Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

24 May 2016

Denias Senandung Di Atas Awan

Sebenarnya sejak minggu lepas aku keep on search google untuk masalah iframe dan on click function (Js). Tapi bila dah tepu aku layan la jap menaip kat blog nih.

*by the way masalah Js tu da setel pun*

Ok seperti tajuk, baru-baru ni aku tengok cerita nih. Filem ni adalah filem lama sebenarnya, tapi aku baru nak tengok. Trailer dia tetiba agak popular lepas Laskar Pelangi (2008) punya filem sukses. Sedangkan cerita ni dulu keluar (2006), mungkin lepas Laskar Pelangi baru orang mula gali semula cerita yang bergenre sama. Tema cerita pun sama, pendidikan!

Aku tengok trailer dia, terus macam ok, nak tengok cerita nih! Tak sangka lepas bertahun-tahun baru berkesempatan. Hehe. (sebenarnya dah lupa!)

Ada beberapa sebab aku nak tengok cerita nih.
1. Sebab pendidikan, how they struggle untuk belajar
2. Aku nak tengok Papua ^^, (Papua, Jayapura, Westpapua semua nya terletak sebelah dengan papua new guinea. So, orang kat sana kulit hitam tapi cakap indon. Kan unik tu? Hehe)

Lepas aku tengok, i think! The struggle is real.

Sepatutnya kena banyak bersyukur dah orang Malaysia. Banyak bersyukur. We have far lot better than them. Di sana, mereka tak ada tempat nak belajar, sekolah hanya ada di kota, dan permukaan bumi yang berbukit-bukit menyebabkan yang mana duduk di sebalik bukit tu sangat lah susahnya nak access kepada pendidikan.

Di kampung tempat Denias belajar ada guru yang dihantar untuk ajar budak kampung, jadi mereka bina pondok untuk mereka belajar. Tak ada uniform, tak ada buku teks proper. Tapi satu hari keluarga sang guru di Jakarta sakit. Maka guru balik ke Jakarta, tak ada lah guru di kampung.


Tak lama ada ribut, pondok belajar pula runtuh.


Ada sorang askar ditugaskan kat sana, dia pula kesian dengan denias dan budak-budak kampung ni, dia pun tolong ajar. Siap re-built pondok sekolah yang baru. Tapi sekejap lepas tu, dia ditukarkan ke tempat lain. So, terkontang-kanting la Denias dan kawan-kawan, dah tak ada guru. Tapi sebab nak belajar, Denias pergi ke kota (jarak perjalanan 4 hari) berjalan!

Gigih! dan menginsafkan.

Ya, tapi akhirnya jadi orang kan!

Malaysia should have more film like this i think. Cukup-cukuplah cerita cinta dan taghut sekalian.

Pen off.

2 comments:

udez huda said...

Papua menarik..tapi flight gi sana mahal weh huhuuu

siti sarah aisyah said...

kan. memang pun sebab jauh gila kut. untuk kes-kes camni, dinasihatkan tengok kat dalam filem je la, jimat sikit belanja. hahaha.