Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

28 June 2017

Pintu toilet

29 Ramadhan, ayah bagi wallpaper minta tampalkan kat pintu bilik air.

Aku tengok jap pastu terus tersadai sepi atas kerusi tepi almari. Nak kata sibuk menyiapkan rendang dan sambal kacang tak juga. Haha.

Sampaila akhirnya hari ni, dah raya ke empat. Lepas pelbagai mehnah dan tribulasi akhirnya baru lah dapat nak balik kampung di Selangor nak beraya ngan orang kampung.

Cadangnya 1 kereta nak gerak dulu. Jadi berawal lah kami hari ni, lepas subuh terus iron baru dan siap-siap nak bergerak. Elok dah sarapan siap pukul 8 pagi ayah sampai dari membeli santan di pasar.

"Sarah, ada satu lagi keje ayah bagi kau tak buat lagi kan?"

Ahahaha. Nampaknya, xdapatlah nak bertangguh lagi, terus capai wallpaper jam tu jugak pi tampal, gitu gini siaplah dalam tempoh 20 minit.

Cukup2lah tabiat bertangguh tu sara oi!


P/s: apa kes sekarang nak dekat pkul 9 pun belum gerak lagi ke kampung halaman. πŸ˜‚πŸ˜‚

4 Syawal 1438H,
Kg Gajah, Perak.


27 June 2017

Bila naqibah mai rumah

Di 3 Syawal yang permai. Aku pon berbaring di Sofa ruang tamu dengan santainya sambil skrol henfon.

'Odw ke kg gajah' nampak plak status naqibah kat fb. Seraya berbasa basilah aku di ruangan komen.
'Marilah ke rumah Kak Syam ☺'
'InsyaAllah' balas kak Syam.

Letak telepon, aku pun sambung golek2. Golek2 sampai ketiduran jugak lah. Sedar2 dah tinggi hari 11.30 pagi dah. Peluh2 tidur rumah kampung ni. Panaih lit lit. Capai henfon sat, eh ada missed call. Haaa??! Dari kak naqibah.

Return call. Ok da odw.

Melompat capai towel buka wardrobe. Ok baju ni xyah iron. Tarik keluar, terus ke toilet. Splash2. Rolled on pape yg sesuai. Ok setel.

5 minit kemudian, there my naqibah πŸ˜„πŸ˜„ .. on time. Phew~

Nampak Hanan, buka pintu je terus, 'eh tu kawan mama! Hi Kak Sarah!'

Wahahaha.


Time kasih kak syam sudi datang rumah kite.

3 Syawal 1438H
Kg Gajah, Perak.

25 June 2017

Raya 2017

Nampaknya begitu khusyuk ye Ramadhon sampai takde post baru. Subhanallah sis. impressive! (#acah2)

Ok, di pagi yang begitu dingin dan syahdu ini, tiba-tiba terkenangkan Syawal-syawal yang lalu. Masa kecik mesti sekarang ni dah kat Kg Sg Buloh. Beberapa hari sebelum raya dah siap packing bag simpan dalam kereta dan bergerak ke kg halaman. 2 jam perjalanan. Tapi jem dulu tak macam sekarang kut. Masih boleh bertenang. Syok juga masa tu, balik kampung jumpa sepupu. dan main bunga api. But that was probably 20 years before. (Peh, tuanya rasa)

Bila dah besar sikit, bila atuk dah tak ada. Dah jarang sangat lah balik kampung before raya. Sebab kat Perak ni, memang belah ayah, dan ayah anak sulung. Makanya, dah belah mak tu atuk-nenek tak ada, jadi ayah la take charge pulak jadi ketua keluarga kat sini. (Kat sebelah Perak pun, atok-opah dah tak ada, tinggal opah tiri) Makanya, bila cuti raya, adik2 ayah la mai bawa keluarga beraya kat sini. Masa ni, the annual event harus lah tunggu bergambar family di pagi satu Syawal. Ahaha!

Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, aku rasa the excitement nak raya ni, (bagi aku) adalah masa nak bagi duit raya tu! Nak tukar duit, nak masuk dalam sampul, dan nak spread kat semua sampai lah habis duit2 tu. Yeah! Rasa dewasa sangat :) Semoga niat sedekah kita di bulan Ramadhan itu Allah kira, insyaAllah. Ala, setakat nak bagi ke adik beradik dan sepupu sepapat setahun sekali je kan, apa la salahnya. Haha.

Raya tahun ni?

Eh, asal dah dekat pukul 7 pagi ni semua masih bergolek atas tilam memasing? Lol!

Ok, lastly,

SELAMAT HARI RAYA KORANG! Minta maaf zahir dan batin. kalau ada aku hutang hangpa, jangan lah segan silu roger, takut sangat ada yang aku lupa note kat memana. Biasalah sejak2 nak move ke next stage ni kan, banyak yang lupa. Lagho kuat barangkali.

yang dekat-dekat Kg Gajah tu, mai la singgah rumah! Calling2 dulu k, takut kang kiter takde plak.

Till then.

#raya #syawal #postRamadhan

1 Syawal 1438H,
Kg Gajah, Perak.

05 June 2017

A wise word.

Kadang-kadang sebaris kata pun dah cukup untuk memberi semangat kepada hidup.

Words.
Really a things that never fail to move me.

Terima kasih sis. U lift me up eventhough im not really that good 😣

Pj.

01 June 2017

The Respond

Bila kau datang buka kat masjid hanya selepas 5 hari Ramadhan bermula. Dan kau pun terjumpa muka-muka yang kau kenal.

Kamalia
"Eh yb! Bz ke? baru hari ni nampak"

Kak Husna
" ... "
"Saya bg peluang kak kat orang lain buka sini. Saya buka kt rumah je 😋"

Mak cik Siti
"Eh ada meeting lagi ke malam ni?"

Datin Mas
"Baru hari ni nampak muka.."

Pakcik satu blok
"Eh eh.."

Kesimpulannya, dah rajin buat program jv dengan masjid tu, rajin kan lah juga solat jemaah kat masjid. Ni asyik datang masjid sebab nak gi meeting je 😑