Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

28 August 2014

Rokok, nyah kau!

baik perbuatan merokok, begitupun perokok. Adalah dua perkara yang pada asalnya aku boleh takde masalah dengan orang tu, akan rasa nak bergaduh disebabkan oleh kehadiran rokok.

selasa malam hari tu, aku makan kat murni.
selamba gembira je a group of mamat ni merokok.
siap asap kepul-kepul menampar hidung aku!

Tak semena-mena aku hentak meja, bangun sambil muka marah, hidung kembang kempis.. toleh sebelah dengan muka bengis aku usha tajam jer sorang-sorang pakcik ni. Belum sempat aku nak layang penampar sekaligus membuat agenda serta tajuk utama berita setempat dalam portal online keesokan hari, pakcik bertiga da berlutut minta maaf kat kaki aku.
'Hoi! haram. apa pegang2?' pekik aku.

"Pink Panther, Ribena, Pisang"
Abang anto air muncul.

Hancus aku punya angan-angan nak jadi hero.
kof kof.
terbatuk aku bila dalam waktu yang sama, sedas lagi gerombolan asap yang terlepas keretapi melanggar hidung aku.

Argh!! kenapa adanya rokok dalam dunia! Stress.
Hilang mood aku nak makan malam tu.

No comments: