Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

15 February 2016

Mistik. the story. end

the story begin.

Rupanya, bila aku duk sembang ngan S,

Jin dalam botol
Rawatan ni, S kena bawa botol masa pergi berubat. Makcik tu kemudiannya akan urut keluar perkara yang memberatkan S. S bawa 6 botol, berjaya keluarkan 4 botol. Kira 4 dari 6 botol terisilah. Dia cerita memang nampak, kat dalam botol tu ada entiti macam orang yang saiz kecil. Half dari pinggang keatas macam orang dan pinggang ke bawah hanya ada asap-asap.

botol satu, ada nampak macam binatang yang merayap.
botol dua, ada macam orang yang dah lama mati.
botol tiga, orang yang dia kenal, satu department.
botol empat, orang yang dia kenal, department lain.

yang paling terkejutkan S sebab botol tiga dan empat tu. Both person ni memang ada sikit perselisihan dengan S. Bukan sebab S yang create pun perselisihan tu. Sebab pangkat dan sebab S tolak cinta.

haih~

pelik-pelik je la orang zaman sekarang nih. Kadang-kadang susah sangat untuk difahami. Pengiraan senang je, kalau benda tu kita dah berusaha untuk dapat kan, tapi tak dapat. Maknanya, bukan rezeki kita lagi. Belajar lah untuk redha dan menerima hakikat. Bukan untuk terus merampas dari orang lain yang dapat apa yang kita nak tu.. T.T Sigh.

Cerita S ni, memang banyak membuka mata akulah. Aku ingat benda-benda macam ni selalu ada dalam drama jer. Rupanya memang wujud in a real life. Dan yang paling menyedihkan, kebanyakan cerita macam ni yang aku dengar adalah berlaku di kampung-kampung dan adalah dikalangan orang Melayu dan company Malay based.

Sobs.

Dan malam masa aku jumpa S dia bagitau, kenapa masa kami nak datang straight lepas kerja dia tak bagi. Sebabnya..

S memang gifted boleh nampak entiti. Dulu masa dia belajar pun dia pernah kena macam ni, dan boleh nampak the other world (tapi tak begitu teruk macam sekarang) Tapi lepas dia pergi berubat, dia da tak nampak lagi. Tapi lepas kejadian ni, dan badan dia sangat lemah, kebolehan tu kembali lagi.

Bila dia tengah sakit tu, ahli perubatan alternatif yang check dia bagitau, kat dalam badan dia ada banyak sangat 'benda' menumpang selain yang 4 dalam botol tu. Sebab tu keadaan dia sangat teruk.

Ada sekali, ofismet dia datang lepas kerja, bila diorang balik. Ada 'benda' lain tak balik. Dia duduk je kat alang rumah, macam tengah tunggu masa je S alpa supaya dia boleh masuk. S cakap masa tu dia tidur antara mak ayah, sebab takut sangat. !==

Nak tidur pun jadi takut, sebab takut dia masuk.

Sejak tu, S tak berani nak terima tetamu lagi waktu malam. Kadang-kadang, kita yang sihat dan tidak gifted ni pun tak perasan kalau ada benda follow kita kan. Jadi, untuk elakkan perkara sama berulang, S tak bagi kami datang malam.

Ok, itulah cerita yang tertunggak. I owe u long ago right?! haha. da setahun berlalu.

S sekarang da kawen pun dan da berenti kerja dan da pindah tempat tinggal. Tapi since dia pindah, aku tak pernah jumpa dia lagi >.<

Selepas S tinggalkan company, orang yang nak kan pangkat S dulu pun still tak dapat pangkat tersebut. Ofis buka vacancy untuk cari orang baru. Ahaha, semoga orang tu insaf dan mula muhasabah lebih dalam.

No comments: