis.. tak pressure kut? Nampak cam steady jer. Kalau masa presentation lain citer lah kan.. memang tak cukup napas. ini memang simptom orang yang stage freak.

Bila da zaman bekerja ni, stress adalah antara kawan yang begitu handshake tak mau lepas lagi. So macam tu lah kan.. stress telah menjadi pengikut setia anda setiap hari dan sepanjang tahun. Lagi-lagi bila anda pi kerja dengan separa hati.. still kerja sebab banyak sangat komitmen kena bayar. so nak tanak kena kerja.

Nak dijadikan cerita ada sorang kawan aku nih.. punyalah tahap stress dia aku tak tau la tahap mana.. selalu aku nampak dia ni macam steady ja. Tapi.. uih diam tak diam..

Hujung minggu last week dia mimpi,

Dia demam.. tapi belum sempat nak sms boss bagitau dia demam so tak datang ofis. Punyalah terlupa sampai da sampai lunch hour. Da lunch hour tu, keluar pulak pi Pizza dengan husband. Entah macam mana terserempak boss kat pizza. Apa lagi hangin lah boss sebab tak datang kerja tapi lepak pizza makan makan.
"Kenapa you tak datang kerja?"
"Sakit. Tapi tak sempat lagi nak sms"
"Sakit tapi boleh pulak makan kat sini"
"Sebenarnya saya memang sakit.. blabla.."

tak sempat dia habis cakap. boss tetiba bertukar menjadi naga.. keluar api dari mulut dia, then bakar satu pizza hut.


Peh. aku rasa memang dia ni stress teruk dah ni. sampai boss da bertukar jadi monster bagai. ini memang kes serius nih. uhui~

So, for me.. just endure the stress as much as u can. kalau tak mampu, u better leave lah.. search for new environment.. gila kau.. buat sampai ke tanjung rambutan.. berat tu kes nya.

Aku? erm.. i choose to endure it a lil bit more? perhaps.. he he he..

05 December 2013

Tugas yang berat.

Sebabkan dapat tahu ada orang yang silent reader blog ni.. maka berkobar-kobar pulak nak update blog ;P rasa macam perlu bertanggungjawab pulak.

Semalam, diadakan perkongsian program yang aku tak dapat pergi 23 November lepas ..

"Rasa macam meeting UM pulak" - Ismail.

Aku pun perasan, dari kami 6 orang.. 4 dari kami adalah orang yang sama yang kami jumpa tiap kali mesyuarat bulanan while in our University Life.  *Oh, those good all days!You knew that i missed u.much.*

Now.. 2 dari 4 tu dah kahwin dan dah ada anak pun..

Ok, paling gigih adalah Samihah.. anak kecil dia belum pun sampai 2 bulan.. dan anak sulung dia next year akan masuk 3 tahun dan dia datang ke sharing session nih T.T ok nangis. gigih. Semoga Allah terus melindungi sahabat-sahabatku ini, diberi kekuatan dan kesihatan juga.. :) (dalam diam I admired her much) Ismail juga gigih. macam macam jadi kat dia, anak dan isteri. Tapi, tetap keep moving. Orang-orang power ni biasa mesti ujian hebat. kann?

Bagi aku, nak datang meeting ke nak pegi program ke.. untuk orang bujang macam aku ni.. tinggal nak berlawan dengan rasa malas je. kalau aku kat tempat samihah.. aku pun tak tau.. akan sampai kah aku ke program. woaha!

Kadang-kadang orang bertanya.. kenapa da anak berderet pun masih sibuk sibuk lagi nak buat kerja-kerja luar camni. Duduk rumah je lah jaga anak, jaga suami.

Aku macam tak berapa berkenan sikit lah dengan pandangan macam ni. Sebab berbaur selfish sangat. Hanya mahu uruskan diri sendiri sahaja. Pedulik lah orang lain. Sedangkan negara kita dan dunia hari ini dah makin tenat ni.. dan.. later on anak kita tu, akhirnya akan terjun ke dalam masyarakat jugak. Kalau kita tak berbuat sesuatu.. apa agaknya akan terjadi kepada anak anak kita?

Ya, senang untuk kita salahkan kerajaan. salahkan sesiapa keatas kebobrokan teruk yang terjadi keatas Malaysia dan dunia hari ini. Tetapi kenapa tidak kita mulakan langkah mula dari diri kita sendiri. Orang yang melangkah walau satu tetap akan bergerak berbanding kita yang hanya disini sambil menuding jari ke arah orang lain. "Ini semua kau yang salah!"

Ingat satu, kalau tidak kita, siapa? Kalau tidak disini, dimana? Kalau tidak sekarang, bila?

02 December 2013

A Brighter Side

budak praktikal tu ditukarkan ke cubical baru. cubical baru itu, betul-betul berhadapan dengan boss. sebelum dia di arahkan berpindah, baru sahaja dia menyampaikan kerisauan yang menjengahnya,

"lambat-laun sy yg end up dekat depan tu? harap2 tak payah la" - KMT

tak sampai beberapa masa, dia diarahkan pindah. dan aku hanya tergelak sebenarnya bercampur terkejut. aku rasa dia berat hati. tapi sebelum berpindah, dia ada berkata,

"oklah, akhirnya saya dapat duduk bawah aircond" - KMT

betapa memandang ke arah sisi baik sebenarnya banyak membantu kita untuk terus bergerak. meninggalkan yang perih, dan hanya fokus untuk mencapai yang terindah dan bahagia!

Abaikan herdikan dunia kerana dunia sering mengajar kita sisi buruk seperti busuknya jiwa kebanyakan manusia di dalamnya.

Ya Allah, mohon hatiku juga sepertinya.
Mampu memandang air yang separuh penuh didalam gelas, berbanding yang separuh kosong pada gelas yang sama.

Bahagia itu adalah sebuah pilihan. Berusahalah untuk memilikinya.

25 October 2013

Birthday. Suprise o!

Ok am turning 26 this year!.

kat ofis diorang buat suprise birthday party =,= ok segan cheq k!..

Gambaq2 hari yang happening tu, boleh tengok kat FB je lah ye :P malas plak nak tempek 2-3 kali.

Mcm takdek keje je kan nak tulis post ni.. tp actually incase di masa depan aku terlupa.. so boleh lah recheck blog ni :)

Pagi aku di'belanja' orang, so malam tu aku pi belanja anak buah usrah saje :P



till then.

22 October 2013

Ragut.

Death is something happened when we least expect it to happen, so do accident.

the story begin.

"Kan dah cakap, jangan main phone sambil jalan"
"Lain kali free gear"

kata-kata macam ni adalah antara 'nasihat' yang biasa kedengaran selepas berlakunya kemalangan. Pada aku, ada benarnya. Tapi aku cadangkan, mungkin boleh lambatkan sikit lah nasihat tu. Mungkin beberapa hari selepas kejadian? Sebab sebenarnya sesetengah nasihat adalah common sense, atau kita dah tahu pun. Keadaan orang yang baru lepas kemalangan adalah need some motivation so boleh move forward, jangan letak kan kata-kata yang boleh bikin mereka down! T_T

ok terus kepada cerita. pagi tadi aku datang sedikit awal dari kebiasaan. mungkin sebab bangun awal sikit hari ni tambahan pula tiada penyediaan makan sarapan di rumah.

Dalam perjalanan tu, siap-siap aku call kakak sekerja minta belikan sarapan. Dah terbayang bayang makan sarapan di ofis bersama rakan sekerja. Rasa macam jarang dah buat, sebab selalu sangat datang ngam ngam.

Masa aku nak parkir tu, aku nampak Goh. Dia senyum-senyum saja kat aku, aku pun balas angkat 2 jari tunjuk *peace* saja. Ye lah dalam kereta apa saja yang boleh aku buat kan. Goh berjalan dengan Shelley. Shelley kemudian masuk untuk punch card, hanya Goh seorang yang tinggal kat luar sambil tangan pegang Note 2 nak balas we chat.

Kereta aku dah ngam masuk parkir, tapi aku tak keluar kereta lagi ingat nak ejas sikit lagi. Rapat sangat dengan kereta Goh. Masa ni lah aku nampak ada satu motor yang mencurigakan. Dia jalan bergerak menghala kedai mamak hujung sana bangunan, tapi kemudian u-turn. Aku tengok orang ni, macam bukan orang ofis. Nampak agak selekeh, lepas u-turn dia naik sedikit atas koridor depan ofis.. aku kemudian ingat staff baru nak parkir motor tak pun orang nak tanya jalan. Rupanya dengan satu kerlipan mata, diorang dah rampas Note 2 Goh. erk?!

Aku macam, eh eh..

Aku tekan minyak ala-ala nak langgar motorist. tapi lepas tu aku break. apa kes? diorang macam nak tumbang sket, tapi aku rasa diorang profesional kut. Lepas nak tumbang tu.. steady je terus pecut. Aku panggil Goh naik, then kami kejar .. tapi apakan dia. Dia motor kan. Selit sana sini dah hilang.

Goh nampak pasrah, cuma sedikit ralat aku rasa. Sebab dia keep on saying.. "my picture.." ya dia baru cuti panjang last week and all the image of the vacation ada dalam tu. tsk.

"kenapa u tak hon?" - Goh.

Ok my bad! aku memang ada masalah nak tekan hon. Ini pun masalah gak ni. tak suka hon orang kat jalan, end up bila urgent case otak tu tak laju nak tekan hon.

and that's it.. how the story goes, in split second smile can change to frown. sweet become a bitter taste.

Pengajaran dari kisah?
cuba korang senaraikan sendiri lah eh. KBKK.

tapi ada satu perkara, mula-mula aku regret sebab tak langgar je mamat2 tu. Tapi bila aku fikir dalam-dalam ada hikmah jugak. Buatnya kalau betul aku langgar, then dorang bengang and pecahkan kereta aku pulak.. dah satu hal.

dunia-dunia, seriau!

18 October 2013

Life is like roller coster

Ok serius rindu giler nak taip panjang-panjang. dulu tahan lah tulis separuh jalan, padam. sekarang idea berlambak terbang-terbang dalam otak. tapi tak sempat2 nak tulis. bila sampai kat laptop plak, idea pun dah hilang.

so, check this beautiful write up ni dulu. nicely written. Copy from FB Dr Zarina Zakiah ^__^

* * *

"eh. si xxx da mgandung anak ke 4. kau bila lagi?" senyum.
"kau da beli rumah tak? nnt pastikn rmh tu under nama kau. nnt jadik apa2..at least kau ada rmh". senyum. 
"pergh...dulu sama2 classmate.dah proceed 2nd year master prgm. tak kan kau tak nak amek apa2. chronic mo aje ke?" senyum
"kau gemuk. apa kehal?" senyum
"weih. standard apa weih pakai saga aje?" senyum.

How to escape from rat race.

First of all; why be rat when we are human being?
know our own potential. and always began with the end of mind.

Kalau tujuan hidup nak ada anak 8 dgn badan macam model, kaya rumah siap ada swmg pool n taman tema n phd bduyun2...itu tak mjanjikan kbahagian hidup. tenang ke?ada je rasa weih maybe Enot lagi gempak n bagus. buka facebook, tgk enot beli beg Charcol bnilai jutaan dgn tudung tkini. terus down. 

Yes; the grass is ALWAYS SEEMED greener other side.

but wait a minute: do we really work our lawn to be better? why busy looking to other side?

back to reality. read this loudly : Darjat orang bersyukur lebih tinggi dari orang bersabar.

aku pun rasa debaran. rumah teres dah nak cecah rm1juta. gila apa nk bayar monthly rm5k. mujur asben tarik tangan n cakap kita happy apa duduk rumah sederhana.dpt beli rmh setingkat pun happy. pakai kete saga pun happy. serderhana is the key word. Aku ni haaa. dah tua bangka;di takuk lama tak sambung study. ada limitation. dah lama tak rasa rush. rusty giller. 

lame oh lame. org yg fakir miskin duk fikir nk makan apa, si pelacur fikir mcne nk stop mjual maruah. ada ibu2 yg kena sepak terajang suami setiap hari. tak terbela. org tak dpt carik nafkah. org sakit tlantar lagi.sanggup lagi kita mgeluh cakap kita ni kekurangan itu ini. haish.
yg penting ada dalam maksud hadis: org yg paling baik adalah yg mberi kbaikan dan manfaat pada orang lain.

Gives and we shall received.
bersyukur banyak2 and Allah akan bagi lebih banyak!

life is like roller coster.
so, enjoy this ride of joy. feel this excitement of uncertainty. because in the end,it really does not matter what happen in the future because we trust WHO hold the future. cheers!

* * *

amacam?  chill leh..

satu bersyukur.
dua bersabar.
tiga terus berusaha dan berdoa.

26 September 2013

of a wedding and a crash

Sejak akhir-akhir ni aku perasan yang nescafe dah tak banyak memberi kesan keatas aku. Sebaliknya teh lebih memberi kesan yang ketara. Ok, tadi meting diorang serve teh panas. So? here I am at 12.13am :)

Ok, dah 13 hari tak menaip.. sebenarnya banyak kerja kita ni, manusia secara amnya. Pergi kerja, dengan kerja ofis. Balik kerja dengan aktiviti menambah ilmu agama, itu belum kira kain yang nak kena basuh, nak kena lipat. Maka, logiklah kan.. bila dah kerja ni susah bebeno nak update blog. He he he.

Oh ya.. tambahan pula aku dah kenal twitter kan. Maka, macamtulah

So selepas belajar, aku anggap blog ni dah macam aku punya track record lah.. nak check balik tarikh-tarikh penting. Now, mari listkan..

13/9/2013 (Jumaat) - Pulang ke kampung halaman (amik annual leave untuk preparation kahwin Naim)
14/9/2013 (Sabtu) - Ayah buat kenduri kecil-kecilan ajak orang masjid dan adik beradiknya, sempena esoknya nak menghantar Naim bernikah.
15/9/2013 (Ahad) - Menghantar pengantin ke Taman Bunga Raya, Kuala Kangsar. Masa sekolah dulu ramai kawan-kawan aku duk Taman Bunga Raya. Nak beradik ipar baru aku tau kat mana rupanya taman tu. hehe :)
16/9/2013 (Isnin) - Fikri eksiden. tragis punya kes. Memang gempar, maka aku pun apply emergency leave untuk hari Selasa. So he was warded at Hospital Teluk Intan for a night. Berdasarkan scan semua ok, cuma kalau tanya dia, katanya still pening. Now, dia sedang MC till 3/10 nanti baru ada second check-up tengok lah result later macam mana. Hope everything just fine. Masa ni aku sedar, melihat atau mendepani orang eksiden lagi gabra. it was a nightmare. Masih terngiang-ngiang suara Amin "Mak Biki eksiden" sambil dia terketar-ketar nak cari kunci motor supaya dapat bergegas ke tapak kemalangan. He was unconscious from the incident until he was sent to the ward. Alhamdulillah, tak effect otak. Boleh ingat semua, boleh cam semua. So malam tu, dapatlah aku pengalaman menemankan orang warded untuk kira-kira 4 jam. Lepas tu mak yang jaga sampai esoknya :)
17/9/2013 (Selasa) - Pengantin baru yang rencananya nak balik ke Kg Gajah pada Khamis terpaksa mempercepatkan plan. Pagi tu sekitar jam 11 diorang sampai rumah. Kitorang pun gerak ke Hospital. Banyak dah boleh makan nampaknya. So assume ok lah tu. Dalam jam 3 macamtu aku dan Kak CT pun bergerak pulang ke PJ.
18/9/2013 (Rabu) - Ok after a long break, (5 hari cuti) masuk ofis. Petang tu terus sakit tekak, apa kes? Sakit tekak yang terus panas dalam. Cuti lagi esoknya.
19/9/2013 (Khamis) - Sebenarnya memang dah ammik cuti pun untuk Khamis, sempena Fikri nak konvo. pagi tu, aku layan kan dulu perasaan demam tu, nak tengahari baru gerak ke Behrang. Celebrate gitu gini.. (ok first time gi konvo siap berfamily-potrait-gambar-studio-bagai k) 6 lebih jugak la baru bertolak balik ke PJ.. Maafkan saya Kak Ct kerana terpaksa anda jadi driver disebabkan kesihatan saya yang tak begitu memberangsangkan.
20/9/2013 (Jumaat) - Aku ingat memang nak rilek-rilek lah Jumaat malam, tak alih-alih dapat sms ada mesyuarat nuqaba'. Ok, sambung ke mesyuarat tu. Tiba-tiba dapat sms dari orang yang terlibat dengan kemalangan Fikri minta ganti rugi. Cakap gitu gini. Hurm, susah jugak tetiba aku terlibat sama kan. Nampaknya, kena balik lagi lah ni. Setelkan hal ni pulak.
21/9/2013 (Sabtu) - Pagi-pagi join program Jog For Ummah Ikram Gombak. Kalau ikut boleh je nak cancel kan plan yang ni, then subuh-subuh terus gerak balik kampung. Tapi rasa macam tak bagus lak sebab melibatkan anak usrah .. So proceed program dulu. After program, dalam jam 12.30 baru bergerak pulang ke kampung. 1.30 ambil fikri dan dalam 3.30/4 macam tu sampai Kg Gajah. Bila dah sampai kampung baru senang nak berbincang ngan ayah dan encik yang terlibat kemalangan. At last both agree untuk bayar half half.
22/9/2013 (Ahad) - Disebabkan dari PJ dah lewat semalam, maka kena lah balik PJ lewat lewat sikit kan? dalam pukul 6 ayah jumpa wakil encik yang dilanggar, selesaikan semua isu wang bersama hitam putih pembayaran. Ok, mission accomplished! So, 6.30 kami bergerak pulang ke PJ.

Oh wow! what a hectic week! Its another chapter of a long week. Eh, baju tak lipat lagi!!! Kenapa aku duk menaip blog plak ni. lepas lipat baju nak kena buat poster, oleh itu. Sekian, Assalamualaikum!

13 September 2013

Bagaimana media mempengaruhi pemilihan kerjaya

Masa kecik, aktiviti paling hit aku adalah menonton drama melayu.. eh eh.. sebenarnya tak terbatas pada drama melayu saja.. semua pun aku layan. Bila kanto tengah hit aku layan kantonis. Mandarin pun tgk. Bollywood, indon.. venezuela. Ok pendek kata semua jenis drama lah yang sempat..

Ok berbalik pada drama melayu. Kalo ingat2 balik citer melayu zaman tu, asal gi kerja je mesti masuk pejabat.. pakai baju smart2.. ada kubikal sendiri.

So as time passes.. aku punya otak da ter-implement dengan satu fakta yang begitu bias dari media.. kerja = pejabat.

Mak abah yang bekerja sebagai guru selalu menasihat anak anak untuk jadi guru jugak.. tapi aku pun xpaham.. tidak tidak jugak perasaan aku ke profession tersebut. Yelah jadi cikgu ni more than half dari masa ditempat kerja adalah dalam kelas! Dan berbalik kepada aku punya equation tentang kerja tu.. maka tak valid lah kan?

So time pass by, and habis belajar aku dapat offer kerja dengan boss lama aku which is kawan chat aku jugak. Eh eh? Kerja pejabat! Hehe..

So macam tulah citernya..

Dan tahun ni dah 4 tahun aku bekerja kat PJ. ya macam dalam angan angan aku, dalam pejabat. Wink2.. hehe..

02 September 2013

Jalan-jalan Raya 2013

Biasanya aku adalah orang yang malas untuk beraya. Tiba-tiba tahun ni entah apa yang merasuk telah secara bersemangatnya beraya. So, hujung minggu semalam.. memang aku tak sentuh langsung pun agenda kerjaya.. (ok, macam selalu sentuh je kan, time hujung minggu!)

Sabtu.31Ogos (5+1 jemputan)

hehe.. ok over kan kat atas tu.. sebenarnya jemputan untuk aku memang 5 tapi 2 aku tak pi tapi yang tambah tu dek jemputan untuk sofwah. Hehe.

Ok, pagi-pagi bergerak jam 10 pagi, ambil sofwah, fauhan dan kak djah di PPUM.. kemudian terus bergerak ke Si Jangkang. Jemputan Walimah Kak Ada. Punyalah awal, sampai pukul 11. Habis makan pukul 11.30, memang tak jumpa pengantin pun. Jumpa mak ayah pengantin je. :)



Lepas kenduri di Si Jangkang, pergi pulak Kanchong Darat, Banting. Kenduri anak usrah, Ateek. Dulu masa bawa usrah adik ni masih Pasum lagi. Sekarang da habis belajar, dah kahwin dah pun :) kat sini memang tak mampu la dah nak makan nasi, ktorang sampai sini pukul 12.30.



Dalam 1.30 macam tu kitorang pun bergerak dari kenduri Ateek, tak sempat pun nak tunggu Fareha. Her usrah-mate sampai. Alang-alang sampai di Banting, kami singgah pula di Kerepek House. Banting kan memang terkenal dengan pembekal kerepek. Setelah memborong kerepek bergerak pula ke Bukit Raja, Klang. Masa ni da start hujan. Dan jalan ke Klang? ofcourse jam! Tapi normal lah kan, hujung minggu di bulan Syawal. Kenduri rumah Ezreen ni bersempena akikah anak ke-2 dia. Dari dia kahwin sampai anak 1st aku tak pernah pergi apa-apa pun event dia. Jadinya aku rasa bagus kalau aku pergi kali ni.



Lepas rumah Ezreen, kami ke Rumah Kak Ana. Dia buat kenduri sempena nak mengerjakan haji. Minggu depan akan berlepas. Untung, muda-muda dah dapat pergi haji. rezeki kan :) Sebenarnya yang di jemput adalah Sofwah. tapi kami bertiga ni kira pengiring lah . hehehe. Sebabkan Kak Ana nampak sibuk, bergambar dengan anak dia je, Sarah dan adik dia (baju pink). 


Lepas rumah Kak Ana patut terus ke rumah Fariz, tapi orang-orang kuat YB kita ni kena represent YB ke program raya persatuan penduduk Desa Mentari. (sebab tu lah, ada +1 kat situ) jadi lepas ke DM baru la pi rumah Fariz.


Waahh.. perut sangat kembung.  Keluar dari rumah Fariz da azan Maghrib, singgah pejabat YB jap then sembahyang maghrib barulah balik rumah. 

Ahad.1Sept

Hari Ahad pulak, aku ajak Awanis datang rumah makan lunch, bukan apa.. sebab hari tu dia ajak datang beraya rumah dia, pastu aku pi terlajak plak menabur janji. So kes dia untuk mengotakan janjilah.. hehe. Walaupun bukan aku yang masak kan.. Hidangan berupa Spegeti Olio dan Air Rambutan :P.. 

Petang tu, jam 3.30 kitorang gerak ke Puchong. Jiha ada buat makan-makan kecilan. Aku rasa pun takleh dia nak ajak ramai orang memandangkan perut dah 8 bulan kan. So kalau ajak ramai mesti lagi penat dan tak larat. Makan Laksa Kedah, dan koktel buah. then main-main ngan haziq yang comel.


Lepas kawtim dengan Jiha, maka kami pun bergerak ke rumah Miha pulak.. pukul 6 baru gerak.. dan lebuhraya agak heavy juga ye. tambah ngan hujan lagi. so sampai tu dah maghrib. Lepas Maghrib baru ke rumah Samiha. Ada ayam bakar, coleslow dan mash potato! lepas tu pencuci mulut ada puding roti dan kuah kastard. nyumeh. before balik tu, khairul sediakan minuman yogurt!! berperisa mangga (buat sendiri punya). cayalah!




Ok, gerak dari rumah Miha jam 9, maka tiba di rumah jam 10. Awanis mesti sampai rumah jam 11. hehe. Jiha plak kena sambung menghantar adik dia ke bas yang nak bawanye ke Kuantan. Harap2 berhasil lah sampai sebelum jam 11. 

So, sekian saja laporan bergambar untuk hari ni. Dah pukul 2 dah pun. lama aku mengarang. 

27 August 2013

Aiti. langkah satu.

"Sarah, Please teach her how to insert excel data to MySQL" - boss
sebenarnya, adik manis dah tanya kami yang dah tua ni sejak pagi, tapi aku yang betapa malas nak screwed otak buat ignorance saja. Biar Nasyrah je jawab. hehehe.

atlast, kena jugak batang hidung sendiri. Maka, aku pun semak balik la cara lama. cara yang tak berapa nak programmer sangatlah. tapi.. yang penting jalan untuk mencapaikan hasrat mulia tersebut.

ya, dari excel tu. tukarkan jadi query.copy semua.paste kat php MyAdmin. Hehe :)

So, dikesempatan ni, aku nak ucapkan thanks to Mr Amir Zahid.. kau banyak bagi pelajaran berguna kepada aku sepanjang di Aiti. Dan indeed, sangat membantu aku sekarang. (aku harap kau ajar banyak lagi .. :P) Selamat hari guru! (ok tiba2)

Ok, itu saja nak cerita. Tiba-tiba aku terkenangkan manager yang banyak berangan tu.. rasa up till now dia masih di company lama. Live healthy tuan.

Oh, ini entri tiba-tiba. Tentang Dato LCW dan Steve Jobs? ouh oh!.. will update later!

till then, selamat bekerja semua.

22 August 2013

jom muhasabah #bekal

random.

in the middle of doing stuff, i just think of.. what if.

satu hari secara tiba-tiba bila kita sedar, kita bukan lagi di dunia! dan kita mula sedar apa yang kita buat/ spend kat dunia adalah suatu yang sia-sia belaka.

kereta cantik dan baru.
ijazah sarajana muda dan kedoktoran.
kerjaya glemer.
suami hensem.
anak-anak pandai dan terbilang.
keluarga kaya raya.

semua nya langsung tak dapat point pun kat sana. gulp. semuanya sia-sia. gulp.

kita bangun pagi, pergi kerja balik kerja. dapat gaji, spend it. rasa tak cukup, tukar kerja. gaji besar, spend lagi banyak. the routine will continue till the day we die. ok maybe akan tambah sikit sebanyak for those yang dah kahwin dan ada anak. bangunkan anak, mandikan hantar rumah pengasuh. and so on.

sedar2 eh eh. kita dah tak kat dunia? eh eh tak sempat la nak istiqamah solat malam, tak sempat nak banyak mengaji alquran. tak sempat nak cerita kat orang pasal islam. we are going to the day of JUDGEMENT and still kita tak sempat nak siapkan bekal!.

*pagi-pagi tiap hari aku akan siapkan bekal untuk lunch, buat aku pikir ini.. mana pulak bekal aku untuk hereafter?

#SiriTazkirahPendek.

18 August 2013

Hari Ahad.

Hari Ahad, hari cuti, hari orang akan buat/pi open house. oh jam! so, might as well kita duk betapa dalam rumah saje :P.

(oh what had happened to me lately, sooo sooo different with my degree life. whom was once so difficult to have free time to lepak2 during weekend *sigh*)

 "Masa student adalah masa yang paling selesa, comfort zone. Masa macam ni ana tak pelik kalau antum sibuk buat dakwah sana-sini. Selepas tamat zaman belajar, masa tu lah antum akan di uji. Mula-mula antum akan di uji dengan kerjaya. Tengok masa tu adakah antum masih lagi akan bergerak dalam jalan ni. Kemudian antum akan berkahwin. kemudian ada anak. Sampai masa tu nanti, adakah antum masih di jalan ni? Jika masih, ana memang salute!"

Kata-kata diatas aku dengar banyak kali, masa zaman belajar. Dah berapa tahun tu? 5-6 years back. #throwback.

Dan rasanya aku terasa ujian tersebut. baru 1st phase.

ok ini harus kita panggil sebagai masa untuk koreksi diri. Am i way too far from my goal in life?

#reflectionTimeForYouAndMe

*by the way, jangan lupa kirim doa untuk saudara kita di Mesir.. Kebangkitan Islam.. Pengakhiran zaman.. semuanya makin hampir.

14 August 2013

Ini tentang hidup #1

Assalamualaikum para pembaca sekalian!

Berapa episod je aku berjaya post sepanjang bulan puasa. teruk betul la sikap menulis aku akhir-akhir ni. Grr.. apa nak jadi lah.

Ok. untuk 2 hari lepas aku adalah dalam mode swing. atau kata lain, badan di ofis dan otak masih di rumah. jadi dengan bantuan stumble toolbar yang aku da install kat atas chrome ni.. aku dah terserempak dengan link ini. Ya! Ultimate Guide to writting better than you normally do. ^____^

Aku tak baca pun lagi.. sebab bila first point dia adalah Write Everyday, maka aku da rasa ditampar kat situ. terus lah aku mai sini dan menulis. :P (So, maybe lepas habis tulis ni baru nak sambung baca. kut? hehe)

So where to start.

nak citer, lately aku selalu baca cerita pasal orang, then impress dengan orang. Actually nothing can be change kalau kita duk asyik baca dan impress ngan orang without kita change diri kita. kan kan?

i've read half buku tentang Steve Jobs. Quite impressive jugak lah.. then berikutan dengan kejohanan badminton dunia yang berlangsung masa raya baru ni.. aku dah tersangkut lak baca citer chong wei dan ramai lagi atlit badminton lain, baik masih aktif mahupun da bersara. ini pun sangat menterujakan dan mencemburukan pun.

Afterall, lepas baca semua, i came to one conclussion. Nak tau apa? stay tune with next episode. He he he.. Sebab aku ingat kena review la sekali berdasarkan pembacaan aku tu kan. mana bleh kesimpulan sampai dulu before isi penting. Nanti orang confirm taknak baca dah.

Kenapa tak tulis sekarang je? Sebab panjang sangat.. tak sempat tulis sekarang :P

Oh by the way, aku tak memohon maaf lagi pada kalian pembaca semua. Masih teguh lagi layan merentas horizon? ada nampak any changes tak dalam penggayaan penulisan aku? Biasa lah tu manusia berubah mengikut zaman.

Eh eh. melalut. Ya semua! selamat hari raya aku ucapkan. maaf salah silap sepanjang hangpa baca blog picisan aku ni.. Nak duit raya jemput datang rumah Kg Gajah. Aku dah tinggalkan duit raya kat mak untuk korang >.<

Till then, jangan lupa next episode k! Adios. Chow!

29 July 2013

Tazkirah Ramadhan #3 Erti Hidup Pada Memberi

Malam ni bersamaan malam ke-20 Ramadhan. Berbaki lagi 10 hari nampaknya. Macam mana dengan pecutan amal kita? (Kalau agak-agak dah makin lemau, cepat-cepatla beristighfar sambil bersenam - regangan laju2 supaya kembali segar dan bertenaga :P)

Bukan apa, datangnya Ramadhan selepas penat menunggu selama 11 bulan. Takkan la dah tunggu sikit punya lama.. atlast tersia-sia pulak kan? ok. ini peringatan yang men'slap' -laju2 kat muka sendiri.

Nak ceritanya, minggu lepas aku pergi training, PHP. ^__^ (dah 4 tahun kerja ngan PHP code, tapi baru nak gi training dia, apacer?) Dalam several class yang pernah aku follow, aku rasa pakcik trainer kali ni sangat unik. Dia bukan seorang programmer, bahkan kalau ikut lulusan dia.. patutnya engineer. Tapi, sebabkan dia punya kecintaan yang tinggi dalam ilmu ni.. maka dia dah learn programming himself..

Lebih menampakkan kecintaan beliau, bila dia jadi trainer lak kan.. Dah dapat ilmu.. nak spread lak ilmu yang dia ada. wow! oh yeah, sometimes in our world nowadays.. education is a sort of business jugak. kan? Dia cakap, dalam minggu ni dia akan attend klas Biostatistik. Aku macam? err... (jawdrop)

"But why suddenly you want to take Biostatistic class? why not just taking statistic?" - me
"(while grinning) its my passion, learning" - him

(thumbs up) So, menjadikan inilah first dari several class yang aku pi.. trainer dia memang into education sesangat.. Dia siap kasi link untuk perbahasan ilmiah diantara orang-orang PHP lagi.. kenapa cara yang ni lebih baik dari yang ni.. (meskipun sampai sekarang aku tak baca pun lagi :P).. Masuk kelas dia, rasa macam masuk kelas kat universiti balik :) Lain rasa belajar dengan trainer yang memang dalam industri dengan trainer yang betul2 dalam education line.

Sebelum kitorang balik dari kelas (last day) dia bekalkan each one of us 2 pieces of Secret Recipe's Cake.. buat berbuka katanya.


Aku doa, dalam banyak-banyak subjek yang pakcik Lee pergi belajar, satu masa nanti terbuka hati dia untuk belajar pasal Islam pulak :) May Allah open your heart sir.. to the beauty of Islam.

Maka sahabat semua, sempena bulan Ramadhan yang masih berbaki ni.. marilah kita mula mengamalkan satu aspek yang sering kita terlupakan. Memberi dengan sebanyak banyaknya!

Sekian, wallahualam. Semoga dikekalkan kesihatan untuk terus beramal.

19 July 2013

Tazkirah Ramadhan #2: Banyak Kerja

#Isu Alvin dan Vivian - Poster Bakuteh dan Selamat Berbuka
Isu ni rise macam cendawan tumbuh selepas hujan. Banyak pertembungan pendapat lah yang boleh kedengaran kat mana-mana. In a split second, isu ni dah jadi trending kat most of our social network. FB, twitter etc. Dan paling terbaru both of them tak boleh di ikat jamin. Seolah-olah jenayah yang mereka buat memang kriminal sangatlah, then adalah rakan ofis (cina) yang tak berpuas hati, dan mengaitkan pula isu 6 tahun lepas, dimana seorang perempuan cina yang dirogol oleh lelaki melayu. Kemudian test menunjukkan air mani lelaki terdapat dalam perempuan tu. Tapi disebabkan ayah lelaki tersebut adalah somebody, maka kes close macam tu saja, dan lelaki disabit tak bersalah.

#Isu MyOffice-Mate (Kak P) sudden divorced
Office mate aku, seorang india, tiba-tiba tercerai secara automatik, bila suami dia kahwin dengan perempuan Melayu/Islam. So, bila da revert to Islam, automatik perkahwinan pertama terbatal sendiri. Then, jadi lebih problem bila tak lama lepas dia kahwin lain, dia eksiden, meninggal. Dan seharusnya harta jatuh kepada isteri dia yang malay since itu dalam syariah law. Di satu malam, tiba-tiba isteri malay ni datang minta kunci rumah dan kunci kereta arwah. Dan bermulalah episod gelandangan office-mateku tu dengan anak perempuan dia yang baru beberapa bulan.

#Kak P ke jabatan agama untuk dapatkan borang-borang berkaitan suami dia
Di sebabkan Kak P takde sebarang dokumen pun tentang suami dia yang dah Islam, dan status perkahwinan dia yang tergugur sendiri, maka Kak P terpaksa dapatkan sendiri dokumen tu di jabatan agama. Sampai sana, staf-staf dikaunter pula macam tak membantu, diorang cakap maklumat tu rahsia dsb. Takda orang nak layan dia kat sana, sehinggalah dia menjerit-jerit minta panggil boss keluar, barulah boss dia keluar dan entertain.

#Seorang makcik tanpa sedar adalah Islam
Kak P jugak ada bercerita tentang makcik yang tak tau baca, dan tak tau tulis, disuruh tanda tangan satu borang oleh ketua kampung. Sedar-sedar nama dia dah ditukarkan dalam IC, dan agama pun dah jadi Islam. Menjadi problem bila nak keluarkan PERKESO bila nama IC dah lain.

So kat atas tu aku senaraikan sedikit kes dibincangkan oleh rakan opis. Dua orang rakan aku yang dah ada missunderstood tentang Muslim. They both agree with, why bila muslim buat semua ok, but kalau other races, semua tak ok.

So kawan-kawan yang hold the Muslim title, please la.. we are the ambassador of Islam. We have no choice other than, to be a good muslim. Jangan sampai kita menjadi fitnah untuk agama. That is what happened now within our current world. T_T Untuk kawan-kawan non-muslim ku di ofis, sempena Ramadhan ni, aku nak doa ketat2 agar Allah bukakan pintu hidayah untuk kalian, moga terinspirasi untuk kembali ke agama fitrah ini..

For my muslim friend, indeed.. kerja kita BanyAAAAAAk sangat. Doa kuat2 moga Allah istiqamah kan Iman dan Islam dalam diri.

Jom sama-sama kita membahu ke syurgaa-Nya.

16 July 2013

Tazkirah Ramadhan #1: Make a Call

Hidup ini penuh dengan tazkirah (peringatan) tinggal kita yang harus memilih samada untuk mengambilnya sebagai tazkirah hati atau sekadar angin lalu, yang sekali memberi sejuk lalu hilang tak ada.

From sis Sabrina

Sis Zabrina
That day I was looking thru the papers on my dad's working table.

One of the papers was his checklist of things-to-do.He has always told me about his checklist. And has always asked me to follow them.

But his checklist was not like mine that consist of doing grocery, online banking, meetings and many other probably useless things.

His checklists are mostly directed towards improving relations either with his Creator or the people around him.

One of the boxes that really reflects him is this box that says:

◽ Call sisters

Yes, my dad always called his sisters, all of them, every single week- just to find out how they are, if they need any help, if they are healthy and if they need someone to talk too.

'The call might just take a few minutes and cost a few cents, but it will let my sisters know I am here for them and also give me peace to know my sisters are all doing ok..' he always said to me.

And true enough, when he passed away, my Aunties cried hugging me and all of them said the same thing '...now there will be no more calls from a loving brother who cares...'

Indeed my dad has lived his life taking care of his relations with kinship the best he possible can, and probably the reason why God has blessed him with so much as He promised in the Holy Quran for those to takes care of kinship.

To my Aunties and everyone on my dad's checklist, you are all now have been transferred into mine and my brother's checklist, and God Willing we will now continue to make those phone calls our dad used to make to all of you.

To my family and friends, let us look at our own checklist, and try to add this important Box to call and stay in touch with those people who are important to us - our siblings, parents, children etc.

I have learnt now that my dad's words were true-

that '..it might just take a few minutes and cost a few cents...' but it means the world to them.

Let us all pick up the phone and make the call..


Make a call!
Dalam dunia yang makin canggih ni, connection adalah wireless! tanpa batas. hampir takda alasan untuk kita mempereratkan silaturrahim.

Call. Adalah perkara yang paling susah saya buat. jika ada sebab, baru akan call.Semoga Ramadhan yang barakah memberi motivasi baru untuk kita membaik. ^____^

(err.. instead of make a call, can we make it as send an 'sms'? he he.. masih nak mengelat. >.<)

p/s: ok, jom siapkan checklist.

04 July 2013

Bau Ramadhan

2 Ramadhan tahun ni, genaplah 2 tahun hijri aku bekerja di Jalan Klang Lama ni. Macam tak perasan je dah 2 tahun. Sekejap kan. Geng-geng yang masa mula-mula masuk dulu pun dah banyak yang bertukar ganti. Yang bertukar tak berganti lagi la banyak kan.

Meskipun 2 tahun tapi tak terasa sangat, macam-macam belajar kat tempat baru ni. Walaupun apa yang dibuat sekarang adalah berbeza dari kerja sebelum ni, tapi oklah belajar benda baru kan. Dan masa depan aku ingat akan lebih baru lah. Dah mula fokus untuk mobile bunyinye.

Hurm.

Masa mula-mula masuk dulu memang aku ada letak target, paling kurang 2 tahun untuk beri percubaan pada diri kat sini. Sekarang dah 2 tahun.. tiap-tiap kali aku ada rasa nak bertukar, boss akan mula bagi aku kerja baru, cabaran baru, senang cakap tanggungjawab baru. dan tiap-tiap kali tu perassan aku tu akan terus tertangguh dengan sendiri.

Disebabkan cabaran baru yang begitu mencabar di depan, maka aku tak berhasrat untuk membuat penilaian lanjut untuk berhijrah dalam masa terdekat ni.

Tak lama lagi, nak puasa dah. Ada 5 hari lagi, tapi kalau bulan Syaaban tahun ni 29 hari maka ada 4 hari lagi. Pejam celik saja.

Ah bau Ramdhan dah melata di mana-mana. >.<

[sebak.gembira.terharu]

Setiap tahun pasti azam Ramadhan akan kita senarai panjangkan sebelum berkumandangnya azan maghrib pertama 1 Ramadhan. tapi tak pula kita bilang berapa banyak yang berjaya kita jayakan T_T

Seperti doa-doa tahun lalu,

aku harap kita semua menang bergaya dalam sekolah Ramdhan tahun ini ^___^

Ramadhan sebuah medan tarbiyah dan medan amal untuk kita hadapi diri kita 11 bulan yang berikutnya.

Moga Ramadhan ini, membasah semula hati kita yang makin kering dek kejamnya dunia.
Moga Ramadhan ini, mengembalikan semula jiwa kita yang terkadang hilang.

Selamat Menyambut Ramadhan semua! Maafkan salah dan silap saya, saya juga maafkan anda. Sama-samalah kita memasuki Ramadhan dengan hati yang tenang untuk membaik.

13 June 2013

Mentally Break Down

Cewah, tajuk nak power kan.

Ok ceritanya akhirnya aku ke Tabur. Yeay! Hi warga KL, i should say you should try this!

(sambung tulis after 4days)

Sekitar jam 5.30 pagi macam tu anggota rombongan berkumpul di Masjid Ar Rahman, UM. Tunggu grup dari Shah Alam, dan bergerak lah ke Masjid Hidayah Taman Permata. Selepas sembahyang subuh, maka bergeraklah kami ke kaki bukit tabur.

Walaoweh, ramai giler plak orang pepagi tu kan.. nak parking pun dekat 10-20 minit.

kira-kira 7.10 pagi maka mulalah pendakian kami mendaki Bukit Tabur (West).  Senang pancit sebenarnya, walaupun pada peringkat awal pendakian. Mungkin disebabkan oleh kecuraman darjah pendakian agaknya. Nasib baiklah, first peak hanyalah dalam tempoh 10minit pendakian. hehehe.

Subhanallah! cantik. Antara landskap empangan, dan juga kota raya.


Bila da sampai puncak pertama maknanya dah reach tempat yang berbatu sahaja. hanya kadang-kadang akan jumpa balik tanah bukit. Most of the time adalah bersama batu-batu. da macam bukit batu dah.

Maka lepas tu teruslah kami berjalan dan berjalan dan berjalan. mencabar diri terus menerus. Perkara yang aku rasa perlu dititik beratkan dalam pendakian ini adalah, sarung tangan dan kasut mesti power. Sebab macam yang aku cakap tadi, mostly kita akan bersama batu. Ala-ala rock climbing tu.. kan kena pakai glove. dan kasut? sebab kat atas tu memang ada kemungkinan kita jalan di lereng2 yang jarak antara gaung dan kaki kita adalah kurang 2 inchi. So memang perlu sangat2 take extra percaution.

bersama partner in crime




Terus kepada tajuk, kenapa tajuk macam tu? sebabnya group kami, yang terdiri dari 9 orang anak gadis ni.. akhirnya tiba ke peak-ke-berapa-ntah yang dimana kat situ.. ada satu batu yang sangat besar. dan tak ada jalan lain nak kesebelah sana bukit melainkan kena naik batu tu. kecuraman batu tu 90 degree. maknanya memang tegak sangat. tapi ada orang baik hati letak tali la kat situ.

Sampai part ni, masa tu jam dalam 8.30 macam tu. kat situ ahli kumpulan mula berbeza pendapat.. samada nak teruskan mencabar diri atau patah balik. lama jugaklah nak buat decision. 30minit ke sejam jugaklah. Aku sebenarnya haruslah bersemangat waja nak teruskan kan. even though still separa hati sebab cuak gak kan. tapi sebab dah halfway kut.. dan satu lagi sebab.. sebab aku rasa aku dah tanak lagi datang sini. hahaha! sekali cukup. lol!

Masa tu, gerak alam sebenarnya banyak membantu. Lepas kitorang membatu kat situ untuk satu senggang masa yang agak lama, tibe-tibe matahari macam memancar terik. so memaksa kitorang buat keputusan dengan cepat. alhamdulillah, lepas hantar kak aishah duk buat review orang-orang kat situ.. maka kami decide untuk teruskan. Dengan separa hati terus kami melangkah. dalam hati macam nak pecah.

Dan Allah Maha Tahu betapa cuaknya kami ni. Tup tup muncul seorang uncle cina entah dari mana, rasanya orang setempat sebab dia cakap memang every weak datang kecuali weekend tu ada hal. Pakcik ni la yang duk tolong bagi instruction, mana tempat nak pijak dan guna kaki kiri atau kanan. Alhamdulillah. Terima Kasih Allah!

Orang cakap, kalau part paling susah kita dah berjaya tempuhi, seterusnya dah takda masalah dah. So macam tulah.. selepas-selepas tu semuanya Alhamdulillah dipermudahkan. Dan lebih mencabar sebab masa kami turun tu hujan dah mula perlahan lahan membasahkan tanah bukit. Ok, licin licau le jawabnya berlanggar ngan tanah merah kan..


But, still its worth it! Jemput mendaki semuanya. Kalau orang ajak lagi, aku rasa maybe nak try east kut? kut lah..

p/s: naik tabur pun dah nak mental bagai kan.. agak2 akankah aku sampai ke kinabalu? hakhak. ok selamat menonton gambar. ^___^


p/s2: oh ya kalau perasan toward the end of the path.. korang akan nampak UIA Gombak kat sebelah kanan.



:: Sebuah lagi projek GEMA Backpackerz ::

29 May 2013

Training: Day 3

Assalamualaikum,

Terasa nak menulis pulak hari ni. kita akan membuat satu jurnal harian

Ok. hari ni adalah hari ke-3 aku dan seorang rakan ofis aka rakan univ aka rakan satu supervisor (final year project) iaitu Nasyrah di Cyberjaya. Ya training adalah tentang membangunkan aplikasi.

So, bila nak cerita training untuk membangun aplikasi haruslah ia ada kaitan dengan database, tentang syntax, tentang language, dan bukanlah tentang tool semata-mata. camtu.

Terus kepada topik. Dan subjek hari ketiga ni nampak susah sikitlah. untuk orang yang hanya memahami 2 bahasa iaitu HTML dan PHP sahaja. untuk membangun aplikasi iOS kena guna bahasa Objective-C sementara untuk database boleh guna PList, SQLite atau JSON. Aha jargon apakah kan?

Kelas overall ok lah, sebab group kecil dah ala-ala discussion je dah. siap task yang boss suruh buat tu trainer dah kasi jalan da.. tinggal brush sana-sini sket je lagi. InsyaAllah may run. Ahli kelas terdiri daripada kami berdua, trainer, sorang android/mobile developer dan seorang e-education master student dari Arab. Tiba ada seorang kak ni, ok nama dia Wong. Dia mintak kat trainer nak join class. Adalah die terangkan kenapa dia taknak register anda iTrain what-so-ever. Trainer malas nak cakap banyak die kata dia takleh terima duit direct dari student, tapi kalau nak belajar datang je la. Satu yang aku suka trainer ni, dia sangat profesional dan suka mengajar. bagus bagus bagus.

Kak ni memang takde background langsung pasal IT. Dia adalah degree in Econ + Maths dan sekarang buat master in SPAS kat UM. Nampak tak kat mana connection dia ngan IT? aku ngan Nasyrah memang mula-mula puzzle gak asal die nak join kelas sekali kan.
"You have Macbook.. why not you join iOS apps Development class?" kawan kak Wong
"Sekarang ni IT macam bahasa inggeris, dia da jadi satu nilai tambah if you have the knowledge" kak Wong
hanya kerana dua alasan ni dia decide nak join kelas kami. Peh! aku memang kagum. Gigih amat tu. Pada pandangan akulah kan atleast kalau nak bagi nilai tambah dalam IT, pergi la belajar php ke kan html ke. any CMS yang berlambak kat google kan.  Dalam banyak-banyak iOS jugak kau sergah. Phew~ ok peluh besar.

Aku nampak betapa puzzle nya dia dalam kelas, dengan dia punya Mac tak compatible dengan tool yang kami guna, so memang most of the time dia hanya melihat layar dengan pandangan kosong. (aku rasa la, taktau kalau dia nampak math equation kat atas tu kan.. memandangkan dia adalah once orang math) Aku agak demikian sebab aku ngan Nasyrah pun sometime loss.. huehuehue..

(lebih menggerunkan bila pikir soon will need to seat the exam and the trainer said from all of his student only 4 or 5 had passed.erk! hujan dan halilintar menyabung dalam hati yang gundah berkelana)

Berbalik pada Kak Wong, kadang-kadang rasa distract jugaklah bila kita in the middle of attention, then dia duk tanya kan pasal certain things. (Ok Cik Awanis saya tiba-tiba terkenangkan anda dan kawan Libya anda di kelas Master dulu. mungkin ini perasaan anda satu masa dulu) Tapi yang mengagumkan aku, rajin pulak la dia follow kan kelas ni. Memang berjiwa kental!

so itu ajelah yang aku nak ceritakan. hehe. aku harap kalian dapat mencari ibrah dari kisah ni. Nampak macam tak ada motifkan? sebenarnya memang ada.. korang tolonglah cari maksud tersirat. Kalau tak de idea, later aku explain. K lah, sampai sini dulu.. aku ada kerja kena hantar dan tak siap pun lagi. (ingat gi training dapat le rilek2 tanpa kerja opis. uhuk. inilah yang kita katakan harapan kini menjadi layu~)

till then, wassalam.

14 May 2013

Twisted


Siapa yang pernah tengok MV ni mesti tau, how the ending was twisted. After all, it just an MV right? So, orang just.. ala filem.. ala VC..

how about, memang ada your friend storyline yang twist kat hujung.

feel cheated? betray?

hurm.

mixed feeling.

07 May 2013

Politik Negara di balik kaca mata saya.

Aduh.

Ingat selepas 505 dah taknak citer pasal politik, tapi macam kena jugak sembang kencang kan.

Berdasarkan pembacaan, lanskap politik negara Malaysia benar-benar tergoncang sejak peristiwa Reformasi 1998. Sejak itulah, pertempuran medan politik negara semakin hari semakin tenat. Bau permusuhan bertebaran melata. Nista dan fitnah menjadi seakan kayu api yang berbara, pantang minyak tertumpah, api mula marak. Pelbagai media perdana pula samada televisyen, radio mahupun surat khabar mula menjadi condong, memihak ke arah satu pihak sahaja.

Nyata, Malaysia telah meragut kebercayaan rakyat marhaen. Benarkah kebenaran itu benar? dan yang salah itu sebetulnya adalah salah? Minda rakyat tidak dapat lagi mencerna normal. Apatah lagi sekiranya sumber berita rakyat adalah dari sumber yang terhad, media perdana yang telah pun pincang dari ketelusan dan kelantangan menyuarakan yang haq.

Aku, ketika kejadian reformasi itu baru berusia 11 tahun, darjah 5. Apalah yang aku tahu tentang reformasi. Tapi aku tahu ia adalah satu isu yang besar. Hanya baru-baru ini aku mula membuat pembacaan tentang isu tersebut kembali. Ya, terdapat banyak kepincangan dan dan dan.. aku temui isu yang lebih besar. Negara kita mengalami isu korupsi yang makin teruk, makin membarah dan bernanah dalam daging.

Disebalik semuanya, aku mula menemui isu-isu seperti rasuah, kronisme, BMF & BBMB, NFC & Kondominium di Bangsar dan S'pura, misteri pembunuhan Jalil Ibrahim di Hong Kong, pengeboman Altantuya, kapal selam Scorpene. Kemudian, ada jugak kisah-kisah seks songsang, isu perkauman, isu kalimah Allah, dan paling sedih apabila Tuan Guru Nik Aziz juga turut menerima tempiasnya gelombang politik lucah ini.

Aku, bukan mengajak kita semua untuk mengagungkan parti BN mahupun parti PR. Kerana bagi aku, siapa-siapa  pun yang memegang tampuk pimpinan, yang berhadapan dengan wang berjuta-juta depan mata pasti akan di duga. samaada terduga, atau mampu menahan dugaan, semuanya bergantung pada tahap integirti dalam diri. Sejauh mana ketatnya keimanan dan kepercayaan masing-masing terhadap Allah, terhadap kepastian hari pembalasan.

Aku cuma menyeru, supaya kita sama-sama membuat satu penilaian yang benar berdasarkan fakta dari kedua-dua belah pihak. Jangan sekadar mendengar kata-kata pimpinan BN mahupun sekadar mengagong-agongkan pimpinan PR. Apa guna belajar sehingga peringkat tertinggi tapi langsung tak kritis dalam membuat pemilihan.

Setelah media perdana menjadi bias dalam mempamerkan kebenaran, adakah kita harus turut sama menjadi condong dan tidak adil dalam membuat keputusan? Letakkan tanggungjawab kepada negara terhadap bahu kita. Kerana pada akhirnya dunia ini milik orang muda! Dan kerana pada akhirnya semua kita akan dipersoalkan di Masyar tentang apa yang kita perjuangkan, tentang apa yang kita pilih.

Dengan keadaan hutang Malaysia yang bertambah dan terus bertambah tahun demi tahun sejak 1980-an hingga hari ini. Adakah masih, kita mahu memperjudikan nasib negara kita, yang kita cinta ini?

Di tanah ini kita mengenal tarbiyah,
Di tanah ini kita membina Islam dalam diri kita.
Di tanah ini kita menjadi dewasa, belajar dan bekerjaya.

Maka, tegarkah kita membiarkan ia hancur di tangan kita? Atas ketidak jujuran kita dalam memilih?

Fikirlah.

06 May 2013

Pasca GE13 - siri 505 (akhir)

Oh! Begini rasanya selepas pilihanraya ..


hurm. well, tak semestinya bila jadi pemerintah baru nak berjuang mendapatkan keadilan kan?

*agak-agak episod Altantuya akan bersambung tak? macam mana pulak isu NFC dan juga kapal selam scorpene? Ala, tak syok la tak tau ending.

05 May 2013

Warga Emas - siri 505

Aku melihat ini di FB Fanpage TV PRU13,


Entah kenapa, tiba-tiba mata berkaca.

Sampai macam ni rakyat marhaen berusaha demi mendapatkan satu keadilan, satu perubahan!

Berbaki lagi 70minit, anda berhak untuk memilih Malaysia yang lebih baik.

#ubah

Pengundi Hantu - siri 505

Alhamdulillah, buat pertama kali dalam sejarah aku berjaya menunaikan tanggungjawab kepada negara. (Ehem hopefully didn't categorized as 'undi rosak'. Risau sangat dakwat cap jari terlekat pada kertas)

ok, berbalik kepada tajuk. Sebenarnya untuk berlakunya pengundi hantu di Kg Gajah ni agak sukar (bagi aku lah) Sebabnya di Kg Gajah satu-satunya etnik yang wujud adalah berbangsa Melayu. Memang tak ada india mahupun cina. Jika ada mungkin bukanlah penduduk asal disini. Jadinya, kami sekeluarga cuba merungkai jugak persoalan ini pagi tadi, seandainya pengundi hantu di hantar masuk ke Kg Gajah.. dari negara apakah ia? susah sebenarnya. Mak cakap, even kalau Indonesian pun mak boleh beza.

So, sangat-sangat berharap takda lah isu pengundi hantu di Kg Gajah.

Tetapi sedikit sedihlah kan, untuk tempat-tempat mengundi di kawasan bandar/ pekan. Sebab tempat-tempat macam ni memang agak sukar lah nak kawal. Ada kemungkinan orang-orang yang kita sangka pengundi hantu tu, memang warganegara. Bandar ni, kita kena jangka yang kebarangkalian untuk berlakunya kahwin campur adalah tinggi.

Meskipun macam-macam rumours/ fakta mengenai kemungkinan pengundi hantu ini di bawa masuk oleh pihak tertentu untuk memenangkan parti politik tertentu, aku tak nak komenlah tentang itu. Yang cuba aku fokuskan dalam penulisan ini cuma,

KESIAN!

Kau bayangkanlah, (Bayangkan orang Bangla yang kau selalu nampak dalam perjalanan ke pejabat, ok sekarang bayangkan kau adalah diorang) kau kena angkut bawa masuk Malaysia beberapa hari sebelum mengundi, kemudian di berikan kad pengenalan. Seumur hidup kau tak pernah terbayang pun yang kau akan menjadi warganegara Malaysia (aku cakap macam ni sebab, incase lah kan.. macam kau tetiba diterbangkan ke Korea Selatan. Kau mungkin dah ada basic vocab bahasa diorang. Ya lah kpop kan femes)

Pastu dapat pulak arahan, esok kau masuk kat tempat tu dan mengundi. Mestilah kau dengan innocent-nya akan ikut perintah diorang (merujuk kepada orang yang bawa kau masuk ke Malaysia tadi) kan. Berdasarkan prinsip "you help me, i help you".

Tanggal 5 Mei kau pun ke pondok undi, orang cakap apa pun kau tak faham. Tak alih-alih, apa yang kau paham.. gaya semua orang macam tengah maki kau. Kalau orang kat situ tak terbawa-bawa dengan darah muda, selamatlah kau dihantar ke pakcik polis. Dapat-dapat yang perasan tu orang yang memang baran, muda plak tu. Dapat penyepak sekali memang .. hurm!

so amacam, korang rasa kesian tak?

Mereka adalah contoh-contoh orang yang terpaksa menjadi boneka dan peluru dalam pertempuran politik Malaysia. Itu hanya sedikit, ada banyak lagi yang dah jadi mangsa.

MALAYSIA..  negaraku yang aman dan permai.. adakah telah musnah? bersama keghairahan manusia yang tamakkan harta dan darjat..

Dilampirkan beberapa gambar yang di ambil di FB. Suasana pilihanraya ke-13.





Semoga keputusan GE-13 memberi satu nafas baru untuk negara tumpah darahku ini ^____^

18 April 2013

505: Jom Balik raya!

Hey, mid of April already passed, and what? i haven't put any post yet? Pemalas!

Ok, where to start?

Agenda 505? 
Untuk mengatakan sesuatu yang memihak kepada mana-mana parti politik bukan lah aku. :) is it? Barangkali? hehe. Sesungguhnya aku hanya membaca mengenai isu politik apabila ada isu besar yang muncul. Kali lepas bersamaan PRU12, aku hanya membuat sedikit sahaja bacaan mengenainya, kononnya masih belajar. Alasan masih student aku kira (ketika itu) kuat untuk menidakkan pembabitan otak terhadap isu politik negara. Ignorance! tak bagus.

Dan boleh dikatakan kali ini aku lebih kan sikit usaha membuat bacaan. Alhamdulillah, oklah tu kan sedikit-sedikit kita buat perubahan. Lagipun, PRU13 ni dah sampai masa untuk mengundi :P.. First-timer, semangat dia lain macam sikit. Dan sebab kesedaran as first-timer ini jugalah aku perlu dan mewajibkan diri untuk membuat bacaan tentangnya lebih dari kebiasaan.

Pada aku, mana satu pun warna yang dipilih, semuanya perlulah berasaskan ilmu dan pengetahuan yang jelas tentangnya. dan tiap apa yang kita tulis saat hari mengundi nanti, pastikan kita ada basis yang jelas. Mengenai isu ini aku bersependapat dengan seseorang di FB,


Sebab seperti yang kita sedia maklum, dunia ni kan tempat persinggahan saja. Kat dunia memang takde siapa nak pertikaikan kita atas keputusan kita. Percayalah, nanti di Sana, setiap tindakan akan dipersoalkan. Make sure jawapan kita valid. K!

Sebelum mengakhiri, aku tamatkan dengan perdebatan KJ dan Rafizi, UKEC debate, Feb 2012. Worth to see i think, something to ponder on.


Memang panjaaaang.. tapi spend some time k!..^_____^

SELAMAT MENGUNDI!

27 March 2013

tumblr

ok, agak ketinggalan.. but hey, i just create tumblr account ^__^ ha ha ha (gelak 3 harkat) you can treat it as merentashorizon junior :P .. since there are so much social network account, and will be a lil hard to manage all at the same time.. so the rules goes like this

FB: kata-kata/status bermanfaat dan membina
Twitter: short status lebih kepada luahan rasa
Blogspot: feeling-feeling, masa untuk membuat karangan
Tumblr?: untuk yang tak sepanjang blog dan tak sependek twitter. yang sedang-sedang saja.

ok tak? perlu lah sangat kan post ni. nampak sangat takde kerja, oh by the way.. jemputlah menyinggah ye.. branch baru kami :)


gambar diambil masa ke Terengganu, kenduri nikahnya kak Mashirah, whose now a mummy!!

23 March 2013

Indah

Dalam hidup ini ada macam-macam perkara yang indah, jika kita mahu melihatnya sebagai indah :P

Dan diantara keindahan yang nyata adalah, memiliki sahabat-sahabat yang baik dan sering ingat-mengingat kepada jalan kebaikan dan kebenaran.. ^____^

Terima kasih untuk meningkat kuat kepada saya, untuk menghadiri majlis-majlis ilmu :)

Khamis - Heroes: Jesus, Alam Bina UM. (Shaikh Shareef El Arbi)

[Nota kaki dari program]
- If you want to be good, u need to surround by good people,
  U cant be a good person if surrounded with criminals.
- Jesus didn't ask people to worship him
- Pious person will not blame Allah for all of the test in dunya
- No guarantee for the result, but put trust in Allah
- Not to worship human being but Allah
- Everything you get in life is a test

Jumaat - Social Network in Islamic Perspective, Majis UIA Gombak. (Mufti Ismail Menk)

[Nota kaki dari program]
- Discipline yourself, social network can harm you
- Our body is Amanah from Allah, use it wisely.
- Ask yourself for everything you do "Will this help me for the hereafter?"
- Social Media is an advertisement, it advertise trending, advertise fashion and everything.
- This make people easy to commit sin, because sin become easily accessible.
- Be careful on what you tweet and what you follow
- If you cannot guide, don't misguide
- Technology sometimes make you doing wrong/ committing sin without you knowing it.

Antara pemandangan indah semalam, berlainan warna kulit dalam satu saf

Ok, till then pen off.

20 March 2013

Google Analytics Course

Oh hey!! Esok nak masuk ofis semula.. *yawn* hei tulang2 yang berat dan malas.. sila beri kerjasama!

Ok, seperti tajuk.. course tersebut telah berlangsung selama 3 hari (Isnin - Rabu) di iTrain Centre, di Megan Avenue 1, Jln Tun Razak. Dekat sangat dengan Ampang Park LRT Station. Ikut exit Plaza OSK tu, kemudian jalan lebih kurang 5 minit. Sebenarnya hari ni baru aku perasan berhampiran dengan Megan Avenue ni ada car park yang memberi khidmat, RM4/day (Kesahihan kabar ni maybe boleh dapatkan dari penduduk tempatan) Bila calculate, ia adalah lebih murah dari tambang tren. he he he. tapi nak menyampaikan ke Jln Tun Razak dari PJ. ok, saya pilih naik public transport!! :P

Berbalik kepada tajuk.

Basically training ni adalah untuk ajar how to use Google Analytics or GA ni dengan lebih efisyen. Oh ya, fyi.. GA ni digunakan dalam industri e-commerce dan SEO website yang tumbuh seperti cendawan belakangan ini. Basically untuk trace back Revenue syarikat.. atau performance SEO keywords. etc etc..

Kelas sangat seronok, sebab speaker dia pun oklah.. boleh faham. Tapi disebabkan aku memang totally new with those jargon.. dan tak pernah handle pun analytics ni before.. Jadi, ia sangatlah mem-blur-kan sometimes.

Im not going to give a lecture about this by the way. Maybe u can subscribe for yourself? the course..  Hey, its cool. Try it out!


Till then, jaga iman dan jaga amal! We are not staying 'here' for a long time.

13 March 2013

Berhati-hati memilih pemimpin


Assalamualaikum semua, sempena mode nak pilihanraya ni.. aku kongsikanlah ini untuk kalian. Aku jumpa di milis. Moga beri satu pencerahan untuk kita semua. Satu kayu pukul untuk kita keluar mengundi dan menyumbang sesuatu untuk anak bangsa =). 

Begin with end in mind. Selepas semua kelelahan di dunia ini, kita semua akan menghadapNya kembali. 
Fikir-fikirkanlah. 
Berhati-hati.

[FromMilis]
Berhati-hatilah jika kita memilih seseorang menjadi pemimpin termasuk juga berhati-hatilah dalam bersikap terhadap apa yang diputuskan atau diperintahkan oleh para pemimpin.

Apakah para pemimpin yang sesat bisa menolong pada saat dihisab ?
Description: Description: Description: D:\Qari\Default\Graphics\qs1221a.jpg
Dan mereka semuanya (di padang Mahsyar) akan berkumpul menghadap ke hadirat Allah, lalu berkatalah orang-orang yang lemah kepada orang-orang yang sombong: "Sesungguhnya kami dahulu adalah pengikut-pengikutmu, maka dapatkah kamu menghindarkan daripada kami azab Allah (walaupun) sedikit saja? Mereka menjawab: "Seandainya Allah memberi petunjuk kepada kami, niscaya kami dapat memberi petunjuk kepadamu. Sama saja bagi kita, apakah kita mengeluh ataukah bersabar. Sekali-kali kita tidak mempunyai tempat untuk melarikan diri." (QS:14:21)

Apakah harus menyalahkan syaitan juga ?
Description: Description: Description: D:\Qari\Default\Graphics\qs142122.jpg
Dan berkatalah syaitan tatkala perkara (hisab) telah diselesaikan: "Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kepadamu janji yang benar, dan akupun telah menjanjikan kepadamu tetapi aku menyalahinya. Sekali-kali tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu, melainkan (sekedar) aku menyeru kamu lalu kamu mematuhi seruanku, oleh sebab itu janganlah kamu mencerca aku akan tetapi cercalah dirimu sendiri. Aku sekali-kali tidak dapat menolongmu dan kamupun sekali-kali tidak dapat menolongku. Sesungguhnya aku tidak membenarkan perbuatanmu mempersekutukan aku (dengan Allah) sejak dahulu." Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu mendapat siksaan yang pedih. (QS:14:22)

Waktu di dalam neraka, apa yang dilakukan para pemimpin sesat dan pengikutnya?
Description: Description: Description: D:\Qari\Default\Graphics\qs336668.jpg
Pada hari ketika muka mereka dibolak-balikan dalam neraka, mereka berkata: "Alangkah baiknya, andaikata kami taat kepada Allah dan taat (pula) kepada Rasul." Dan mereka berkata, "Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami telah mentaati pemimpin-pemimpin dan pembesar-pembesar kami, lalu mereka menyesatkan kami dari jalan (yang benar). Ya Tuhan kami, timpakanlah kepada mereka azab dua kali lipat dan kutuklah mereka dengan kutukan yang besar." (QS:33:66-68)
Description: Description: Description: D:\Qari\Default\Graphics\qs0738.jpg
Allah berfirman: "Masuklah kamu sekalian ke dalam neraka bersama umat-umat jin dan manusia yang telah terdahulu sebelum kamu. Setiap suatu umat masuk (ke dalam neraka), dia mengutuk kawannya (menyesatkannya); sehingga apabila mereka masuk semuanya berkatalah orang-orang yang masuk kemudian[538] di antara mereka kepada orang-orang yang masuk terdahulu[539]: "Ya Tuhan kami, mereka telah menyesatkan kami, sebab itu datangkanlah kepada mereka siksaan yang berlipat ganda dari neraka." Allah berfirman: "Masing-masing mendapat (siksaan) yang berlipat ganda, akan tetapi kamu tidak mengetahui. (QS:07:38).

Allahu ’alam.
[538]. Maksudnya: pengikut-pengikut 
[539]. Maksudnya: pemimpin-pemimpin

11 March 2013

Sg Chilling again

Disebabkan telah 2 tahun sejak pendakian Broga bersama rakan sekerja.. Maka, sebaik sahaja turun dari Sg Chilling aku mendapat idea untuk mem-propose tempat ini sebagai macromac outing trip (tak sangka selepas 2 tahun (baca: Broga and Mun's Wedding)

aku suka jugak hang out macam ni, bleh kenal macam-macam orang.

Maka, tanggal Ahad lepas bersamaan 10 Mac berpagi-pagian la kami mengutip orang dan berkumpul. Sepatutnya 6.30 berkumpul di R&R Rawang nampaknya tinggal perancangan sahaja. Berbekalkan pengalaman nan sekali ke Sg CHilling itulah, aku perkemaskan. Dan menerus kuat untuk membawa semuanya. Kezia pinjam kan GPS, yang aku tak tau guna pun. lol! Keep suruh aku u-turn and recalculate! Marah betul aku dengan GPS tersebut.

Kami tiba di Sg Chilling jam 9 pagi (ikut masa mendaftar di kaunter masuk) Aku rasa dah alert kan semua tentang kami akan masuk air dan perlu beware dengan peralatan elektronik! Nampaknya tak berapa nak alert. So, dengan bekalan plastik, solotep dan gunting yang aku ada, semua pun duk memeket smartphone memasing sehingga lebih kurang 15 minit kemudian baru gerak.


masa tulah nampak.. ada yang takut air deras (oh tapi airnya memang sangat deras dari sebelum ni..mungkin disebabkan oleh hujan disubuh harinya) so siap hold tangan orang depan dia tanak kasi lepas. ahaha..cute. Ada yang berkeyakinan tinggi lepaskan tangan orang depan end up hampir hanyut di bawa arus.

Overall it nice, mula-mula rasa macam takut jugak handle event for multi racial ni.. tapi bila dapat feed back dari some people. i think, worth it jugak la :)

Antara komen:

"Kenapa u tak remind saya, yang sungai ni akan curi selipar saya" - mangsa selipar dihanyutkan arus
"U tipu I, u tau kan i takut macam ni" - konon mangsa

Perjalanan yang sebelumnya diambil 45minit - sejam, kali ni ambil masa 1 jam 45 minit.. Sedangkan sebelum tu anggota rombongan 69 orang, dan kali ni hanya 14 orang :P


Till then. Pen off!

09 March 2013

tulis saje

Ehem,

bila review balik performance tahap menulis di zaman bekerja ni. teruk betullah. satu bulan boleh contribute 4-5 post je? tu pun da sangat untung kalau dapat kan. sedangakan kalau tengok balik masa zaman student. peh, kalau boleh tetiap hari nak update blog. LoL! Even cerita lebih kurang sama je kan. 

Sebenarnya ada kaitannya dengan turun naik iman dan tahap motivasi. Chi masa zaman student lagi bagus I think. ehem, bukan sebab saya da tua ok! hehe

Ada banyak benda yang perlu tulis tapi aku tak tulis pun lagi here. Almaklumlah, Blog ni da macam jurnal online kan. Agak2 nak trace tarikh je mesti bukak blog. 

Ni kena point date la kan, nak store.

23 Feb - Seminar Wanita & Syariah, Masjid Bulat Seksyen 14 (Wanita IKRAM PJ)
24 Feb - Santai Sg Chilling, Kuala Kubu Bharu. (Gema Backpackerz Selangor, GB)

Aku dah cakap kan aku sebenarnya takdalah tua sangat, tengok da umur-umur macam ni baru la nak sertai aktiviti-aktiviti orang muda ni through GB! haha. 

Oh ya bytheway,

hari ni sepatutnya ada aktiviti mencula (Berlangsung pada setiap hari Sabtu sebelum terjadinya pilihanraya - contact me if berminat dan nak bertanya lanjut). Sangat menarik ye! Teringin sangat nak pi. Dari minggu ke minggu, tapi rasanya tak dapat kut hari ni. Tambahan pula ada jemputan perkahwinan di Soromban. Hai nak kahwin dah kawan ku sorang ni..

Dan esok! InsyaAllah, mohon Allah mudahkan.. 2nd trip of Macromac&Friend outing! (yang first ofkos la masa pergi Broga last time kan?) Ehem.. pegi mana kali ni? Will update tomorrow perhaps? Konsep: Satu Malaysia! 


Till then, happy weekend.. weekenders!

07 March 2013

Mind Reflection

Ada satu masa dahulu, lama dahulu.. aku pernah menyertai satu kursus keusahawanan anjuran Karisma,  IMPAC. Rasanya program tu around 2008.

Ia merupakan satu program yang sangat unik rasanya. Motif utamanya adalah untuk memperbanyakkan lagi anak muda berjiwa Abd Rahman bin Auf mahupun Uthman b Affan. Usahawan yang bijak berniaga dan tak kalah dalam iman kepada Allah :)

Punyalah banyak ilmu yang dikongsikan tapi ada satu yang selalu aku terkenangkan. Tentang keberkatan rezeki.
"Jika antum nampak satu pen, antum pulak tengah rushing dan perlu tulis satu perkara ni. Urgent. Antum guna tak pen tu? Sedangkan antum tak tau pun siapa owner pen tu"
Waktu tu kan student, bila dengar tu macam, zass! kena sebijik! yelah kadang-kadang da lewat masuk kelas kan, kena tanda attendance lak tu.. main sapu je pen sesiapa je lah kan. tak tau pun sapa owner, main guna je.

Banyak benda, adalah kita rasa tak endah, dan mungkin tak perlu endah. Tapi sebenarnya sangat penting untuk di endah. Sebab apa? sebab setiap amal kita memang dicatat oleh malaikat kiri dan kanan. Takut kan?

Ada 2 kisah yang aku rasa sesuai di jadikan sumber untuk kita bermuhasabah dan koreksi diri.
1. Kisah tentang seorang penjual kayu api yang menggunakan serpihan kecil kayu api untuk mencungkil gigi (baca panjang)
2. Kisah Umar Abd Aziz yang memadamkan pelitanya kerana pelita milik negara, sedangkan dia mahu membincangkan tentang masalah peribadi keluarganya. (baca panjang)

Banyak benda yang kita kena ubah sebenarnya. Bila hidup kita semakin jauh dari zaman sahabat, apatah lagi di zaman Rasulullah bersama menunjuk betul atau salah.

Ok, this is just a token to ponder. Reflection.