Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

09 August 2016

batu karang

Aku dapat makluman di FB, bahawa seorang senior aku dulu menghidapi batu karang. Tak tau lah apa cerita panjang nya. (Maybe kena buat projek ziarah pantai timur kalau nak tau lanjut kut) Tapi dia cakap, sebab amik supliment tapi less intake of plain water. Kak tu just a year older than me je.

Dulu ustaz ckp sakit nk mati tu terlalu sakit sampai kita x blh nk mengucap dan ingat allah. Akak pun fikir takkanlah sakit sampai xleh berzikir, sakit mestilah lg ingat allah. bila jd mcm tu, sakitnya tu mmg buatkan kita x blh nk fikir, apatah lg nak berzikir ingat tuhan. Jadi gunalah ms sihat utk ibadah. pengajaran yg akak x boleh lupa.

Jadi, tazkirah hari ini. Jangan culas minum air kosong! Jangan skip beramal (baca Quran, zikir, sedekah) Oh masa! dan kesihatan. yang makin mencemburui.

Tapi betul, bila sakit datang rasa berat sangat nak beramal. Untuk aku yang boleh dikira sakit tekak adalah hampir kepada penyakit bulanan. Memang mencabar betul nak baca quran masa tu.

Semoga kita sama-sama dapat istiqamah dalam beramal. Semoga sakit tak jadikan asbab untuk kita jauh dari Allah.

(Tiba tiba rasa sengal-sengal pulak kat pinggang belah kiri ni. Saiko ke apa nih. Argh)

Sekian, itu saja.

No comments: