Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

25 March 2016

Syed

Aku rasa cerita sedih lebih senang nak bagi kita rasa syukur berbanding cerita gembira kan?
So, aku bawakan satu lagi kisah sedih yang aku terima hari ni.
(By the way cerita ni da berentetan dari last year sebenarnya)

Aku tak kenal pun Syed ni, tapi aku pernah nampak dia masa pergi trip bantuan banjir Kelantan penghujung tahun 2014, dengan i-Bantu Petaling Jaya. Masa kami pergi tu, 2 bas. Tapi aku ingat Syed ni sebab, dia sebenarnya datang membantu dengan trip lain, tapi dia tumpang bas kami masa trip balik ke PJ, dia pun dari SJ. Jadi, orang yang lain dari set sedia ada, insyaAllah senang ingat kan.

Nak dijadikan cerita, tahun lepas 2015 melalui Encik H, kami di PJ ni dapat tahu tentang keadaan Syed. (Syed ni aku rasa dia bekerja di Subang Jaya) Menurut Encik H, Syed ni baru sahaja kehilangan ayah nya, dan baru dapat tahu ada saudara terdekat dengannya berhutang lepas tu menghilangkan diri. Dan Syed ni di buru untuk dapatkan balik hutang saudaranya tu, siap kena ugut bunuh lagi. Maka Syed pun terpaksa balik ke Langkawi sebab perlu jaga 2 adik perempuannya kat sana. Seorang tingkatan 5 dan seorang lagi tingkatan 1. Syed kena dapatkan RM3800 untuk selesaikan hutang saudaranya. Masa dia balik Langkawi, katanya bekerja di bendang dapatlah RM6.50 sehari.
(sedih nya bila baca cerita orang bekerja keras camni sekali)

Alhamdulillah, bantuan Encik H dan rakan-rakan, dapatlah bantu kumpul duit tu dan serah kepada Syed.

Tak lama lepas tu Syed bagitau dia da bekerja jaga kuda, RM500 sebulan. Kadang-kadang bawa pelancong naik kuda. RM500 sebulan untuk menyara dia dan 2 adik perempuan, aduhai.. macam mana lah. Rupanya, kehidupan macam tu agak stress kepada Syed, tapi dia tak sedar. Sehinggalah satu hari dia jatuh kuda, pitam. Dimasukkan ke wad dan blood pressure mencecah 180. Dia kemana-mana di Langkawi naik basikal je. Jadi Encik H dan rakan-rakan kumpul duit lagi bantu belikan motor terpakai untuk memudahkan pergerakan Syed.

Tadi, aku dapat makluman lagi dari Encik H pagi ni, adik dia yang SPM tahun lepas baru je meninggal dunia. Denggi berdarah. Innalillah, Al-fatihah.
(Allahuakbar, tetiba mata rasa panas dan berkaca)

Yang lebih mengetarkan perasaan aku adalah, Syed bagitau Encik H.. sebelum2 ni adik dia ada bagitau, dia teringin sangat nak jumpa Encik H yang da banyak bantu keluarga mereka.
(OK sedih)Itulah cerita tentang Syed dan keluarganya, taktau lah apa lagi ujian dan cabaran untuk Syed. Tapi sebenarnya cerita orang adalah satu muhasabah jugak untuk kita. Hari-hari orang yang mencabar, tak mustahil akan terjadi kepada kita.

Aku harap, Syed cekal menghadapi ujian demi ujian dalam kehidupannya.

Semakin diamati pelbagai kisah orang semakin aku tertanya-tanya. Ya Allah, apalah sangat ujian-ujian aku berbanding hamba-hambaMu yang lain. Allahuakbar.

pen off.

No comments: