Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

31 May 2016

Lately,

akhir-akhir ini, selalu sahaja rasa jatuh (baca: down) dan malas.

pergi usrah last week, naqibah pesan.

"Kalau kita dah mula malas beramal, dah rasa suka bertangguh cuba cek balik tilawah kita, qiam kita, zikir kita macam mana. Muhasabah setiap malam. Takut-takut Allah sedang menyaring kita, dan kita tidak lagi terpilih untuk meneruskan perjuangan dakwah ini"

air mata menitis dalam hati.

sentap.
Allahu~

Mungkin aku disibukkan dengan perkara-perkara yang aku tak sepatutnya sibuk pun. Mungkin kompas kehidupan aku dah beri arah yang salah, kerana magnet nya mungkin bukan lagi kepada akhirat. tetapi dunia? Apakah selama ini aku benar ikhlas? atau?

Nauzubillahiminzalik..

Dakwah adalah cinta, dan cinta akan meminta semuanya darimu
[Adakah dakwah belum menjadi kecintaan kepada kita?]

Salam Ramadhan. 
Aku mahu berubah.

No comments: