Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

05 September 2016

the North trip - part 2

Ahad, 28 Ogos 2016

Pulau Pinang.

9. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, Kepala Batas || 10.04 pagi

Dari masa merancang perjalanan program Ude duk ajak pi KMPP. Aku sampai confuse, yang KMPP ni aku ke dia. Awat dia yang begitu sentimental ni. Hmm.. Tapi dah alang lalu, aku pun pulun jugak la bergambar. Wahaha. Usha tempat membesar. Syahdu gak. Bila duk kenang-kenang zaman hingusan dulu. Apa lah kabar Ustazah Latifah. Dah bersara kut noh?


tu kompel A

astaka 

tempat study group dulu dengan Habsah, Una dan Shidah?

Yes, here i was. My room! A3

Such a huge memories jugak lah, mengenang kira-kira 15kg yang lalu. Sobs.

10. Taman Pauh Jaya, Seberang Prai || 10.49 pagi

Dari KMPP, kami menuju ke Seberang Prai. Kali ni rumah Shake, member bioinfo masa zaman degree dulu. Shake ni memang bright girl semenjak zaman universiti. Ceria sangat! dan ofkos adalah sangat bersemangat dan all out kalau buat sesuatu perkara.

Sekarang shake suri rumah, tapi bisnes online dia tetap kencang!


Pelbagai hidangan yang, ahhh sedapnya!

Tu dia tuan rumah dan shafiyah.

Kami singgah dengan perut dah separa penuh (kut) sebab lepas makan kat Subaidah, duk lepak KMPP. Dah hilang kut half of the makanan dalam perut? hehe.

Shake bagi makan lontong! ah sedapnya. Dia cakap first time masak, tapi awat sedap nau Shake? dan ya tak dilupakan, sagu kacau! Thanks a zillion shake and family! Ah comel2 lah anak awak. ^^,

"Bai kawan mama!" - Cinta

Dari Seberang Perai, Ude patah balik nak naik feri punya pasal. Kalau ikut jambatan sebenarnya lagi dekat dah dengan rumah Arina, tapi sebab Awanis tak pernah naik feri pi pulau, jadi kita raikan lah kan. Kuatnya angin, hujan rupanya tengah laut! Ahaha~


11. Halaman Cendana, Bayan Baru || 1.50 petang

Dalam 1.50 jugak lah kami sampai rumah Arina. Dia siap dah Nasi ayam! Oh ya, anak dia Auni pun cheeky sangat. Mana belajar ntah ramah benar menyapa. Kami sampai depan pintu rumah, terus dia hai. Ah, comel!


Lepas pekena Nasi ayam, solat zohor asar pastu sambung lagi makan murtabak dan pekena neskepi panas. Waaahh, murah rezeki betul duk berziarah ni ya. Ada mak arina datang rumah, eh eh! teringat pulak dulu masa matrik aku pernah lah duk bermalam kat rumah Arina ni. Siap makan malam ngan family dia lagi kat kedai makan. Ahaha~ Masa singgah ni ada Arina ngan Zana je, Zarif ngan Zani takdak.

Jam 3.50 petang kami pun keluar dari rumah Arina dan menuju ke Batu Maung! War Museum!

Oh tapi sebenarnya, rumah Ude dekat je dengan rumah Arina ni, maka kami singgah sat rumah Ude amik seterika. Incase kat hotel satgi takdak seterika kan.

12. War Museum, Batu Maung || 4.30 petang

Plan asal, nak pergi war museum ni hari Selasa, since Batu Maung ni tak jauh dah dengan airport. Tapi lepas duk borak dengan Yan awal pagi tu, dia cakap tempat ni agak menyeramkan. Kami pun berkira-kira. Weekdays mesti lagi seram sebab tak banyak tourist. So, pulun la jugak pi Ahad.


Tapi sampai sana pun dah lepas Asar, sama gak lah mana nak jumpa tourist dah. Orang tempatan pun dah ready gamaknya nak prepare diri esok nak kerja kan! Sudahnya kami bertiga je masuk jam 5 tu!

Start laluan masuk dah berasa seram, memandangkan laluan kecil je dan menuju ke tempat terpencil. Sampai sana, di sambut oleh kakak (aku syak la dia indon) jaga tiket.

"Kak kat dalam ada surau tak? kami nak tumpang sembahyang Asar"
"Ada. tapi kena bayar tiket dulu, surau kat situ" sambil tunjuk arah surau.

Aku rasa paling seram adalah gaya kakak ni. Gaya macam citer seram tau, tak senyum langsung! Lepas bayar 3 tiket dewasa. RM20++ kitorang pun terus masuk, tunggu ude solat Asar. Dalam tu ada kami dan beberapa pekerja construction. Taktaula apa lagi yang diorang tengah enhance.

Pekerja ni pun beberapa kali dah memeranjatkan aku. Waha! Dah dasar mindset tempat tu seram, memang little things pun boleh terperanjat! hahaha.


Overall, aku rasa tempat ni tak ada lah seram sangat pun. Kecuali ada beberapa tempat yang aku rasa mcm tegak bulu roma jugaklah. First gambar ude yang sebelah kanan atas ni. Masa nak lalu bilik tu aku nampak beberapa pintu memang dah kunci, aku rasa lain. Sebab aku pernah baca diorang cakap ada banyak pintu kat sana dah dikunci sebab ada kes histeria. Jadi, aku amik jalan selamat (takut punya pasal) ikut laluan jauh sikit dari koridor tempat tu. Awanis follow aku, tapi ude aku rasa dia tak perasan. So dia lalu ikut koridor. Sampai kat tingkap last tu memang terkejut la dia! Hehe. Dalam tu patung je, tapi scary gak la kalau kau tengok time2 senja.


Ni tempat ada jeneral Jepun di hukum bunuh


Satu lagi yang agak eerie adalah di tempat rumah pelacuran. Sebab diorang adalah patung perempuan rambut panjang menghadap dinding. Situlah agak seram sikit. Yang lain tu biasa je aku rasa.

Tapi semua kawasan2 yang berlorong sempit muat2 badan kitorang tak masuk pun. Hahaha! Bajet2 kejar masa, tapi sebenarnya, nervous noks.

Ngam-ngam jam 6 petang, pengembaraan tamat. Masa kitorang nak keluar tu, siap ada brader motor follow, rupanya gate depan dah tutup pun! So, brader tu follow untuk bukakan gate. >.<

Keluar dari War Museum nampak ramai abang bangla bersidai kat sepanjang jalan, maybe susah kut nak dapat kan line fon. Jadi they all lepak kat luar. Dan terus aku rasa abang bangla memang berani! (kaitan sangat!)

13. Mi Udang Salwa, Teluk Kumbar || 6.20 petang

Keluar dari War Museum dah jam 6 petang, on the way back tu singgah lah Mi Udang tepi jeti kat teluk kumbar. Mula ingat akan kenyang sampai malam dah makan rumah arina kan. tak sangka masih lapar. Kahkah!



Eh tapi view dari jeti ni cantik wo! it just, hari tu langit mendung kat teluk kumbar, jadi matahari yang terbenam malu malu  nak menyerlahkan diri. Terpaksalah sambung layan mi udang je (dah tak dapat nak layan sunset kan)


By the way, selain dari kedai mi udang kak Salwa ni. Ada banyak lagi mi udang lain yang sama waktu dengannya. Bagi aku mi udang ni biasa aja lah. yang luar biasa harga dia.. RM20 per plate, like seriously? Haruskah daku berlapang dada dek saiz udangnya yang besar? Hmmm..


Takpelah, pape pun dah masuk perut. dan portion dia besar jugak sebenarnya. Aku makan share dengan Awanis pun rasa macam bukan share. rasa macam makan sepinggan sorang.

Maghrib singgah kat Petronas saja. dan terus ke Ros Heritage.

14. Check-in Ros Heritage, Georgetown || 9.00 malam

Masa check in dah 9 lebih. Jadi, memang takdak plan dah la nak pi mana-mana. Mengantuk dan letih jugalah. Dari Kedah ke Penang, siap singgah muzium perang lagi! Letih kut! Woha.


Ros Heritage ni sebenarnya adalah motel or hostel. Bilik-bilik, then toilet share. No wonder, RM75 per nite untuk sebuah bilik. Tapi yang paling amazing dan unik sekali adalah, ia sebenarnya betul2 atas kedai mamak, dan kedai mamak tu lah lobi hostel. Wuwuwu. Tempat cashier tu lah, check in dan ambil kunci. ^^, #rare. Ros Heritage ni letaknya betul2 depan Kapitan, kat lebuh Chulia.

Masa makan kat mamak bawah hostel, terasa seperti di India. Haaa..

till then,
c u later for part 3.

3 comments:

ct nasyrah said...

war museum mcm menarik. haha. seram seronok gitu. haha.

kata abg bangla berani, apa lagi amik la sorg satu buat teman! keh keh

udez huda said...

Ceh, uols tau tempat tu ada kes histeria? nape i xtau???? i xperasan pa2 pun masa nak gi tu,well sebab korg ada la i berani hahah. Btw hostel tu atas kedai mamak k. hg ckp betul2 bwh kedai mamak. Underground ke? huhu

Sarah Basri said...

udez:
bahaha pardon me!.. ok tukar sekarang. btw, i dh baca byk blogpost ttg war museum ni b4 dtg tau. so the chill is there masa nak gi tu. tp Alhamdulillah none of us jenis terbuka hijab.

nasyrah:
wahaha, tapi i plak tak berapa berani nak amik dorang. LOL.