Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

04 April 2014

Minor Surgery

Akhirnya, episod encik gigi diteruskan dengan kemuncak keseraman apabila terpaksa melalui minor surgery. Boleh aku isytiharkan, dalam waktu sekarang tidak lah begitu urgent untuk membuang gigi bongsu yang terbenam senget itu. Yang lebih harus di dahulukan sebenarnya adalah memperbaiki gigi yang sedang bermasalah.

Tapi entah macam mana. Allah jua lah yang mempermudahkan setiap urusan kan? =)

Lambat laun gigi yang keseorangan tanpa pasangan untuk menggigit itu pun akan perlu di buang juga. Memandangkan, kedudukan yang senget, dan tak keluar penuh itu.

Jam 2 semalam aku sampai kat fak gigi UM. ok sesat plakkan dalam Ppum. Dulu macam dah master dah jalan dalam ke fak gigi. Lama tak gi kut, sesat sket..

Then aku masuk la.. bersama 4th year student Ching. Dia cakap Kamis tu kelas diorang untuk subjek MOS ni lah. then takda lah kena remove berapa gigi untuk kelas tu, tapi atleast kena buat sekali. So aku adalah patient kedua untuk Ching. Pembantu Ching, Afifah. Pun 4th year aku rasa.

So banyak lah sembang ngan diorang ni kan sebelum masuk OT. (wow bunyi OT mcm kes besar kan) Diorang amik keterangan semua, background family etc. Cakap ngan bebudak ni ok sketlah.. takde lah eksyen sangat. Teringat yang a week before masa aku datang nak set appointment. Dokter tu postgrade student je kut. T.T sampai hati dia mengasari jiwa halus ku .. those people kat klinik hari tu semua macam berusaha membantu. Prof Ngeow siap remind student dia "careful with her 47 there"..

Lepas amik keterangan gitu gini, sign consent form. aku pun di bius, ok waktu ni macam sakit sket dia buat.. tak biasa lagi kut. biasa jugak aku kena bius. dia nampak je aku macam sakit terus dia.. "kak sorry aa" sebab kan Ching ni comel dan bersopan. so aku maafkan. heuhue..
(oh ya.. antara risiko minor surgery ni, dia maybe bleh kacau saraf. some area kat rahang area jawline could affect. adik ni cakap maybe boleh bawa ke 6 bulan - seumur hidup. Tapi kes ni 0.03 persen la, terpencil. But the risk still there)

Lepas macam aku punya muka numb sebelah.. aku pun di bawa ke OT. dia selimutkan, then tutup mata. Reason diorang, masa the surgery tu berlangsung, diorang akan guna blade dan beberapa lagi barang tajam, takut tercampak masuk mata. Ok, ngeri.

Setelah mataku ditutup, maka tawakalku waktu tu entah setinggi apalah pada Allah. huhu~ dan proses pun berlangsung. Sebenarnya tak rasa sakit bila proses tu berlangsung. Sebab dah kena biuskan, tapi anda akan tahu dari bunyi bunyi yang didengari. Ok, Prof Ngeow adalah SV yang menunjukkan Ching cara buat. Macam dia drill tu, dia buat sikit.. then pass back to Ching. Jahit pun sama mcm tu, dia tunjuk satu then Ching sambung. Ok, they once touch my nerve tube. Hampir nak melompat gak lah. Nasib then diorang perasan itu adalah nerve, then dia pun eksplen kat student dan aku sekali lah betapa nasib baik diorang drill tak sampai ke dalam lagi. (perhaps i might b the 0.03 persen? woah.. ngeri)

Pembedahan start around 3, by 4 macam tu dah habis. Aku punya pipi macam kebas lagi.. bius banyakkan.. sekali sampai rumah.. nak dekat senja gitu.. bius dah fully habis. Pergh hazab!!

Sepanjang aku berkecimpung dalam arena pergigian ni.. memang ini paling win lah. huhU~ so semalam aku layan 2 bijik ponstan.. tak delah hilang sgt sakitnya pun.. tapi betterlah. :)

Hari ni sakitnya dah ok sikit lah.. boleh tahan lagi tanpa ponstan. Luka nak sembuh memang perit sikit. Ulser pun kan macam tu. So, sabar sikit InsyaAllah.

Ok sekian dulu laporan.

3 comments:

Basyirah Abd Rahman said...

Bace pun menggigil. Huhu.. Takutnya. Ade charge apa2 x?

siti sarah aisyah said...

hahaha.. x sure lagi basyi.. nasyrah kata patut kena bayar rm300. tapi nanti esok tanya.. esok kena panggil untuk review.

siti sarah aisyah said...

ok. jwpnnye xde caj pape :P