Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

31 August 2014

Edisi Merdeka versi aku.

Hari ni hari Ahad. Hari ni hari merdeka. Aku berada di kampung halaman. Biasa lah cuti kan. Sepupu aku ada kat sini. Diorang kembar, umur 8 tahun. Disebabkan mak ayah diorang pergi haji. Dan mereka masih di bawah umur, maka mak ngan ayah aku memantau perkembangan mereka disini.

Maksudnya? dalam tempoh musim haji ni dia akan ada kat sini.

Hari ni hari kedua menghadap. Agak fed up gak rupanya melayan budak kecik setelah sekian lama takda budak kecik kat rumah. Sebenarnya darjah dua consider takdalah kecil sangat. Tapi, sebabkan diorang ni macam lambat sikit. So, lebih kurang budak tadika gak la lagi perangai.

Malas nak layan gaduh, aku pun tulis blog. Giler tak cool gaduh ngan dak dajah dua disebabkan fon. Kan? xcool kan? blerghh.. (dalam hati sikit bara jugak lah, sebab telefon tu telefon aku T.T)

Ok, merdeka.

Tahun ni tahun ke-57 ulang tahun kemerdekaan negara bumi cinta, Malaysia. Moto tahun ni, Disini bermulanya sebuah cinta. Jatuh cinta lak ngan Malaysia sebabkan moto tersebut. Ha ha! Eh taklah, aku memang sayang giler kut kat Malaysia ni.

Malaysia dah merdeka 57 tahun. Alhamdulillah.
Tapi cuba kita tanyakan diri kita sendiri, sudah berapa lamakah kita merdeka?
Atau, adakah kita sudah merdeka? Jiwa, diri dan pemikiran?

Yuk, merdeka kan diri kita dari dunia dan hedonism~

Sekian.

*Post last for this month. Hai, September. Please be nice to me!

29 August 2014

alasan untuk bersenam.

selalu masalah kita adalah beralasan untuk bersenam. kan? (er. krik krik. ke aku je yang berasa begini) Tapi untuk kes ni, mari sama sama kita reverse psychology.

Baru ni aku ada tengok satu citer korea nih. Pasal bapa jaga anak diorang tanpa mak diorang bersama. So, fully ayah yang take the responsibility. Memasak, mandikan, entertain. Semua jatuh di bahu bapa.

Ada sorang bapa ni, ada anak kembar 3. Lelaki semua. Katanya, sejak ada anak tiga ni. Dia dah tak ada masa nak bersenam. Tapi, dia mengambil langkah pintar. Sebab nak bersenam jugak, dia beli something macam gambar kat bawah.


Nampak tak beza orang yang mencari alasan untuk bersenam dan tak nak bersenam! T.T

Jadi, aku pun sedang berusaha untuk hari tua (yg tak pasti sampai ke dak) yang lebih baik. Beberapa tips.

1. Naik rumah guna tangga, bukan lif. Naik ofis pun boleh.
2. Parking jauh-jauh masa ke office, dan shopping mall.
3. Makan lunch di tempat yang sedikit jauh, dan berjalan kaki!
4. Minum air banyak. eh?

p/s: aku tak harap aku lebih kurus dari sekarang. aku cuma harap aku tak begitu lembik macam sekarang.

Hehe. ok tu jer. sekian.. ^_^

28 August 2014

Rokok, nyah kau!

baik perbuatan merokok, begitupun perokok. Adalah dua perkara yang pada asalnya aku boleh takde masalah dengan orang tu, akan rasa nak bergaduh disebabkan oleh kehadiran rokok.

selasa malam hari tu, aku makan kat murni.
selamba gembira je a group of mamat ni merokok.
siap asap kepul-kepul menampar hidung aku!

Tak semena-mena aku hentak meja, bangun sambil muka marah, hidung kembang kempis.. toleh sebelah dengan muka bengis aku usha tajam jer sorang-sorang pakcik ni. Belum sempat aku nak layang penampar sekaligus membuat agenda serta tajuk utama berita setempat dalam portal online keesokan hari, pakcik bertiga da berlutut minta maaf kat kaki aku.
'Hoi! haram. apa pegang2?' pekik aku.

"Pink Panther, Ribena, Pisang"
Abang anto air muncul.

Hancus aku punya angan-angan nak jadi hero.
kof kof.
terbatuk aku bila dalam waktu yang sama, sedas lagi gerombolan asap yang terlepas keretapi melanggar hidung aku.

Argh!! kenapa adanya rokok dalam dunia! Stress.
Hilang mood aku nak makan malam tu.

27 August 2014

Gaza . sneak peek.

kadang-kadang, bila kita lost kawan sekerja, yang nak resign. perasaan dia ada jugak lah macam jantung rasa berderai bak kaca.

nak nak, member sebelah meja. yang takleh nak skip langsung perbualan even sehari, setiap hari catch up, setiap hari gossip, setiap hari bertukar senyum dan salam.

bila aku tengok gambar ni,


aku rasa.. banyak lagi reason untuk aku bersyukur.

atleast after working hour,
aku boleh lagi drive somewhere n meet them.
ajak outdoor activities. enjoy the time flies.
skype hari hari. update story hari hari.
xchange kdrama. (hehehe)
xchange gift on special occasion.

tapi diorang?
dah tak dapat jumpa kawan diorang.
cari kat mana pun, they gone!

ah sedih.
bilakah semuanya akan berakhir? untuk dunia yg lebih tenang.

sebab tu aku benci untuk mengejar $$.
kerana pada certain reason,
$$ dan pangkat mudah menjerumus kita kearah menjadi lebih binatang dari binatang.
berhentilah merasakan kita lebih mulia dari orang lain.
kita bukan siapa-siapa.

sekadar pengemis cinta di kaki lima rumah Tuhan.
T.T sobs.

#SaveGaza

26 August 2014

Minggu Lepas.

Post untuk bulan August je dah 21.
Paling banyak (post/month) dalam rekod adalah 24 iaitu Januari 2011.

Ok, untuk itu aku harap boleh beat rekod tersebut. He he. (Motif?)

Minggu lepas aku balik kampung. Bersempena dengan kenduri pakcik aku yang akan ke Mekah hari ni. Flight dia esok jam 3pagi. So, hari ni dah kena berkumpul di Tabung Haji Kelana Jaya. Tak sempat bersembang pun dengan pakcik atau makcik tersebut.

Nampak benor spirit ke kenduri dah melilau. Kenduri tu agak sedikit kelam kabut sebenarnya. Dan aku lak, lepak duk main dengan small cousin jer. heu heu. Budak budak zaman sekarang ni, umur kecik bercakap macam orang tua.

"Haziq, macam mana perasaan sebagai budak tingkatan 2?"
"Perasaan lebih tenang dan semakin fokus"

"Pada pandangan Haziq la, perasaan Aiman lak selaku budak tingkatan 3?"
"Sengsara"

Aiman abang Haziq, tahun ni nak amik exam PT3, samalah ngan adik aku Najiha tu. sebabkan itu, Aiman tak datang pun. Kena lah struggle kan. Nak exam.

Selain dari tentang kenduri, ialah tentang kebun. Sebenarnya, secara jujur.. tahun ni adalah selepas 16 tahun aku tak jejak kebun ni. Sebenarnya aku tak ingat last time aku masuk umur berapa. Tapi yang aku ingat, aku sekolah rendah. Masa tu masuk untuk kutip durian. Tapi kali ni aku masuk kutip dukong!

Pokok dukong ni halus ye kawan kawan. Lagi umur dia da agak lanjut, ada 20 tahun juga kut umur pokok ni. So, dahan dia begitu rapuh. Mula-mula aku tengok pokok tu, aku rasa macam boleh ni nak panjat. Sebab aku consider lah dikalangan 3 org yang ke kebun tu aku la paling ringan. Tapi, bila aku pijak je beberapa langkah. Macam menggeletar plak lutut. Huhu~ Itulah kejadian orang yang tak pernah memanjat pokok nak memanjat. Sudahnya kena gak la suruh pakcik yang lebih berperut memanjat.

:)

*ok xde idea. kbai.

25 August 2014

Gunung Irau, Cameron Highland

Tak tak, bukan nak memaklumkan bahawasanya aku dah pergi tempat nih. Aku tak gi lagi. Lagi-lagi gunung. Nampaknya tahap kepancitan aku agak tinggi untuk gunung. Kena lipat gandakan training dan senaman baru boleh panjat gunung.

Nak citer, ada adik ni (kawan ngan adik-adik ja la leni.. member semua kawen belaka).. pi panjat Irau weekend 2 minggu yg lepas. So, aku tengok gambar dia je la kat FB.

Mossy Forest, Cameron Highland. Barulah aku tau ada hutan gini kat Malaysia. Jom, enjoy gambar.





First impression bila aku tengok gambar ni, terus aku terbayang macam under water. Macam rumpai laut gitu. Dan.. cerita seram. huahua! (ok, banyak sangat layan citer seram dan kes jenayah. otak dah tercemar)

Breathtaking view k!

Kalau ada kesempatan di kemudian hari, mungkin aku nak cuba gak kut? Worth trying aite? Ok, kena giatkan senaman. Demi perut yang lebih stabil dan stamina yang lebih mantap!

woaha. till then.

23 August 2014

Masjid

Seharusnya, waktu ni aku sedang menikmati angin desa yang wangi. Refreshing!

Ok, kelmarin.. aku singgah Maghrib di Masjid Tunku Kelana. Masjid boleh kira setanding masjid bulat lah masjid nih. Aku kira ia cantik, dan classy sesuai untuk PJ. Hehe. Dah lama tak pergi masjid ni. Ada beberapa kali je pergi masa Ramadhan somewhere in 2010.

Kalau datang time Ramadhan memang terbaik lah masjid ni. orang park kereta sampai naik kat bahu jalan tu. Kereta bukan calang2. Semua ala ala Storm tu.

Ok, btw aku cuba untuk mencari 'me time' kononnya.. ingat nak singgah depan masjid tu ada tasik. Sekali masa lalu tu macam xdek orang lak. Yang ada beberapa lelaki sedang lepak. Ok, terus serams. Belok masuk masjid. Sambil tunggu maghrib layan wassap grup. Apakah 'me time' disitu? Ahaha..

Masjid ni, selain cantik. Orang dalam dia pun owsem ngat kan?

Lepas maghrib, aku ingat nak wirid sekali la dengan jemaah masjid. Tetiba baru perasan, eh dah nak jam 8 dah. Terus salam makcik sebelah.

"Eh, nak balik dah?"
"Aah" senyum.
"Tak tunggu kejap ke? Ada kenduri kat bawah" tetiba aku ingat2 balik, aah tepi tempat wudhuk tadi ada kanvas terbentang. Boleh agak, sebab Khamis malam kan.
"Eh takpe lah makcik saya ada hal lain ni"
makcik akur, kami menyempurnakan salam.
aku beredar.

Dasar orang muda, selalu bajet tak cukup masa untuk beribadah di masjid. Kan? *sigh*
Terima kasih makcik, meskipun hanya sedikit sapaan, terasa bersaudara.

Sebarkan senyum, panjangkan salam.
Sesungguhnya Islam itu bersaudara.

22 August 2014

Live long Learning

Orang kata belajar lah sehingga ke liang lahat. Maksudnya belajar lah sampai bila-bila.
Sebenarnya, bagi aku.. kehidupan itu sendiri satu sekolah terbesar. Kita belajar menjadi dewasa dengan mengambil pelajaran dari pengalaman.

Lepas habis degree, aku tak sambung master. Tak macam kawan-kawan aku lain yang some dah ada master. Masa aku habis degree dulu, aku ada tanyakan ini kepada diri sendiri
"kenapa aku kena sambung master? adakah sebab orang lain nak sambung, so aku pun nak?"
lepas aku tanya, aku rasa macam kalau betul aku sambung masa tu, memang sebab follow orang. just follow the trend. So, aku tak sambung.

2011, bila da 2 tahun kerja. Baru terbuka hati nak sambung. So aku apply, dapat Alhamdulillah! Tapi kekangan masa tu transport dan kewangan. huhu~ Jadi aku tak further. T.T sayang juga, tapi ..

Aku selalu lokek duit. Tapi takde gak menyimpan. !== Actually, aku fokus nak habis kan hutang.. (ayat penyedap rasa) hutang PTPTN masa degree kan.. kena la bayar balik.

PTPTN kan ado. kata iklan, tapi da pinjam jangan la lupa bayar. kan? tak gitu? So, aku harap by next year clear dah la hutang aku ngan encik PTPTN tu. Lama gak amik masa nak habis bayar.

Oh,

by the way.. berbalik kepada tajuk. Di sebabkan tak jadi sambung tadi, aku pun cuba lah google online courses kan. So I found several site. Mungkin korang pun bleh try.

1. Islamic Online University

Site ni offer diploma level study secara percuma. Kalau korang complete course, diorang leh shipping cert lagi. So, agak2 da bosan sangat hidup taktau nak buat mende, elok le tambah ilmu agama sikit. Umur pun makin lanjut dah kan. :P Aku rasa da subscribe since 2011. tapi satu kelas pun aku tak khatam lagi. kihkih.

2. Chinese Class 101 or Korean Class 101

Kelas ni berbayar, tapi kalau kau nak free word leh subscribe newsletter/ free trial diorang. Nanti diorang akan hantar kan a word a day. Kalau nak subscribe pun takde lah mahal mana aku rasa. Boleh lah nak belajar 4th language ke kan (1st - BM, 2nd - BI, 3rd - BA). Boleh jimat masa, wang dan tenaga. Tak yah nak bayar minyak gi kelas, sesusah cari parking kan. Online sajo!

3. Live Mocha

Aku pernah subscribe kelas ni dulu. Amik course chinese dan korea (Ada pelbagai bahasa lagi kat dalam kelas ni). Not bad lah actually, dia lebih kurang forum. Kumpulkan orang dari pelbagai pelusuk dunia, then share the language. Kira macam peer to peer experience la. Takdelah ko officially belajar dari cikgu. Kira macam kalau kita belajar chinese or tamil from office mate. Macam tu lah. help each other. Nice jugak. Cara belajar dia.. kau belajar, then dia akan ada test bertulis dan audio, sebelum boleh naik level. Nanti ujian audio kau, native speaker akan komen. Mungkin kau ckp laju sangat atau tone lari. so dia akan bagi komen. Aku join dulu free, sekarang nampak cam da berbayar.

So, inilah tiga online course yang aku pernah cuba. Maybe korang yang boring2 tak tau nak buat apa dengan hidup boleh cuba juga. Atau, bolehlah korang survey lagi site lain yang offer free class.

Cumanya, belajar online ni ada satu problem yang kalau kau dapat atasi memang kau akan excellent.

Wajib berdisplin!
Procrastination adalah musuh utama.

Dan aku kecundang bab tu. Semoga anda tidak! Selamat mencuba :)

21 August 2014

Khusyuk dan Kunci

How can you steal my heart without my permission,
Therefore, i've become a person without a heart.

Hari Selasa share cerita dari wassap, hari Rabu cerita share dari FB. haha! Bukan malas lah, memang cerita tu rasa bermanfaat. So, aku share lah.

K takpe, hari ni aku cerita pasal apa yang berlaku last week. Agak mendebarkan, tapi berjaya diharungi dengan hati yang kejang.

Hari Khamis lepas, aku ke Kafe Trauma macam biasa ada perjumpaan mingguan dengan orang2 yang disayangi :) Masa aku sampai, semua takde lagi. So, aku duduk kejap kat meja panjang ni habiskan bacaan. Sampai ke Isyak tak siapa muncul, aku pun pergi la surau sembahyang dulu. Habis Isyak, aku keluar, eh diorang da sampai duduk kat meja panjang hujung satu lagi.

Maka berlangsunglah sesi sharing is caring. Malam tu topik dia, mencari khusyu dalam solat. Keypoint dia, nak khusyu' perkara pertama kena mencintai Allah. Nak mencintai Allah, hati kena bersih. Camner nak bersihkan hati? ada tiga cara..
1. membaca Alquran
2. bersolat
3. di majlis ilmu
kalau kat tiga tempat ni tak jumpa, maka mintalah Allah semula hatimu. Sebab hatimu sudah tiada.
Di akhir zaman ni, ramai yang sembahyang tapi sebenarnya tidak. Maksudnya tidak khusyuk dalam solat. Hanya mengerjakan tetapi tidak mendirikan. Macam mana boleh sujud kepada Allah, tetapi fikiran kepada kerja atau lain-lain.

Astaghfirullah..

Ayuhlah sama-sama baiki diri. Terutamanya solat kita, jangan sampai kita solat sepanjang hayat tapi satu pun Allah tak terima.

Nauzubillah..

Ok then aku kupas sikit lah pasal Fear & Sadness dari Ustad Nouman.


Habis discussion 11 lebih juga memandangkan semua pun bersemangat nak share cerita. Ya lah dah lama tak jumpa :)

Lepas bersalaman semua, kami berpisah. Aku naik ke tingkat 3A tempat parking. And.. the story begin.
Aku raba poket seluar dan beg.

Kunci takda! Oh man! Fear come..


Jam da 11.30malam. Aku tinggalkan makanan dan beg buku tepi kereta. Then lekas-lekas aku turun semula. Masuk surau, tengok telekung dan sejadah. Takde. Keluar balik tengok dekat tempat kitorang duduk. Kosong. Tempat yang memula aku duduk tu, ada dua orang lelaki sedang duduk. Cleaner aku rasa. So, aku tengok dari jauh je. Macam takde.

Naik balik. Aku call kak siti. S.O.S minta bantuan kunci tambahan. Kesian kak siti, dahlah tengah tidur. Mesti dia cannot brain. Tapi aku da gelabah ayam kat situ kan. Pastu aku cuba bertenang. Aku terbayang mungkin sangkut kat sejadah masa lipat. Kut?

Aku turun lagi sekali. Masuk surau dan cek satu satu sejadah. Satu satu telekung. Argh! memang takda! Keluar. Aku tengok tempat ktorang memang takda. Aku tengok tempat first balik. Nak tanak aku kena cekalkan hati bertanya kat brother bangla yang sedang berehat tu! Beberapa langkah nak sampai, sorang brader bangla ni pandang aku, dia macam tau aku tengah cari barang.

"Kunci?"
"Ya"

Dia gi ke bilik dia, dan ambil kunci.

"Mana jumpa?"
"Sana meja" sambil tunjuk kat meja first yang aku duduk.
"Terima kasih ya!"

Phew~ lap peluh!

Alhamdulillah. Selalu macam ni, bila baru je cerita sesuatu bab. Terus je direct kena. Baru citer pasal Fear & Sadness. Terus diuji. Couldnt say much,

Love u Allah! till then..

*semalam baru citer pasal abam bangla. Terus jumpa abam bangla yang baik. acaner..

20 August 2014

of Abam Bangla

Cerita ni berlegar kat Facebook dan aku rasa ia bagus untuk dikongsikan kepada semua. Tentang satu persepsi seorang Bangladesh tentang kita. Jangan cepat melatah, baca dengan tenang dan sama-samalah bermuhasabah.

Ketika saya menaiki kereta api tadi, saya duduk di sebelah seorang warganegara Bangladesh. Dia duduk sambil menyanyi-nyanyi, dan saya pula sedang membaca buku. Disebabkan terasa terganggu, mood saya nak membaca itu sudah pudar. Saya pun memandang ke tingkap, dalam hati, berasa geram dengan dia.

Tetapi setelah dua stesen, tiba-tiba saya rasa ingin berbual dengan dia. Mungkin dia pun bosan, sebab itu menyanyi sambil menari-nari di sebelah saya. Saya memberi salam, lalu kami pun berkenalan. Namanya Muhammad Mubarak Khan.

"Semua nama orang Bangladesh mesti ada Muhammad." Katanya.

"Sama macam Malaysia. Muhammad atau Ahmad." Kata saya lalu saya memperkenalkan diri saya dengan nama penuh.

Dia sudah berada di Malaysia sejak 10 tahun yang lalu. Berkahwin dengan orang Malaysia yang berbangsa India dan bekas penganut Hindu.

"Keluarga isteri tak marah ke dia convert masuk Islam?"

"Mula-mula marah la. Tapi sekarang sudah ok. Saya suruh dia bagi semua gaji pada mak ayah dia. Nasib baik semua adik beradik dia perempuan. Kalau dia ada abang ka, adik lelaki ka, isteri saya kahwin dengan kepala saya sahaja. Badan sudah kena kerat." Dia berseloroh.

Kami meneruskan perjalanan kami dengan berbicara tentang politik di Bangladesh.

"Bangladesh dahulunya sebuah negara bawah Pakistan. Tetapi disebabkan Pakistan itu sangat jauh, malah dipisahkan oleh negara Nepal, pembangunan Bangladesh sangat-sangat mundur kerana pemimpinnya lebih mementingkan Pakistan. Sedangkan kami sangat dekat dengan negara India. Tetapi disebabkan masa dahulu, Pakistan berpisah dengan India kerana Pakistan ingin menubuhkan negara Islam, Pakistan mengambil Bangladesh juga sebagai salah sebuah negeri mereka.

Kemudian Bangladesh pula yang berpisah dengan Pakistan."

Saya tekun mendengar sejarah negaranya. Saya sebenarnya sudah tahu sejarahnya kerana saya mempunyai kawan baik yang bernama Ahmad Shauky dari Bangladesh di UIA.

"Tapi sekarang, Bangladesh masih mundur. Kalau dekat Malaysia ha, aman sangat. Semua bersih. Semua orang di sini semuanya baik-baik. Rezeki mudah nak cari. Yang penting kena rajin. Kalau malas ha, baik mati aje. Rasuah kat sana ha, sangat banyak. Kalau nak hidup, mau dapat projek bangun bangunan ke apa ha, kena rasuah banyak orang. Sebab itu tak ada orang nak buat bangunan kat sana."

Saya bertanya pula tentang agama di Bangladesh.

"Bangladesh, 98% orang Islam. Yang lain-lain ada Hindu. Di sana, kami wajib belajar bahasa Arab. Kami wajib belajar Al-Quran. Siapa yang tak belajar Al-Quran, masuk penjara. Siapa yang tak puasa, kalau kena tangkap, kena masuk penjara 3 bulan. Dan penjara akan bagi makan rumput sahaja. Pak cik saya ha, tadak puasa, dia kena makan rumput 6 hari seminggu.Tak ada nasik. Semuanya makan roti dengan rumput saja."

"Tapi ha, mintak maaf ya saya cakap, walaupun dekat Malaysia banyak aman, banyak cantik, banyak baik, tapi Islam dekat sini tadak kuat sangat. Kalu di sana ha, nampak perempuan tak tutup aurat, boleh kena denda RM10,000. Kalau ada orang pakai tatu, polis akan tangkap, dan akan letak iron panas sampai tatu tu hilang.

Dekat Malaysia ha, orang perempuan semua ramai tadak tudung. Ada yang nampak dada. Berani sangat. Kalau di Bangladesh, masa kecik-kecik, kami takut dengan polis. Tapi bila sudah besar, kami tak mahu buka aurat sebab kami takutkan Allah."

Saya fokus dan otak saya bermacam-macam yang difikirkan.

"Itulah kurangnya di Malaysia. Tetapi masjid semua cantik. Kalau dekat sana ha, ada banyak masjid tak ada dinding. Tapi orang semua sembahyang di masjid. Tetapi apa pun, Malaysia memang bagus." Sambungnya sambil memberikan isyarat bagus.

Lalu kami pun berbual lagi tentang pembangunan Bangladesh serta berbual tentang keluarganya. Sesampainya di Seremban, dia sangat bersedih kerana terpaksa berpisah dengan saya. Katanya, "Abang orang sangat baik. Ramai orang selalu hina orang Bangladesh. Kami sini mau cari makan sahaja. Tadak kacau orang."

Lalu dia pun mengambil nombor telefon saya, dan perpisahan kami diakhiri dengan lambaian.

*Amacam terkesan tak? Tak baik tau buruk sangka ngan Bangla. huhu~

19 August 2014

kalimah syahadah.

Assalammualaikum,

Ini sebuah cerita yang berputaran di whatsapp. Semoga sama-sama kita mendapat iktibar dari cerita ini. Sungguh menyentuh hatiku, semoga hati kalian juga tersentuh.

قصہ رائعہ جدآ
KISAH YANG SANGAT MENGESANKAN
أحببت أهديها لمن أحب
Ku ingin hadiahkan kepada orang yang kucintai
كان هناك شيخ يعلم تلاميذه العقيدة
Ada seorang guru agama yg mengajarkan Aqidah kepada murid2nya
يعلمهم لا إله إلا اللـه يشرحها لهم
Dia mengajarkan "La ilaaha illallah" kepada mereka & menjelaskan maknanya
يربيهم عليها أسوة بما كان يفعل رسول الله صلى الله عليه وسلم
Mendidik mereka dengan keteladanan Rasulullah -Shallallahu alaihi wa sallam-
عندما كان يعلم أصحابه العقيدة ويغرسها في نفوسهم
Ketika mengajarkan aqidah beliau berusaha menanamkannya ke dalam jiwa murid-muridnya
وكان الشيخ يحب تربية الطيور والقطط
Sang guru itu senang memelihara burung & kucing
فأهداه أحد تلاميذه ببغاء
Lalu seorang muridnya pun menghadiahkan padanya seekor burung kakak tua
ومع الأيام أحب الشيخ الببغاء
Makin hari sang guru pun makin suka dgn burung itu
وكان يأخذه معه في دروسه
Dan sering membawanya pada saat mengajar murid-muridnya
حتى تعلم الببغاء نطق كلمة لا إله إلا الله‼
Sehingga kakak tua itu pun belajar mengucapkan kalimat tauhid "La ilaha illallah"
فكان ينطقها ليلا ونهارا…
Burung kakak tua itu pun mampu mengucakan (laa ilaaha illallah) siang & malam
وفي مرة وجد التلاميذ شيخهم يبكي?
Suatu ketika murid-murid mendapati sang guru sedang menangis
وينتحب وعندما سألوه
Ketika ditanya beliau pun menjelaskan dengan terbata- bata
قال لهم هجم القط على الببغاء وقتله
Kucing telah menerkam kakak tua dan membunuhnya
فقالوا له لهذا تبكي ‼
Mereka pun bertanya dgn hairan: kerana inikah engkau menangis!!
إن شئت أحضرنا لك غيره وأفضل منہ ..
Kalau engkau menginginkan, kami mampu datangkan burung yang lain bahkan yg jauh lebih baik
رد الشيخ وقال لا أبكي لهذا …
Sang guru berkata: bukan kerana itu aku menangis
ولكن أبكاني أنه عندما هاجم القط الببغاء
Tetapi... Yang membuat aku menangis adalah: ketika diserang kucing
أخذ يصرخ ويصرخ إلي أن مات
Burung itu hanya menjerit2 saja sampai matinya
مع أنه كان يكثر من قول لا إله إلا الله
Padahal dia sering sekali mengucapkan kalimat "laa ilaaha illallah"
إلا أنه عندما هاجمه القط نسيها
Tetapi ketika diterkam kucing ia lupa kalimat tersebut
ولم يقم إلا بالصراخ ‼
Tidak mengucapkan apapun kecuali hanya menjerit & merintih!!!
لأنه كان يقولها بلسانه
Kerana waktu hayatnya ia hanya mengucapkan "laa ilaaha illallah" dengan lisannya saja
فقط ولم يعلمها قلبه ولم يشعر بها ‼
Sementara hatinya tidak memahami dan tidak menghayatinya
ثم قال الشيخ :
Sang guru pun berkata
أخاف أن نكون مثل هذا الببغاء
Aku khawatir kalau nanti kita seperti kakak tua itu
نعيش حياتنا نردد لا إله إلا الله
Saat kita hidup mengulang-ulang kalimat "laa ilaaha illallah"
بألسنتنا وعندما يحضرنا الموت ننساها
Dengan lisan kita, tapi ketika maut datang kita pun lupa
ولا نتذكرها؛ لأن قلوبنا لم تعرفها
Tidak mampu mengingatnya, kerana hati kita belum menghayatinya
فأخذ الطلبة يبكون؛ خوفا من عدم الصدق في لا إله إلا اللـه
Kemudian para muridnya pun menangis, khawatir tidak jujur terhadap kalimat tauhid ini
ونحن.... هل تعلمنا لا إله إلا الله بقلوبنا !!!!
Dan kita sendiri... adakah kita telah menanamkan kalimat "laa ilaaha illallah" ini ke dalam hati sanubari kita?
ما ارتفع شيء إلى السماء أعظم من الإخلاص ،
Tidak ada sesuatu pun yg naik ke langit yang lebih agung berbanding keikhlasan
و لا نزل شيء إلى الأرض أعظم من التوفيق
Dan tidak ada sesuatu pun yang turun ke bumi yang lebih agung dari taufiq Allah
..و بقدرالإخلاص يكون التوفيق
Sesuai kadar keikhlasan kita taufiq Allah kita dapatkan
من روائع ما وصلني ..
Ini termasuk hal-hal menarik yang sampai kepadaku
إهداء لمن أحبهم
Hadiah buat org2 yang kucintai...

18 August 2014

Come Back

Show me the way back to your heart
Let me see a sign to know if I'm close or far
Lead me back to the road
That leads back to your arms
Back to your arms

ok. come back bermakna kembali aktif menulis. Setelah membuat pemerhatian sekian lama, boleh lah aku kaitkan bahawasanya kerajinan update post di blog adalah berkadar songsang dengan tahap kesibukan. Nampak tak betapa rajinnya aku post blog sekarang? 

(walaupun semua hampir nampak cam crap belaka kan. lalala~ hey, atleast im trying k!)

Selain dari itu, ada satu lagi function yang membantu kembali aktif, ya betul! schedule! Tulis post bila free, schedule dia hari-hari.. hehe. So nampak macam setiap hari buat post baru, walhal tulis satu hari, cerita untuk tujuh hari terus. 

Haha.. nampak tak permainan dia kat situ. 

Hurm, mungkin aku kena start buat novel? atau segmen cerita bersambung kat sini.. Maybe boleh meningkatkan lagi kerajinan menulis. hehe

Takut gak aku, bila tengok list artikel semakin merosot semenjak bekerja ni. Adakah skill menulis aku semakin melumpuh. Maka, inilah inisiatif nya. 

So, welcome back blogging world! im back.

16 August 2014

2 bulan

Nampaknya da genap 2 bulan aku bertukar department.

not much acheived.
aku sedeyh.

k tu jer.

eh.

next month, 16 sept cuti hari malaysia.
ingat nak apply leave 15hb.

aish, xleh jadi ni.
kena bersungguh-sungguh!

gambateneh!!

15 August 2014

entri untuk bujangan

im aging.

dalam mendepani usia, banyak yang difikir untuk buat, tapi lebih banyak yg tinggal draft je dalam otak.
terutamanya bila lihat kesihatan pakcik,makcik,mak,ayah dikampung yang semakin merosot. kita sibuk menjadi dewasa, mereka juga lebih awal berusia tua.


ok, aku jumpa list ni dekat status member kat FB. Jom usha.

12 perkara yang kau ‘wajib buat’ (wajibat) ketika bujang.

list ni banyak berputaran kat internet, ni aku buat versi aku nyer checklist la. Korang kalau nak baca panjang lebar leh cek kat sini.

1) Tinggalkan rumah, jangan duduk dengan mak ayah. 
[Done, since 13y.o]

2) Travel 
[Macam pernah sekali je, itupun dalam negara. Takut naik flight! ahha~ klishe]

3) Cari ilmu banyak-banyak-banyak-banyak-banyak-banyak !!!!
[Macam tak banyak, melainkan hanya ilmu FB. Lol! Ok, shud take note ini]

4) Spend duit beli buku.
[Sejak kerja memang spend for this, masalahnya beli je tak baca! Tu problem paling besar]

5) Belajar bawak kereta.
[Done!]

6) Join Usrah
[Done!]

7) Cuba benda baru
[Current yang aku cuba, outdoor activities. macam hiking? Soon, kena explore more ruang lain]

8) Berniaga kecil-kecilan
[ok, ni blom cuba. Asyik mengharap gaji opis je. aish~]

9) Simpan duit dan Belajar perancangan kewangan
[problem terbesar! masih tak setel even dah 5 tahun kerja. aish~]

10) Jaga kesihatan, awasi berat badan dan banyakkan exercise
[perlu lebih usaha dan displin! gambateh.. da beberapa kali percubaan macam failed. aiya..]

11) Suka Apa yang kau buat
[i wish i could love my job more, i wish i could care about me even more.]

12) Cari jodoh
[Jodoh, where r u?]

score: 3/12 
pergh banyak lagi tak setel!

till then, see u again later on!

14 August 2014

up-to-date

mencabar.

kadang-kadang. ada benda sehari-hari buat kita nak taknak kena up to date. dan ilmu kita pun kenalah meningkat. benda ni adalah pushing factor.

cth. bila pergi usrah. orang akan menjadikan anda library bergerak. tanya macam-macam. so nak taknak kena la up kan level ilmu tu. kalau tak tau pun, berusaha tanya orang yang tau. end up kita pun bertambah ilmu.

itu biasa jadi, dulu. er, skrg pun ada juga la. tapi terkawal lagi la.

bab yang agak mencabar sekarang ni bila melibatkan officemate.

hari isnin, 11.8

skype masuk.
+ can i ask u smth? agak sensitive
- ok silakan
- nervous.
+ what is ISIS?
- alamak, kena google dulu tu
- haha
(sebenarnya aku pernah dengarlah nama ISIS ni, ia regarding isu di Syria. Tapi tak in detail lah)
+ i know terrorist from Iraq or Arab… and saw many news about these group killing over 100 families beragama christian
- i knew a little, berkaitan syria and wgypt..
- *egypt
- nanti i get in depth dulu then explain back to u
+ and saw many kids got killed or head ripped of from body etc
+ dasyat

hari selasa, 12.8

skype masuk.

+ http://absolute-news.com/2014/08/250-christian-girls-gang-raped-executed-name-allah/
(klik link, baca tajuk dan several isi penting, di akhir artikel ada link ke cerita pasal ISIS)
- where did u get this?
+ my fren share this on fb
(jump to the conclusion, citer ni pasal kat Syria..)
- actually cath just ask me about this ISIS group yesterday
- but i havent explain yet to her.
+ isis?
+ u mean about this nigerian case?
(eh? baru scroll back, apa nama kampung google. ok cerita kat nigeria!)
- oh isis regarding syria
- about this nigerian issue i first time heard wo
- need to research it further first
+ o

ok.
sekarang inilah dua perkara yang menyebabkan aku rasa kena improvekan pengetahuan am.
dan menjadi up-to-date

13 August 2014

playlist kerja

Lately agak susah untuk fokus.
(macam forever je problem ni)

jadi, aku pun lalu lalang dekat internet sambil google 'playlist to listen while in work' so kat sana ada banyak lah list yang dia bagi. so aku try satu link ni. Dia listkan sound cloud playlist untuk kau buat kerja sambil dengar muzik.

kita try lah dulu. kut berguna kan?

kalau mampu menaikkan semangat aku dan terus siap satu apps terus lagi bagus.

hehe. till then~


12 August 2014

Kiamat? cerita 2012

Sejak akhir-akhir ini, banyak sungguh tentang kiamat di gembar-gemburkan. Yang paling hebat bila munculnya Filem 2012. Mula dari itu orang pun mula bertanya-tanya..

"eh betul ke kiamat 2012? saintifik kata gini gini.. mesti betul.. "

paling baru, ada pulak yang kaitkan dengan hadis nabi tentang kiamat akan berlaku pada hari Jumaat.

"21.12.2012 = Jumaat. Adakah kiamat berlaku hari tu?"

hebat betul segala perancangan Benedictine dan New World Order. Sampai macam ni dia bleh pusing otak Muslim sekalian..

sah-sah dah dari kecik kita belajar yang Hari Kiamat termasuk dalam perkara ghaib yang kita xtahu.. Buat apa lagi mahu di teka-teki..

Kadang2 aku terfikir, yang dok kecoh sangat nak tahu bila ni masalahnya apa?Adakah jika dengan pengetahuan tersebut bolehlah 'bajet' masa bila mahu ber'taubat'?Begitukah?

Serasanya.. peringatan-peringatan tentang Hari Kiamat itu sendiri sudah cukup untuk kita gerun dan memulakan usaha amal Islami buat bekal diSana..

Janganlah sampai kita menjadi seperti Yahudi, bertanya itu dan ini.. namun tetap jua menyimpang dari Ajaran Tuhan,nauzubillahminzalik..
AlMulk, 25-26:
Dan mereka (yang ingkar) berkata: "Bilakah datangnya (hari kiamat) yang dijanjikan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar?"
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang masa kedatangannya) hanya ada pada sisi Allah, dan sesungguhnya aku hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran yang terang nyata".
Bergeraklah menambah ilmu dan belajarlah menjadi hamba terbaik.

#siriThrowback

11 August 2014

poseidon dan nilai


bayangkan.. kalian sedang dalam perjalanan menuju ke satu destinasi.. perlu naik kapal, di tengah lautan bergelora yang dalam.. gelora lautan telah memukul kapal.. sekaligus merosakkannya.. (peringatan:ini bukan cerita Titanic) lalu kapal terbalik, dan kamu.. terperangkap didalamnya.. what should one do? FUh!!

selepas menonton Poseidon, saya rasa sungguh! saya takut laut..

macam nak pecah kepala aku tgk cerita ni.. tertekan, sbb ada part diorg kena kawal pernafasan dan berenang dalam kadar yang sangat jauh.. (tanpa berjumpa ruang untuk menambah nafas.. )

moral of the story: sekali membuat keputusan, tiada masa lagi untuk berpatah balik.. pikir ke depan.. dan cara untuk mendepaninya.. bukan melarikan diri..

*draft lama keluarkan semula :P

10 August 2014

ER

Life and death intersect several times a day in ER
In this battlefield, we learn and realise things we didn’t know before
This is where many people do their best with one goal of saving lives
So this is where miracles happen
We experience stunning miracles 
and learn pure passion from them here

A perfect life doesn’t exist
Unexpected accidents happen in life
and we make irreversible mistakes too

But,
every time we fall and get hurt in life
we definitely find ourselves changed in the midst of it
we realise others people pain
or we realise ourselves maturing

Wouldn’t it really be like the beginning of love?
So.. even if we keep making mistakes and failing
We’ll keep growing and challenging ourselves

p/s: bkn pengalaman aku, aku bukan doktor. tapi banyak nilai yang boleh dikutip.

.the end.

sembang bm

aha. bahasa melayu atau baitul muslim?

semalam ke jamuan raya. jumpa naqibah lama. adalah sembang sikit pasal progress bm seorang sahabat. at the end of the conversation,

'so awak bila lagi? cepatlah berusaha nak dapatkan jodoh'
'camner usaha tu makcik? adakah dengan text fb - hai awak jom kahwin' sengih kerang busuk.
ofkos im joking.
'ish awak ni.. ha, sembahyang hajat tiap malam tak lagi ni? sembahyang tahajud?'
*sentap*
geleng.
'tapi saya doa tiap kali lepas solat makcik'
'ha, tak cukup usaha lagi lah maknanya tu'

jodoh ni rahsia Allah, kita mohon kat dia, cara kedatangan dia tu InsyaAllah Dia akan tentukan.

'semalam.. saya tengok citer korea makcik' telus.
krik krik
makcik buat muka, sambil berleter beberapa dass ke aku..

terima kasih untuk yang care tentang jodohku.
InsyaAllah, akan sampai masanya nanti.

09 August 2014

throwback . hari ini dalam sejarah

Ok, kalau agak2 takda idea nak tulis blog, kita boleh buat sesi throw back ye.

ringkas dan mudah. hehe.

nampak tak peri penting selalu update blog? kih kih.

throwback ni adalah dari 9 Ogos 2009. masa duduk Kelana Jaya.

yuk, terbang ke 5 tahun yang lalu ^_^

dah 5 tahun eh? tak sangka.. cepatnya!!!

kak shira pun dah habis belajar, kerja kat kedah .. counting day untuk second baby.

peh!. aku?

eh aku ok pe.. da ada kereta. lama dah tak naik teksi! so xde lagi da episod emo ngan teksi. hehehe.
tapi bila kenang-kenang best gak kadang-kadang naik public ni. Syok tengok ragam manusia, hence banyak sikit idea nak taip kat blog :P

oh btw, hari ni.. ada Jamuan Raya Ikram PJ dan malam ada jemputan mai rumah dari Ara :)

selamat hari raya! (masih)

08 August 2014

stronger.

hurm.

strong sket please,
footstep, can u be a bit lighter than before? 

please.


What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone

07 August 2014

hijab, sebuah penghijrahan

ok.

aku dah dekat 2nd company nih bersamaan 3 tahun. Sabtu baru ni genap 3 tahun aku kat sini.
Dalam perjalanan selama ini ada satu yang indah dalam pandangan ku.

penghijrahan manusia.

apa lagi yang lebih indah yang dapat kau saksikan selain dari melihat manusia berhijrah kepada menjadi yang lebih baik. Kan?

masa aku memula masuk tu, sorang kakak ni pakai tudung. lebih kurang 2 bulan lepas aku start kerja situ. Alhamdulillah. terharu aku. tgk orang berubah ni.

lepas tu, kakak sales kat ofis aku. Asalnya memang pakai tudung. tapi kecelaruan hidup dia buka. Pastu dia di uji dengan gangguan. Sejak tu, dia cuba nak dekat balik dengan Allah. Bila da start nak berbaik tu, dia pun kembali mengenakan hijab. Alhamdulillah =='

kemudian ada lagi sorang adik ni. Aku kadang-kadang akan menghadapi masa sukar bila chinese mula bertanya kat aku. Kenapa kami ni semua Islam, tapi ada yang pakai tudung, ada yang tak. Ada yang sembahyang ada yang tak. Fuh fuh. Ada juga aku explain, selebihnya aku doa banyak2 supaya adik ni pun pakai tudung, dan kawan2 yang belum Islam berminat nak kembali kepada Islam.

pastu baru ni ada sorang lagi masuk. pun free hair. tak lama, seminggu lepas tu dia pun pakai tudung.
Ya Allah! Subhanallah. indah perasaan.

tinggal adik yg first tadi je. Aku teruskan doa. Ramadhan baru ni, sempat la beberapa kali saing p solat dengan dia. Tak alih-alih, balik raya ni da pakai tudung! Ya Allah, subhanallah, alhamdulillah..
Bukan takat pakai tudung je tau, siap kai stoking lagi. MashaAllah.

kembalilah berhijab wahai sahabat2 seIslamku :)
ada manis dan ada bahagia,
InsyaAllah

06 August 2014

mengantuk.

ok, bebudak website semua da balik jalan klang lama. so im a bit bored here at Puchong. T.T

zzz.

perasaan mengantuk menghantui bila kau bosan.

da dua bulan. kut? aku kat sini nothing much has change since the first day here.
d only, da dapat device utk testing apps.

arghh!! keep telling me-self. aku takleh buatlah la!!! kenapa aku sangkut kat sini?

sampai sudah dengan stigma ni maksudnya sampai sudah la tak leh buatkan?
berapa kali aku da try reset otak cakap aku BOLEH.

tapi makin lama rasa macam makin membohongkan diri saja.

hmm.

k, sekian saja bebelan budak mengantuk yang malas nak research futher.. :(

05 August 2014

Jurnal Syawal (tanpa gambar)

Dah lama tak buat karangan summary..

1 Syawal.
Meraikan bersama keluarga Basri di Kg halaman, Kg Gajah, Perak nan permai. bersama dengan kelembutan warna pagi dan redup pepohonan yang merendang, gambar family tahun ni kurang seorang. Heuheu.
Tunggu sampai petang si Naim tak balik balik. so kat rumah je melantak tanpa ke mana-mana. Tunggu orang mai rumah saje. So, adelah ketibaan acik, anak2 ayah lang dan keluarga ayah andak.
Lewat petang barulah tibanya baby Muadz sekeluarga ke rumah banglo oren kami. :)

2 Syawal.
Balik kampung mak sat, Sg Buloh, Kuala Selangor. Pergi rumah mak long&mak ude, mak ngah, mak lang. Pastu patah balik rumah maklong sambil layan BBQ dengan keluarga besar atuk Yunus :) Lewat malam pas maghrib, kami pun gerak balik ke Perak. (abang yajid da bawa mami baru untuk Rayyan ke rumah, mungkin tak lama lagi.. ada lah gamaknya kenduri lagi? Hehe..)

3 Syawal.
Hari Rabu, Huda (Taayah) ajak datang rumah dia kat Air Kuning. Ada laksa katanya. Maka, disebabkan dah beberapa kali dia ajak datang singgah rumah dia sebelum ni.. aku pun pegi la juga. Berjaya gak la aku heret najiha sebagai peneman. Jauh gak rumah Huda ni sebenarnya. Then, bila da sampai rumah, ayah ajak lak beraya rumah opah (which is mak tiri ayah). Lepas Asar pergi rumah opah, dan sepupu opah.. pastu sampai rumah balik dalam Isyak camtu. Oh, Nashriq (PJ clan) kata nak mai, tapi clash lak timing ngan aku p rumah Huda, so tak dapat la nak welcome dia. Sorry Nash. Next time, insyaAllah.

4 Syawal.
Raya ke empat disambut dengan ke kebun. Hehehe. Lama giler tak gi kebun ni. Last time rasanya masa sekolah rendah dulu. Pergi ramai ramai kutip durian. Ayah cakap nak masuk kebun nak amik buah dukong. Puas ayah ajak hero-hero dia, tapi semua macam taknak layan ayah jer. So, aku pun lobi la Najiha sekali lagi. Maka kami lah yang unsung heroin ni ke kebun. Sampai sana nasib ada Tok cik dan anak menantu nya sekali tengah kutip rambutan dan durian. Aku memula tengok pokok dukong tu cam konfiden je nak panjat. Tapi lepas fikir, rasa cam tak konfiden lak nak turun. Hehe, last2 minta tolong anak tok cik yang tolong panjat, aku kutip kat bawah je :P. Dapatan hari tersebut berupa, durian, rambutan, pulasan dan dukong.

5 Syawal.
Jumaat? Hari ni enjoy bersama family saje. Hehe. Lepas Jumaat, Naim dan family dia balik ke Kuala Kangsar. Farah akan sambung berpantang bersama mak dia kat sana. Pastu petang sikit lepas Asar, kami orang the Basri's Daughter with their parent menuju pula ke Seri Iskandar, mencarikan tiket adik lelaki kesayangan nak balik KT dah. Habis le dah cuti raya nye. Lepas beli tiket, sembahyang semua singgah lak kat kedai makan jap. Then balik ke rumah.

6 Syawal.
Pagi lagi menerima kunjungan dari sahabat Karisma, Puteri dan Fadzly, diorang balik, Samihah dan Khairul lak mai. Menu untuk mereka? buah-buahan tempatan. Hehe first time ajak kawan2 PJ mai rumah. Lol. Then petang sikit pi open house rumah Amal (SKDS) tapi takleh nak lama pun. Sebab Ana Leman (Taayah) kata nak singgah. So dekat maghrib gak dia sampai. Selain Ana Leman, Kak Ainil dan Akhi Akram (IKRAM PJ) sekeluarga juga ada dtg.
Terima kasih la semua yang sudi datang rumah kami yang serba sederhana ni :P

7 Syawal.
Pulang ke kota raya. Niatnya nak gerak jam 8 pagi, tapi terperdaya lak ngan Astro (ni semua salah Fox movies!). heuheu. Atlast jam 11 baru gerak, 12.30 camtu singgah lak rumah Ana Leman dekat je dengan exit Slim River. Makan, sembang. 1.30 sambung perjalanan.
Sampai PJ around jam 3 petang. Duk kejap bertenang, pastu kul 6 start enjin g Shah Alam jap rumah Awanis. Beraya kononnya (sebenarnya nak amik sweater.:P Serampang dua mata org kabo.)

Sekian sajalah coretan jurnal Syawal saya sempena mengambil cuti selama seminggu. huhu~

04 August 2014

kerja. 8 Syawal

#throwback.7Syawal.

Awan sedang memeluk gunung saat kami berpeleseran pada perbukitan Lembah Beringin.
Ternyata angin lain benar hari ini. Selang beberapa meter, gerimis mula merenik kecil menyambut kepulanganku ke kota raya.

Kenderaan juga semakin bertali arus pulang ke bandar metropolitan, Kuala Lumpur.

Ah, nada rindu mula berlagu pada sekeping hati, kosong.
Kerana mungkin hati itu, sudah tertinggal di kg halaman.

T.T

p/s: arh, hari ni dah kerja, dan laptop lak buat hal.. T.T