Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

31 December 2018

2018, the conclusion.

Annyeong, 2018!

Tahun ni super pantas. Tak sedar-sedar je dah habis dah 2018. MasyaAllah! Tak sempat cerita pun lagi Hokaido Trip new year hari tu. LOL!

Ok lets recap!

Per perpindahan Nani menyertai team Teach For Malaysia (TFM) ke Johor, menjadikan kedudukan Grads Project sangat-sangat crucial. Sukarelawan yang tak tetap dan tiada pertambahan, maka aku pun take charge menyertai the team. Sebelum ni memang aku join projek ni betul2 sukarela je, tapi tahun ni dah kena slot in dalam planner. we are running out of volunteer.

Tahun ni yang paling utama haruslah highlight untuk Malaysia Baru! Akhirnya.. macam tak sangka je kan, dapat bernafas sampai umur ini. Tapi macam biasa lah kan, new things takkan lah flawless, just because we know the old things nearly broken, doesn't mean the new one serve better. kan?

Sayangnya tahun ni, tak dapat pi Indon! Sobs. Plan asal nak ke Rinjani. Tapi taktau lah kenapa keep on delaying untuk beli tiket. Then the hikmah show, gempa bumi di Lombok! Maka, officially trip Lombok cancel! Tak lama lepas tu ada gegaran pulak kat Bali. Jadi,adhoc plan bertukar, ada few cadangan. Samada ke Surabaya untuk menuju Semeru atau ke Kalimantan menziarahi peradaban. Ada yang cakap untuk kepulauan Jawa jangan pergi dulu, sebab nampak tak stabil keep on gegar. So we go for Kalimantan, baru nak memperincikan itinerary, Dapat berita Kalimantan jerebu. Oh, how sad was it? No Indonesia for this year. T.T (Turut berduka cita dengan bencana alam yang terus menerus menimpa Indonesia - Palu, Sulawesi, Krakatao anak, Sumatera) Bertahan ya teman2!

Tahun ni jugak,
- Fikri kawen!
- First time sampai Kinabalu Park
- Join team Ahli Majlis!

Ingatkan things getting better through time. Nampaknya, lagi banyak kerja! Moga Allah terus beri kekuatan untuk terus melangkah. Lebih baik terus diberi ruang untuk melangkah di medan baru dari dihentikan langkah. Kan?

Dulu masa mula-mula habis belajar, baru kira-kira setahun habis UM. Junior keep on tanya,
"Macam mana akak boleh terus tsabat untuk bergerak dengan kerja-kerja ni?"
Masa tu aku memang tak boleh nak jawab, sebab bagi aku baru setahun kerja kut, takda apa pun yang menguji ketabahan dan kekuatan. Sekarang lepas hampir 10 tahun meninggalkan zaman universiti, aku rasa jawapan yang aku boleh bagi adalah,
"Beranilah bergerak sendiri dengan keyakinan yang benar" 
Bila kita yakin kita di jalan yang benar, beranilah untuk bergerak sendiri. Takkan selamanya kita akan bersama dengan orang yang sama. Semua kita akan ditinggalkan dan meninggalkan, temuilah orang baru, hargai masa yang ada dan melangkahlah bersama. InsyaAllah, pada tiap simpang yang menjadikan kita sendiri, Allah akan pinjamkan orang baru untuk kita melangkah lagi. Jangan mengalah dan teruskan melangkah dalam kepayahan! ^.^ Rasa jatuh. Rasa sendiri. Rasa sakit. Rasailah! Selalulah percaya, rasa ini tidak kekal, semuanya bergiliran. Enjoy!

15 minit berbaki untuk bersama 2018, moga 2019 memberi semangat baru untuk kita semua ya. Dahlah tu bersedih. chin up and make a move! Getting stronger and lets be the better version of ourselves.

Welcome 2019, bring it on!

30 December 2018

Of kenduri Anak Kak Mela

Semalam sebelum balik ke kampung halaman yang tercinta, sempatlah singgah ke jemputan kenduri kahwin anak Kak Mela di rumah Alumni UM. Pelan asal nak pergi dengan kak Ujie, tapi sangkut sebab adhoc plan nak balik kampung 😆😎 So tukar plan.

'Makcik, pergi ke kenduri anak kak Mela?'
'Pergi, Sarah nak join ke?'

Begitulah perbualan singkat wasap aku dengan Cikgu Kalsom. Lepas kelas makcik pun sampai, solo.

'Eh makcik sorang je?'
Makcik jelaskan kondisi ustaz yang makin tak sihat dan anak-anak pula xnak ikut. Maka kami (campur kak Siti) bergerak ke kenduri anak Kak Mela.

'Ni kalau saya tak wasap pagi td ni makcik datang sorang lah ni? Ke tak datang?'
'Eh makcik Mela ajak, mesti datang'

Little that people know, Kak Mela dan Pakcik Syed (ramai orang mempersoalkan kenapa aku panggil kak sedangkan dia level makcik 😂) ni memang dah jadi idola aku since 2010. Masa tu pakcik belum jadi yb, kak Mela pun belum tukar fakulti. Spirit dia, mengagumkan. Terinspirasi. Kak Mela mengahwinkan anaknya yang ketiga. Tinggal sorang lagi anak bujang kak Mela. Laju betul masa.

'Dekat betul rumah alumni ni dengan rumah makcik kan, kalau makcik tak pergi memang saja je lah' saja aku basa basi sebelum makcik drop aku ke kereta.
'Eh makcik Mela buat kat mana pun mesti makcik akan datang punya. BFF!' Kata makcik sambil ketawa.

Agaknya macam tu lah rupanya definisi kawan sampai syurga yang biasa kita tulis dalam buku biodata masa sekolah menengah dulu. Kadang2 connection diorang ni sungguh mengharukan.

'Dulu anak2 kami hantar pi skolah sama-sama. Kadang bila van buat hal hantar anak sukahati tempat, Makcik Mela lah tolong pi marah orang van' ujar makcik lagi sambil senyum mengenangkan cerita lama.

Indah.

So, siapa kawan sampai syurga korang? BFF anyone? Hehe.

29 November 2018

Beb, chin up!

Hari ni balik PJ sekejap, asalnya kena hantarkan kontrak pada boss. Tapi alang-alang dah sampai PJ, malas pulak nak balik KL. So, stay je lah kat PJ sehari. Dapat juga bersilaturahmi dengan bebudak PJ, (dasar sosialis memang macam ni. haha!)

Lunch tadi, dapat lah makan 'bareng' dengan the girls.

Biasalah bila dah duduk sama, duk catch up things yang tertinggal in between. Takde lah lama sangat rasanya balik KL, tapi bila kira-kira dah 2 bulan jugak rupanya.

After all, things arent that good. As we grow, the world too and most of the things we loved, changed. I just hope my girls mampu bertahan dan become stronger! Moga Allah menjaga sis! Saat jatuhnya kita dari cengkaman/rangkulan manusia, ketahuilah Allah telah dulu menyediakan pelukan yang lebih empuk untuk menyambut kita. :) Kembalilah kedalam dakapan DIA. InsyaAllah, things will gettin' better through time. Setiap kali cerita macam ni muncul, igauan lama akan selalu menjelma. I think, the wound never heal. It just, we choose to forget and try harder to move on.

Eh, apahal citer sedih lak balik PJ ni kan. huhu

To the girl i love and i've met along the way, keep strong ya! Cause i believe u r stronger than u think ^^, keep it up! Dunia ni tak lama, sikit je lagi. Chin up, stay strong, pray more! πŸ’• Moga Allah redha.

till then

Masih mencintai PJ, PJ tak bersalah, hanya kerana manusia didalamnya telah berubah. Ahaha!

Jalan Klang Lama, 1513.

28 October 2018

Ultah. 31.

Hi Assalammualaikum dan selamat pagi.

Ya masih berada di kampung halaman ni. Tahun ni, sengaja ambil cuti on birthdate dan lajak terus sampai hujung minggu. Bila kita dah merangkak masuk ke umur 30 an ni, dah takde lah feeling2 eh sumeorang meh wish me, today is my birthday. Camtu!

Just keep the circle small.

Macam biasa, 2 hari sebelum birthday aku akan hidekan birthdate kat FB. Maka, antara yang awal menghantar ucapan adalah usrahmate (thanks Arabella 😏 - since sama birthdate kan ngan BFF Ara, Cik Balqis) schoolmate dan diikuti kaum keluarga.

Tahun ni, lain macam jugak ya.. instead of dapat sepotong kek, kite dapat sebiji kek terus. Dari Syeli (tq syerli terharu sangat2 bagi sebiji kek terus. moga bisnes sis terus kencang bak angin taufan gitu) dan dari ayah! Mak cakap ayah da lama teringin kek tu, mak suruh hold sampai birthday anak-anak, and yang terdekat haruslah aku! Sorry Naim, kau lambat seminggu. Hahaha.

Untuk umur 31 ini,

Tiada yang lebih aku harapkan berbanding kesihatan yang baik. Dah masuk 3 series ni memang terasa sangat. Dengan berat yang meningkat, mudah sakit dan sakit yang panjang dari biasa. Bila sakit tu dia punya pemikiran mula la paranoid yang bukan-bukan.

Aku nak berusaha mengurangkan negativiti, menambah view2 baik dan positif je. Selain dari kesihatan fizikal, kesihatan mental kita juga penting ya kawan-kawan. Ranai orang depress lately.

Moga di usia ini, aku lebih rajin beribadah dan berusaha dengan lebih gigih lagi untuk memaksimumkan ruang-ruang amal supaya tak muflis di sana nanti.

Sekian, terima kasih semua yang tak jemu mendoakan kebaikan untuk aku. Moga doa-doa kalian Allah balik kan kembali kepada kalian.

Love u, lillahitaala! Doakan, kita dapat lagi bersilaturahim di syurga.

19 September 2018

Kopi O

Sejak akhir-akhir ini, menu minuman panas untuk sarapan aku telah bertukar kepada kopi O. So old fashion isn't it? ok lah, should i say, americano? ahaha.

Semuanya bermula dari kesedaran untuk mengurangkan kadar gula dalam minuman. Sebelum ni, aku memang penggemar kopi (specifically cappucino or latte) Few years back, sebelum masuk pejabat, aku akan singgah ke Seven E untuk beli air kopi dalam tin. Dan banyak kali jugaklah kena tazkirah dengan rakan-rakan chinese ni tentang kandungan gula yang tinggi dalam air tin. Jadi untuk mengelakkan mendengar bebelan mereka aku berubah kepada air panas, tapi masih, kopi 3 in 1! Nescafe atau White Coffee Aik Cheong. Masih di leteri. Tetap tak insaf.

Akhirnya, pada tahun ini aku mendapat hidayah, selepas semakin banyak seluar, tshirt dan baju kurung menjadi begitu sempit untuk di gunapakai.

Jadi langkah 1 untuk kurang kan manis, 3 in 1 disingkirkan. Tak mudah ya, memang tak mudah. Beberapa kali lah jugak aku stop dan kembali ke kancahnya. Tapi keep on doin it. Sampai akhirnya, nah.. sekarang berteman kopi o aik cheong je pepagi. Beli yang jenis peket takde gula tu. Mula-mula dulu buat air pakai gak sesudu gula, sekarang dah kurang sikit la, jadi separuh sudu gula. Belum lagi sampai seru nak get rid terus. Hehe. Cuma, kalau dah minum kopi pagi, lunch tu agak2 nk minum air berwarna, aku order la teh o kosong. haha! Saiko betul.

Air masak 2 liter sehari? ok ini memang belum dapat aku kuasai. Asyik duk terbabas je kerjanya. Bila dah terbabas tu, nak kembali ke jalan kebenaran tu, ya Allah!

Kopi O

Oh, pagi ni, masa aku duk mengacau kopi o aku, tiba-tiba aku teringat pulak Goh. Teringat zaman-zaman kerja macam nak gila dulu. Masa kita semua pakat busy nak setelkan kerja, boss belikan mesin buat kopi. Goh la yang rajin buat kan kopi, selalu order je dengan Goh. Goh dari zaman tu dah minum kopi o takde gula. Amazing bukan?

Kat mana lah Goh sekarang ni, apalah kabar dia. Turn up dia jiran kampung aku je .. budak Teluk Intan, tapi kalau kat pekan ni pun tak pernah berjumpa, harapan la pulak kan nak jumpa kat kampung. Ahaha.

Ok, nak cerita kopi ke nak cerita Goh? Lel.

Walaupun tau Goh takkan baca, but.. Hi Hellen Goh, perhaps im missing you?

Zi Wei, Hellen Goh and me ^^,
Once upon a time when the love is everywhere πŸ’•
Till then.

07 September 2018

Of Istana Budaya

1.9.2018

Balik dari kenduri Kak Djah, aku sedikit nervous (itulah, rajin sangat susun plan rapat-rapat), tapi debaran aku tu tak kuat manalah, sebab aku tau Kak Syam pun ada hal malam hari. Jadi, harus dia pun sedang bekejar untuk sampai awal ke rumah.

Sambil Kak Syam drive, aku pun text ahli jemaah teater. Kalau ikut plan asal, aku nak pergi sendiri, dan diorang pergi bersama, tapi Nina lak tanya, tanak join sama ke. Aduh! Orang dah ajak tu, tak patut rasanya menolak. Kahkah! So, aku suruh diorang tunggu kat parking LRT Asia Jaya.

Dari rumah Kak Syam, aku hantar Ain dan makcik ke rumah makcik, lepas depa turun terus ke LRT Asia Jaya, park sana dan masuk ke Honda Anis. ^^, Jam pukul 6.30 petang. Nice. Dari PJ kalau xde aral boleh je sampai Istana Budaya less than 30minit. Tak jauh mana pun.

Alhamdulillah, kami pun tiba around 7 malam. Sampai-sampai tu, tak ramai lagi orang, jadi kami terus ke surau, solat Maghrib. Lepas Maghrib, pergi ke cafe dia jap untuk lapik perut dan sementara tunggu teater start jam 8.30 malam.

Tanah Akhirku

Teater ni aku tiba-tiba tertahu disebabkan oleh, ig izz.ue islam. Disamping tengah mood kemerdekaan ni kan, tiba belek2 ig izzue ni nampak menarik lak tengok teater cinta tanah air ni kan. Pastu usha punya usha, eh ada aeril? wow! Walaupun ada yang menggelar teater ni hiburan orang bangsawan, tapi.. kena ingat bangsawan tak semestinya kaya! Jadi, kami beli tiket paling murah.

Start je pementasan aku dah sikit kecewa, Aeril Zafril takde bhai! Tapi overall not bad lah cerita nya. Cuma pada aku, boleh di strong kan lagi jalan cerita.



22.7.2016

Pertama kali aku tengok teater adalah teater Lela Manja. Aeril ngan Sariyanti lak tu! Macam mana aku boleh terjebak? Sebab si Yunus ni ada kawan kat Istana Budaya, sebelum tu dia ada ajak kat group sebab dapat tiket free, tapi masa tu time constraint, aku tak pakai baju proper untuk direct ke IB. Jadi, bila aku nampak poster lela manja ni, teruslah aku tanya dia lagi, kut masih ada tiket free! aaaahh dan, nice job kawan, dapat! Bila tiket free, dapatlah kita spend lebih sikit untuk penampilan, kan? Ahaha. Penampilan tu sebenarnya idea Iwan, yang melantik diri sendiri untuk AJK pemakaian. Tema: formal dan hitam putih.


Member dalam gambar tu semua dah kahwin dan dah ada anak, so mustahil lah aku nak ajak depa berteater lagi. Maka sekarang, aku pergi la dengan rakan-rakan bujang je.

Keinginan nak tengok teater ni sebenarnya sejak sekolah menengah. Masa aku tingkatan 4, ada sorang cikgu BM masuk, cikgu perempuan. Dia tak mengajar aku pun, tapi aku dengar dari kawan-kawan, yang masa dia zaman universiti dia banyak join teater, dia pun pernah direct teater. So, dari cerita-cerita tu aku macam, wow macam best je teater ni. Jadi, ada lah impian kecil aku untuk menonton teater ni.

Bila masuk U dulu, sibuk sangat, tak berkesempatan nak tengok teater. (walaupun aku rasa, time tu aku sendiri pun tak kan ingat keinginan untuk menonton teater ni, well time change kan?)

Antara impian-impian kecil yang akhirnya termakbul. Apa lagi impian aku yang belum termakbul ya? hmmm..

06 September 2018

Kak DIjah dah kahwin oi!

1.9.2018

Pagi tu, masa program JUS kebetulan ada Makcik Chom selaku warga Taman Jaya turut hadir, makcik bagitau nak ikut sama ke kenduri Kak Djah. Kebetulan aku pun plan nak pergi dengan Ain je, so why not? kan.

Toward the end of JUS dapat lagi satu call, dari Kak Syam. Dia cakap dia salah tengok jemputan, jadi dia boleh join ke kenduri Kak Djah. Maka terjadilah rombongan berlima (campur Nukman)

Jadi, selepas program JUS, kami bertiga dari PJ pun bergerak ke rumah Kak Syam dan pergi bersama-sama.

Kak Syam dan Kak Chom both naqibah kak Djah, untungnya rasa naqibat datang ke wedding. Hehe. Sepanjang perjalanan dari Subang ke Sabak Bernam, tak banyak la disembangkan sangat, cuma bila dah sampai Jalan Terusan Utama, tepi tali air kat tepi bendang tu, rancak la makcik-makcik ni duk berbual tentang zaman kanak-kanak diorang yang membesar di sawah. Aku ngan Ain selaku generasi yang membesar di rumah perumahan ni, melongo je lah dengar cerita makcik berdua. Menariknya.

Menggagau ikan bila air baru masuk, main layang-layang bila bendang kering, berenang di tali air dan macam-macam lagi lah. Tiba-tiba kita plak feeling sama. Haha! Walaupun tak pernah lah duduk kat kampung sawah padi ni (walaupun atuk sendiri buat sawah), tapi duk jalan kat batas sawah ni, terasa-rasa macam dalam movie plak.

"Ni jap lagi pukul 2, kalau ada angin, angin dia sejuk ni." kata Kak Syam. Aku sempat ragu gak lah, bendang kut, takkan la sejuk. Panas lit lit okay.

Kitorang sampai kenduri kak Djah lebih kurang 2.30 petang. Orang pun dah banyak kurangnya. Kat kenduri jumpa pulak adik beradik yang tak asing lagi, Raihaan dan Hawa. Makan-makan, lepas tu bergambar dengan pengantin perempuan (^^,) Dalam perjalanan nak balik kereta tu, angin kuat menyapa.. sawah kan kalau angin mai, memang takda apa lah boleh menghalang. Ok! memang betul kata-kata Kak Syam, sejuk anginnya!

Ok yang sebaris depan tu la saiz aku dulu2, kini tinggal kenangan, depa menten.. i gerak lu. Came on sampai bila nak berat sama, kan? haha!

Barakallah Kak Dijah! Am sad and happy for u! #tilljannah ya kak.
Kak Djah ni adalah kawan aku dari tahun 2006 atau 2007. Masa tu aku belajar di UM dan kak Dijah di PPUM. Kitorang berjumpa sebab usrah la! :) Dalam dakapan ukhuwah gitu. So sama-sama menggerakkan organisasi dakwah kat UM. Later years, aku jadi bendahari dan dia jadi AJK Dana. Gigih kak Djah beli kerepek dan repack untuk kelangsungan dana kelab.

Setelah bekerja dan rata-rata kawan bernikah dan berkeluarga tinggallah kami membujang sebegini lamanya. Kawan-kawan rapat kak Djah hampir semua dah bernikah, aku pun sama. Menyebabkan, aku jadi rapat dengan kak Djah, terutamanya bila ada program/usrah. Orang pertama yang akan aku hubungi mestilah kak Djah. Selain senang respon, jawapan dia selalu positif jugak untuk tiap pelawaan tu! Bujang kan! Ahaha.

Akhirnya 2018, kak Dijah memutuskan untuk tidak lagi memegang title yang sama. Oh, am sad .. berat nak pikul title ni sorang-sorang! Ahaha.

Begitulah ya, hukum alam, kita taktau pun akhirnya akan berjodoh! :P Macam kak Djah, jodohnya jiran sekampung jugak. Dahsyat kan, punyalah lama menunggu, rupanya jiran je!

Moga Kak Djah diberi sakinah, mawadah dan rahmah dalam kehidupan rumahtangganya. Kak Djah, honeymoon jangan lama sangat k! im waiting for your comeback kat PJ ni.

05 September 2018

Jom Usrah (JUS)

1.9.2018

Sebenarnya program Jom Usrah ni dah dimulakan semenjak 2013 yang lalu, tapi macam iman, ada pasang surutnya. Masa mula-mula diperkenalkan tu, memang banyak dan tak menang tanganlah nak handle. Seiring waktu dan orang-orang mula keluar masuk, layu plak jadinya.

Hence,
  restarting.

Seawal jam 7.30 pagi aku pun bergerak ke tapak program bersama ground dan gift. Sampai lebih kurang 15 minit kemudian, tak ramai yang ada lagi pun sebab peserta dijangka sampai 830 pagi. Tapi pagi tu, angin kuat, dan awan pun gelap. Ya Allah, takutnya rasa. Tak dapat nak fikir kalau hujan. Memang ada escape plan tukar tempat, tapi kalau tukar agak kesian jugak yang dari jauh, sebab walaupun tempat cadangan tu tak jauh sangat la dari Taman Jaya, tapi untuk bukan warga, tetap pening nak reroute. Aku pun couldnt afford untuk pertukaran tempat, timing aku hari ni memang ngam-ngam kalau tukar tempat mesti ada time consuming which i really hope wont happen.

Brothers dah start tanya untuk decide samada tukar tempat atau tunggu. Akupun mengeluarkan beberapa hujahan untuk nampak strong supaya depa stay, maka 3-1 kami stay. Dalam hati aku memang tak putus-putus berdoa supaya hujan tak turun. Walaupun langit memang dah sangat2 gelap menunggu runtuh, aku masih menguatkan keyakinan yang Allah takkan mempersulitkan keadaan. Berbekalkan semangat dari kisah Ledang, aku positifkan fikiran.

Alhamdulillah, Allah tahu. Awan hitam hanya tumpang berlalu tanpa singgah. InsyaAllah semoga permulaan yang baik untuk Jom Usrah. :)

Bila taaruf session dengar luahan hati sorang-sorang, betapa bersyukurnya diorang bila dihubungi, terasa macam 'i need to do this' Moga semangat ini membakar kembali, setelah lama ia tidur. 4tahun tidur! wake up gigantic dude & once a losing soul Sarah ~ Restart again.


Moga istiqamah, moga Allah melimpahkan rahmatnya kepada kita untuk terus melangkah. Betapa baiknya Allah, untuk setiap 'partner' yang hilang sentiasa ada mengganti. Benarlah, jalan ini akan diteruskan jika bukan kita, akan tetap ada. Tinggal kitalah yang memilih untuk bersama atau tidak.

04 September 2018

Merdeka.

Fuhh.. kelihatan habuk2 kelabu berterbangan selari dengan tiupan nafas gue. berhabuk!

Marilah kita membuat satu penulisan panjang tentang hujung minggu yang agak panjang lah jugak.

Khamis 30.8

Lepas kerja aku baru perasan dan memerasankan diri untuk cek checklist program JUS yang akan berlangsung pada 1 Sept. Mathurat untuk gift pada peserta tak beli lagi! Things happened, aku kena take over task untuk cari gift. Agak kalut jugaklah, sebab takut esok dah cuti umum. Mesti susah nak cari. Turn out dapat 10 keping je. Kena cari lagi, 25 keping.

Jumaat, Merdeka 31.8

Banyak aktiviti yang berlangsung pada hari Jumaat lepas, tapi tak semualah kita boleh join kan. Memandangkan dah agak lama tak balik melawat kakak2 mak (makcik2 aku la tu) kat kampung, maka kami pun plan untuk balik ke Kuala Selangor. Nak pegi awal sebenarnya tapi, masih menyiapkan list register peserta dari GEMA Selangor untuk ke Karnival Sukan Nasional 22 Sept nanti. Pagi tu, sempat jugaklah submit 4 game, lagi 4 game sebab nama tak complete, aku hold dulu.

10 lebih bergerak ke Kuala Selangor, sampai di kampung sempatlah berbual-bual dengan mak uda yang baru lepas operate lutut. Susah nampak nya nak berjalan. Luka pulak dah nak mengering, gatal bukan main katanya. Tak berapa lama selepas tu, ayah, mak dan jiha pun sampai.

Disebabkan mathurat untuk program esok tak cukup lagi, maka ayah dan kak siti ku paksa relakan juga ke Kuala Selangor mencari baki mathurat. Alhamdulillah, ada kedai buku book2u buka hari merdeka ni. Setel masalah! Phew.

Pinjam kereta boss jap bergambar, nampak tak bendera Malaysia tu?
SELAMAT HARI MERDEKA GAIS!

Maka dapat lah aku berehat-rehat dengan tenang sebelum pulang ke PJ selepas solat Isyak. 

Sampai kat rumah, on hotspot, submit registration lagi 4 game GS, buka emel, download sticker untuk mathurat, print dan memulakan operasi gift bag. Lama tak regangkan otot untuk program.

Phew.

23 August 2018

Happy 10th birthday!

25th April '18

Wow!

Macam tak sangka blog ni dah pun menjengah sedekad usianya. Entah apa sajalah yang aku lakarkan sepanjang usia ini. Kalau duk belek-belek pembacaan dari tahun ke tahun, bolehlah menjiwai kematangan aku seiring dengan masa. Selain dari semakin matang, boleh nampak juga beberapa nilai yang semakin lama semakin pudar dan hilang dari diri seorang aku.

Life hurt aint it? But, thats life

Kalau tak sakit, bukanlah hidup kan? Semakin kita menjadi dewasa, semakin bermacam lagilah masalah yang akan kita depani. Kadang-kadang masalah tu memang masalah, tapi banyak juga masalah yang hanya berlegar-legar dalam kepala otak kita di temani rapat sangkaan-sangkaan kita yang mempunyai capaian maklumat terbatas ini.

Teruks.

aku, 31 tahun ni. kalau ikut dari 21 dah menulis (dan masih menulis) kalau aku tekun dan fokus, mungkin dah boleh keluar buku dah ni.

Kawan-kawan aku yang sama menulis masa zaman universiti dulu, tak tau lah siapa je lagi yang masih teguh berblog. Rata-ratanya memang dah sendu. Ramai jugak yang dah bertukar platform. Sekarangkan dah ada instagram dan facebook. Menulis disana lebih fancy dan senang untuk share dan repost.

24 July 2018

Walau pun blog ni makin lama makin sendu, tapi aku tetap gembira, im a part of bloggers! Ahaha. Besarlah harapan aku supaya blogspot tak berkubur atau di kuburkan. Macam blogdrive, friendster dan yahoo messenger. Seiring zaman dan mereka pun terkubur.

Aku yang meski sendu tapi tetap gak menaip sepatah dua kata selang sebulan. Ini je lah pun tempat nak lepas gian menulis. Nak menulis tapi taknak limelight. Kira nak cerita tapi tak nak bagitau dunia, yang betul follow je yang akan tau. ya, blog lah pilihannya.

Akhir kata,

Moga semua kita terus dalam jagaan Allah. Meski zaman berubah, persekitaran dah tak sama, rakan-rakan telah move on meninggal kan kita yang masih bertatih tatih lagi melangkah,

tetaplah dalam suasana iman

kerana pada akhirnya tetap ke Sana lah destinasi kita yang abadi.


Masih membaca Merentas Horizon?

Ya anda yang sedang membaca blog ni, sekiranya masih mengikuti rentak merentas horizon, mohon komen sikit. Nak tengok lah jugak, ada ke lagi orang duk membaca blog ni. Relevankah lagi aku dihatimu. Hagituh!

Till then,
Sarah Basri,
Jalan Klang Lama, PJ.

25 July 2018

Tak ada yang kekal

Dulu zaman-zaman sekolah rendah, ada banyak buku biodata. Bukan main cantik lagi duk menghias. Dan masa tu, word yang paling popular dan kerap ditulis haruslah, friend forever. Lepas tu bila masuk sekolah agama, tukar sikit, tapi maksud lebih kurang juga, kawan sampai syurga. Gitu!

Those times.

Positive, optimist, hopeful.

So wild, young and free. Oh, how i missed it.

Nak ceritanya, sebenarnya selagi kita berada diatas dunia nan fana yang sebentar ini, takde benda yang kekal. Dan semakin kita dewasa, kita akan semakin firm dengan hakikat yang satu ini. (ofcourse kita dah tahu perkara ni dari kecik, tapi pengalaman akan memaknakan lagi pemahaman kita tentang perkara ini. Suddenly we will feel, gais this is so true. Like that)

Friends Forever.

Dalam mimpi jer la noks. hahaha!

29 June 2018

Sembang santai opis

Kat ofis ni, warga kontraktor bolehlah dikategorikan kepada 2 zaman. Satu yang lebih senior. Satu yang lebih junior. golongan 80an dan 90an.

Sembang pagi.

Ash baru lepas briefing kat anak buah dia apa benda nak buat macam mana buat. Budak-budak tu lepas dengar bingkas bangun dan bergerak ke mahkamah untuk bertindak. Sementara tu aku, qilah dengan dia masih duduk atas kerusi masing-masing. Macam biasa lah kami ni, bertindak bila ada masalah. Bertindak tu pun, guna laptop je. Jarang sangat lah kena turun jumpa user.

"Masa jadi junior, rasa tak sabar-sabar nak jadi senior. Bila da senior, asyik duk fikir bila nak berenti" tiba je Ash bersuara.

Kitorang bertiga gelak je, eh betul sangat lah tu!

Teringat pulak masa zaman-zaman mula kerja dulu (to be exact the first year) bukan main all out nya kerja time tu. Kerja lebih masa tanpa OT pun tak kisah. Punya eager lah nak belajar dan bekerja. How i wish that feeling is still within me.

Sambung sembang petang.

Petang tu, aku dapat aku punya order dari Zihan. Minyak angin. Katanya bagus untuk resdung. Jadi kita cubalah kan. Minyak dia stail minyak aromatheraphy yang banyak di pasaran tu. Bau macam pudina gitu. Tapi tak strong macam freshcare lah forsure.

"Ha macam mana kak Sarah? ok tak minyak tu? hilang dah resdung?" tanya qilah

"Hoi takkan lah, ni kan baru je dapat. Takkan sekali pakai je dah ok"

"Aku biasa pakai yang ni. minyak buah pala" Ash menunjukkan botol minyak panas dia, ada minyak berwarna kemerahan kat situ.

"Mesti panas tu, agak-agaklah nak letak kat hidung weyh. Mau tercabut hidung" balas aku.

"Qilah biasa guna yang ni" qilah pulak tunjukkan minyak dia yang berwarna hijau.

Tiba-tiba Ash gelak.

"Memang betullah kita senior. Semua dah ada minyak angin memasing. Banyak sangat masalah agaknya"


Alkisah begitulah, perbualan-perbualan santai di opis. Aku pun taktau mana pergilah segala cita-cita dan bayangan aku tentang masa depan yang pernah aku bayangkan dulu. Betulke itu cita-cita? atau itu mimpi.. hmm

22 June 2018

Selamat Hari Raya 1439H

Alhamdulillah dapat lagi kita merayakan Syawal pada tahun ini. dan dapat juga kita melengkapkan perjalanan Ramadhan kita selama 30 hari yang telah berlalu. Moga amalan kita diterima Allah. Moga kita semua masuk ke bulan Syawal ini dengan semangat mukmin yang baru. Restart. and be a good one, insyaAllah.

lets together guys! :)

Oh berkaitan cita-cita lepas, nampaknya aku pun tak dapat pastikan berjayakah aku mengkhatamkan barang sebuah buku? Ahaha.

Syawal datang dan pergi.

makin lama, makin berulang.

Mungkin kita memerlukan suatu anjakan. suatu perubahan. suatu spark. suatu yang memberi jiwa pada hari2 dan jalan hidup yang makin terasa kosong.

hmmm, apa tu?

eh hei, kalian yang sering singgah.. Selamat Hari Raya gais! Mohon maaf ya salah silap.

Sekian.

19 May 2018

Sehari sebuah buku

Hari ni nampak dekat FB kawan, hari ke 2 Ramadhan (mean semalam) dia dah khatam 2 buah buku. Ini seperti membakar semangat gue untuk mencontohi usia murni beliau.

Maka, target Ramadhan tahun ni,
sehari sebuah buku.

How?

Disebabkan hari ni da 3 Ramadhan, maka aku target nak khatamkan 3 buku ringkas hari ni. Semua buku2 akan aku postkan summary dekat blog ni insyaAllah.

Atleast,

1. Buku-buku yang dah hampir nak jadi mini library ni berjaya di baca
2. Ada la something aku boleh gunakan untuk writeup kat aku punya blog ni.

Ahaha!

Till then, wish me luck please. TQ

14 May 2018

Politik dan Malaysia Baru

Kinda late to wish Salam Malaysia Baru kepada semua pembaca Merentas Horizon. Tahniah Malaysian! Tahniah Anak Muda! We made this.

Politik

Sebenarnya, politik bukanlah gelanggang aku. Macam biasa, jadi rajin duk menelek cerita2 bila dekat nak pilihanraya atau around time pilihanraya. Lepas tu, habis kemana entah semua hasil bacaan. 5 tahun kemudian, bila diskas lagi macam, er oh cerita ni, rasa dah pernah baca dah dulu!

Begitulah hubungan seorang Sarah dan Politik. Tak begitu akrab, tapi bersahabat.

Tahun 2018 menyaksikan tsunami besar politik negara. Tak sangka, ia terjadi di depan mata, sedang usaha perubahan telah dicetus sejak 1998 lagi, reformasi. 20 tahun kemudian, hadiah untuk Malaysia.

Malaysia Baru 

Untuk Malaysia baru ni, aku takde lah merasa begitu teruja yang overwhelm sebab, kerajaan baru ni adalah totally brand new. Pasti akan ada banyak lompong dan kelemahan sepanjang pembinaannya. No offense, kita yang memberi ruang untuk mereka, lets get it through together. InsyaAllah sentiasa ada harapan. Kerana harapanlah menjadi nyali untuk manusia terus melangkah.

Barisan Nasional tidak lagi relevan selepas 60 tahun beraksi, tersungkur akibat korupsi. Digantikan dengan Pakatan Harapan yang memberi nafas baru untuk Malaysia. Seperti pesakit IJN yang mendapat jantung kedua, nafas lebih nyaman, tetapi komplikasi pasti ada.

Salam Malaysia Baru!

26 April 2018

Seram Dora

Circa 2001

Pagi tu hari Sabtu, macam biasa kelas prep pagi kat sekolah. Biasanya habis tengahari untuk prep Sabtu ni. Lepas habis kelas, maka bertebaranlah para penghuni asrama. Ada yang keluar ke pekan bersama keluarga. Ada yang keluar sendiri. Rata-ratanya yang tak ada aktiviti akan terus ke dewan makan untuk makan tengahari sebelum pulang ke bilik masing-masing.

Tapi aku tak terus pergi makan tengahari tu, aku terus balik ke bilik. Disebabkan itu, memang tak ramailah orang kat kawasan asrama. Masa aku naik tu (bilik aku tingkat 2 bangunan 2 tingkat, terletak di hujung blok, tingkat tu ada 3 bilik je) aku perasan ada kakak pengawas dekat bilik ketua, sebab suara diorang sangat kuat ok dan bilik depa kecik je. So, kalau diorang ada kat bilik automatik ko akan notis. Aku teruskan jalan menuju ke bilik A, bilik aku lah tu. Dari jauh aku nampak Dora kat pintu depan (dekat dengan bilik ketua) dia bersidai kat koridor tu, kepala tutup dekan towel muka je.

"Eeee Cah, nasib baik hang da balik"

Aku hairan sikitlah. Muka Dora macam takut-takut sikit. Tapi dia memang selalu macam kalut-kalut gak. Jadi aku pun terus masuk bilik letak barang kat katil.

"Cah, temankan aku cah"

Aku pun ikut lah Dora. Kitorang punya loker adalah kat hujung bilik. Letak dekat dengan pintu belakang bilik. Loker aku dengan loker Dora sebelah-sebelah gaklah.

"Hang kenapa Dora?"

Dora tak terus jawap, tapi dia terus pergi kat pintu, dia intai2 kat tingkap tepi pintu dan tengok lubang kunci pintu tu. Aku pun tengok jugak, ada benang!

"Tadi aku balik bilik, aku duduk sini (tunjuk loker dia). Tapi lepas tu dengar ada orang bagi salam. Aku bangun, intai dekat tingkap tepi pintu tu. Tapi tak ada siapa. Kat bawah pintu pun tak ada bayang. Pastu aku duduklah balik. Lepas tu ada bunyi orang ketuk. Aku tengok je pintu tu, ada benang masuk kat lubang kunci, makin lama makin panjang. Tapi takda bayang kaki pun cah. Takda bayang pape, Memang teruslah aku lari gi bilik ketua, kebetulan dengar suara kak Imna baru balik makan tengahari"

woho! Aku pun pergi balik tengok benang kat lubang kunci tu. Betul citer minah ni, tapi siapa yang buat eh? hmm.

20 April 2018

Bila Suami Meninggal Mengejut (iium confession)

Assalamualaikum, terima kasih kalau tulisan saya disiarkan. Sempena hari Jumaat, saya nak sedekah ilnu yang ramai perlukan bila tiba masanya.

Saya kematian suami hampir 4 tahun lalu kerana meningtis atau jangkitan kuman pada otak. Tiba-tiba suami yang sihat ceria terpaksa dikomakan akibat sawan yang tak henti-henti walaupun dia tak pernah ada history epilepsy. Setelah koma 3 minggu, Allah ambil dia. Alhamdulillah, I accept with satisfaction because that is what redha means.

Anyway, saya macam lost sekejap sebab suami yang buat semua semasa hayatnya., sampaikan nak makan apa pun dia yg handle. Alhamdulillah Allah tempatkan insan-insan yang menolong untuk selesaikan bermacam urusan. Banyak benda kena buat sebenarnya tau, especially berkenaan harta pusaka. Saya cuba explain as best as I could but this is going to be lengthy so brace yourself.

1. Pencen Socso- kalau si mati meninggal sebelum usia pencen i.e. 50 tahun dan dia bekerja di company yang mencarum, warisnya akan terima Pencen Penakat. Isteri akan dapat pencen ni seumur hidup walau dia kahwin lain, anak-anak akan dapat hingga tamat belajar. Kiraannya saya tak tahu, kena tanya Socso tapi berdasarkan gaji terakhir. Alhamdulillah majikan saya yang sibuk ambilkan borang dan suruh isi. Saya mrmang tak tahu langsung kewujudan pencen ni. Pastu every year kena submit borang renew pada Socso ye, kalau nak pencen bulanan tu.

2. Loan Rumah- Kalau suami ada beli rumah guna nama dia je, loan akan settle sebab MRTA cover. Tapi kami buat joint loan so hanya separuh loan settle. Saya continue bayar bahagian saya macam biasa tapi tiba-tiba lepas 2 tahun bank call cakap ada tunggakan, banyak giler lak tu, dalam RM10k. Ommo!

Apakah? Rupanya kena inform bank untuk buat rescheduling bayaran. Sebabnya bank cakap masa sign agreement loan, kita kata kita akan bayar RM3000 sebulan i.e. separuh suami bayar, separuh saya bayar. So bank expect RM3k tiap bulan. Sikit tak inform, tau2 dah dekat RM10k skali dgn interest lewat byr. Mmg keji. Konon bank Islamik, pinjaman pun Islamik. Hampeh! Sebab bengang dgn pengamal2 riba’ ni, saya settlekan semua loan. Padan muka! Sori, emo lak. So, ingat, sila reschedule monthly payment kalau buat pinjaman bersama. Senang je, isi borang je kat bank.

3. Kereta- ni lagi satu pening. Kalau masa buat loan beli kereta, pastikan ambil insurans ke atas pinjaman tu tau. It’s a different insurance from the car. Insurans kereta yang guna bila accident tu semua biasa kan. Ni insurance macam MRTA yang kita ambil bila buat loan rumah tu. Tak ingat apa namanya tapi kena tanya kat bank, KENA TANYA! Cos they don’t usually volunteer the info sebab rugi kalau owner meninggal, bank kena continue bayar.

Kalau kereta murah bank offer tanpa ditanya tapi kalau yang mahal, takdenye. Kitorang x ambil sebab masa beli kereta tu innsurnce tu baru introduced. Ejen kereta kitorg yg Cina umur 50 tahun tu pun tak tau, bila dia find out siap cakap, “Bank ni jahat, mereka tak beritahu”. Takpelah, saya continue guna kereta tu walau mahal sebab masa arwah pergi, kereta baru beli setahun. Nak trade in tak msmpu sebab loan kat bank byk lg, kena top up puluh ribu. Takpe, Allah sentiasa pastikan rezeki saya cukup.

Satu lagi, kereta tu waris boleh guna sampai bila2 kalau ada Surat Kuasa. Kalau takde surat tu, boleh renew insurance dan road tax up to 3 years je. Surat Kuasa ni saya explain kat bawah nanti. Tapi bila renew road tax kena renew every 6 months, bukan setahun macam biasa ye.

4. Insurans- Kalau si mati ada ambil insurance of course waris dapat pampasan la. Semua tahu kan. Yg saya nak cerita kalau si mati ambil insurance utk org lain, like his kids and wife. Bila dia meninggal, insurance tu akan continue automatically sebab selalunya ia covered by insurance. Alhamdulillah kan?

5. Akaun Bank- Kalau waris tahu no pin kad atm si mati, senang. Saya dan suami tak kongsi maklumat bank, termasuk la no pin. Ye la, kan takleh bgtau org. Lagipun, saya shopaholic sedangkan suami jimat dan suka buat investments. Bahaya la kalau sy tau no pin dia kan? So, bila dia sakit tu, susah la sikit.

Mujur saya bekerja. Tapi nak access akaun dia kat bank bergantung kpd jumlah duit dlm akaun. Kalau ada kurang drp RM5k, bank boleh transfer ke akaun waris jika ada akaun di bank yg sama. Jika lebih drp RM5k, duit tu pergi ke Amanah Raya. Kalau melalui Amanah Raya, tak beraya la jawabnya. Haha. Sorry, lame joke.

6. Surat Kuasa- Ok yg ni agak tedious. Waris kena ambil borang di Pejabat Tanah dan senaraikan harta si mati IN DETAIL ye. Harta ni termasuk rumah, tanah, kereta, wang dlm bank, unit amanah, etc., Lepas tu submit ke Pejabat Tanah beserta dokumen berkenaan sbg bukti. Contohnya kalau rumah, kena ada geran. Kalau loan bank tak habis lagi, maknanya geran takde dgn kita selalunya. So kena gi ambil geran sementara. Saya di Selangor jadi saya ambil di Bangunan SUK di Shah Alam. Kena bayar RM50 kalau x silap. Geran sementara tu sah sebulan je tau so lepas settle tu silalah bergegas submit dgn borang Tuntutan Harta Pusaka di Pejabat Tanah.

Lepas tu, tunggu surat utk dipanggil bicara di Mahkamah Rendah kalau nilai harta kurang drp RM5 juta. Sy tunggu dlm sebulan kot. Bila hadir bicara, kena bawa 2 saksi ye. Jangan lupa bawa dokumen sokongan mcm geran tanah, geran kereta, statement bank, etc. Bicara tak lama pun tapi majistret akan tanya soalan tentang si mati. Saya dan saksi (kawan saya) menangis sebab soalan yang ditanya agak brutal (si mati ada beristeri lain? ada anak dgn perempuan lain? dll.)

Pengalaman saya tuntut harta pusaka ni mudah sebab keluarga arwah suami tak nak tuntut apa2 sebab kesiankan anak2 sy. Masuk court pun depa tak nak hadir, sampaikan majistret pun hairan diorg tak nak tuntut sebab arwah suami tinggalkan byk duit. Tapi kalau keluarga si mati tu nak tuntut, itu akan ambil masa, especially untuk capai persetujan semua pihak.

Majistret lepas tu akan buat estimation nilai harta dan kita kena buat bayaran berdasarkan kiraan tu dlm tempoh sebulan rasanya. Kalau dlm RM200k, kena byr dlm RM1000 lebih. Surat Kuasa sbg pentadbir harta boleh ambil di Pejabat Tanah lps sebulan lebih. Doalah supaya Dia permudahkan urusan kita. Surat Kuasa ni penting sangat untuk waris mentadbir dan mengurus harta ye, mcm nak renew road tax n insurance kereta, nak keluarkan duit di bank, unit trust, etc. Simpan elok2 n buat salinan byk2 sbb kadang2 pihak bank akan ambil bila kita buat urusan.

Rasanya ni je kot urusan yg saya boleh share. Seperkara untuk ingatan semua, bila kehilangan dgn krg tersayang, surround yourself with people who remind you about akhirat. Kata2 dr org2 sebegini akan membuatkan kita rasa kematian dia adalah satu khabar gembira kerana dia sudah di barzakh, tak lagi berbuat dosa dan disibukkan dgn hal2 dunia.

Semoga Dia juga memberi kita kesudahan yang baik.

* Minta maaf byk short forms n typos. Penat pula jemari gemuk tulis pjg2.

– Pengalaman Balu Clueless

Source: http://iiumc.com/bila-suami-meninggal-mengejut/#FB

12 April 2018

Durian and me

Dulu aku ada sorang kawan opis, namanya Helmi. Budak sabah. Masa aku tengah hangat hangat bersemangat mendaki gunung (once upon a time). aku pernah gaklah ajak dia naik gunung sama. Tapi dia cakap, dia dah puas dah masuk hutan masa kecik dulu. Rumah dia dekat pendalaman Sabah, masa kecik dia kata, air paip pun tak ada. Jadi dia dan bapak dia buat piping sendiri, tak sure tarik air dari sungai atau dari air mata air. Bila duk dengar citer helmi tu rasa macam, wow amazingnya. Sebab aku lahir-lahir je semua da serba ada, Alhamdulillah. Dari cerita dia tu, aku dah bleh bayanglah mesti dia dah cemuih dah masuk hutan. Haha! Entah2 rumah dia pun masih ala-ala hutan gitu. 

Ok, nak ceritanya samalah aku dengan durian. Hehe.

Masa aku kecik, aku peminat durian tegar. Setiap kali ayah balik dari dusun, akulah yang pertama akan membontoti bapak aku, bapak pun aku rasa haruslah excited ada fan macam ni kan. Terus di ambilnya golok dan kopek kan durian untuk aku. Zaman tu memang durian menjadi betul. Rancak amat! Tiap kali musim durian, nanti kitorang balik kampung mesti bawa sebonet durian. Tapi bawa durian ni ya ampun bau dia, memang sampai kampung tu semua pening-pening lalat la! Ada satu masa ni, banyak sangat durian sampai ayah bawakan sebonet durian kat adik dia yang duk Batu Caves masa tu. Selonggok penjuru rumah ayah ude dipenuhi durian. Aku punya minat durian ni lama gaklah sampai awal-awal start kerja. Dalam panjang masa ni, sekali je rasanya aku pernah bawak balik PJ. Tu pun dah standby letak sepokok daun pandan. Kira bau pandan campur dengan durian, macam bau kuah durian. 

Tapi baru-baru ni, aku rasa maybe dalam 5 tahun kebelakangan ni aku rasa aku punya toleransi terhadap durian semakin menurun. Dah ta boleh makan banyak macam dulu. Pernah sekali tu pegi makan durian sekali dengan sup daging, lepas tu terus rasa nak demam! 

Ceritanya,

Sebabkan dah banyak sangat makan durian masa kecik, menjadikan aku takdelah fancy sangat tetiap kali orang ajak pi makan durian atau cendol durian. Haha. Oh dan, aku hanya suka buah durian dan tempoyak, yang selain tu macam kek durian, cendol durian, durian crepe biasa aja. Bagi aku durian itself dah cukup bagus dengan menjadi dirinya, no need to become another things. Haha, motip nak serius sangat kan..

Sekianlah post yang tak penting, random!

06 April 2018

Kopi.

Walaupun dah banyak kali membuat percubaan untuk berhenti kopi, tapi tetap kecundang.

Tadi, aku merayau di pasar seni, ada member dah terlalu gian nak makan tempat favorit dia dekat bumbung pasar seni tu. Jadi, sebab Jumaat rehat panjang kitorang pun pergilah ke Pasar Seni. Mengikut jarak, takdelah jauh medan pasar ni dari kampung baru. Tapi kolumpo ni kan, celah mana tah nye yang tak jem. Jem satu hal, salah jalan hal kedua, dan yang seterusnya cari parking. Menjadikanlah perjalanan tu terasa panjang. Ha, camtu.

Lepas makan, kitorang pun bergerak pulang, tapi aku rasa macam kena pi pekena kopi satlah alang-alang dah sampai medan pasar ni kan. kopi fancy kat dalam pasar seni ni, tak berapa feel, nak ke tea live jauh pulak nak kena ke lrt pasar seni. jadi fikir punya fikir, oklah pi gloria je lah, kat agro bank, satu hala nak ke parking.


Asal order aku nak kopi je, tak fikir pun nak panas atau sejuk. Aku terus tengok bahagian hot coffee, regular 12 oz, kalau large 16 oz. Which is aku pun takleh imagine saiz ni utk berapa besar tapi sebab harga akan beza rm1 je, maka aku ambil yang large. Tapi bila brader barista tu duk tanya nak yang panas ke? atas keterkejutan terus aku mintak ice coffee. Ahaha! Ice Coffee yang besar 24 oz. Zzzz. Aku pulak sejak batuk lama hujung tahun lepas dah jarang dah amik ais nih. Maka sekarang terkulat-kulatlah menghabiskan ice coffee 24 oz.

Ok apa yang aku nak cerita kat sini,

Bila kita membeli nih, selalu kita akan menimbang-nimbang, keuntungan yang kita dapat jika kita ambil lebih. Tapi sebenarnya, kita tak boleh habis pun dengan ke'untung'an tu. Sebabtu kawan-kawan, beli tu janganlah ikut cara orang. ikut cara kita je. kalau tak boleh habis 24oz, beli je yang mampu diminum, bukan mengejar 'untung' tu

Applicable untuk pelbagai situasi di dunia ini. Ni contoh ringkas je lah.

Sekian.

08 March 2018

N9 - KL - Penang - PJ

Disebabkan rasa lama sangat tak naik gunung (last - Gunung Ledang Nov 2017) dan berat pun makin mencanak naik (dah lah tak naik gunung, tak jalan/jogging jugak! since pindah Kg Baru berulang naik kereta kan) maka aku pun bercadang untuk membuat aktiviti ini. Nasib ada yang sudi jadi pacer. Aha! Sorry lah pada yang tak terajak. Bukan taknak ajak, tapi sebab in a rush.. jadi memang tak leh nak ajak group besar. Next time k! Kita cari day pack je, nak camping macam susah dah nak cari free and easy timing.

Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan (6.30 pagi, 3 Mac)

Pagi tu, pukul 4.45 pagi aku keluar dari rumah untuk ambil Tokie di Sri Kembangan. Lepas ambil Tokie kira-kira 5.15 pagi tu.. teruslah kami melaju ke Rombau! Syok gak ada teman perjalanan ni, dari mengantuk terus segar bugar. Mana taknya, menyembang dari belum masuk hiway sampai keluar hiway dah. Sampai terlupa niat nak singgah R&R untuk beli bekalan naik gunung. Ahaha! Keluar hiway menggagau cari pump station yang da buka untuk dapat kan sumber makanan.

Masuk perkarangan parking kereta Gunung Datuk lebih kurang 6.30 pagi. Masuk sana, ada pakcik tolong susunkan parking. Masa tu ingat macam nak keluar balik, sebab takut gak parking dalam sangat ni, nanti orang double park. Oh! Rupanya lepas sembang ngan makcik kedai, dia bagi tau kalau ada yang double park, pakcik akan minta kunci kereta. Lega sikit. Mana taknya, aku nak kejar flight petang, Tokie pun nak kejar kelas tuisyen pukul 3.

Maka lepas setel segala urusan solat dan tandas, kami pun terus berangkat naik jam 7 pagi. Masa naik tu tak ramai sangat. Ada 2 orang saing-saing dan pintas kami. Musykil gak aku, sebab tak ramai orang naik? takkan lah kan? Lepas naik lagi beberapa minit, jumpa this 1 group of 4 people kut. 2 orang tengah tunggu 2 lagi member yang tengah mencungap naik. Dari Kuantan! Peh, jauh nya! gigih sangat. Semangat macam nilah kita mau kak! Hwaiting!

Dalam kecungapan dan kemengahan dek kegendutan yang makin beraja, kugagahi jualah kembara yang telah bermula. Biar perlahan tetapi pasti. Kan?

Pada jam 8.45 pagi maka sampailah kami ke puncak Gunung Datuk. Pemergian kali ni kami tak lepak lama sebelum puncak, terus je naik. Sebab? Kat situ dah ramai orang, tambahan pula tangga dah tukar kan! Dah boleh naik ke puncak ala-ala pwincess u oll! Ahaha~ Laju je naik. Dah tak payah nak acah-acah gayat dah.


Puncak hari tu best! Alhamdulillah. Walaupun tak berapa nak ada view, tapi angin dia masyaAllah. Sejuk. Kabus pun agak tebal. Mengingatkan badai yang menyapa ketika menuju puncak Merbabu. Nasib baik tak hujan. Kalau hujan, meraung jugak rasanya atas batu, kasut jogging je plak tu. Aha!


Model of the day
Lepas bertenang kira-kira 30 minit di puncak, maka kami pun beredar turun. Orang pun makin ramai naik, kita kasi chancelah kat orang lain pulak kan. 9.20 pagi kami pun memulakan proses penurunan dengan semangat berkobar. Masa nak berangkat turun tu barulah nampak betapa ramainya orang sedang memuncak jugak! Bersyukur betul datang awal. Atleast tak sempat mengalami trafik ketika naik.

10.30 pagi sampai bawah, pekena air kelapa dulu sebelum bergerak pulang. Lapar, tapi penat sangat tak boleh nak terus makan, jadi singgah kedai makan kat Balakong, sebelum hantar Tokie balik.

KL Sentral, Kuala Lumpur (2.30 petang, 3 Mac)

Sampai rumah lebih kurang 1 tengahari, masa tu mengantuk jugak lah, tapi perlu bertahan! Ingat dah beli tiket kapal, ingat sarah! Maka, laju-laju mandi, salin baju angkat beg dan memandu terus ke LRT Asia Jaya. Walaupun pada asalnya nak minta kak Siti hantarkan, tapi macam susah pulak sebab nanti esok kena minta ambil, maka gue drive sendiri saja. Dari Asia Jaya, terus ke KL Sentral dan ambil bas ke KLIA2. Ya ampun, ramai jugak orang hari ni, jadi aku pun duduklah sebelah brader cina ni, tapi tak sempat nak bersapa, letih turun gunung tadi belum recover. Tak sampai 5 minit bas gerak terus deep sleep!

Sampai di KLIA2 pukul 4.30 petang, tunggu Nur. Ingatkan nak gi Asar sama, rupanya dia dah berhenti solat kat Petronas before masuk airport. Maka, aku pun gerak solat dulu before jumpa Nur dan gerak sama ke gate.

Bayan Lepas, Pulau Pinang (7 malam, 3 Mac)

Sampai je Penang, Huda dah tunggu di airport. Perform betul uber Penang kita ni! Dah la jemput kat airport, sediakan penginapan lagi. Balik rumah Huda jap, tunggu maghrib baru gerak ke rumah pengantin.

Lepau Seni, Pulau Pinang (8.30 malam, 3 Mac)

Tengok all the decoration pun dah rasa penat! Memang power lah Anne ni, maybe most of the things tentang wedding dia ni adalah hasil kretiviti beliau sendiri. No wonder lama giler Anne cuti! Nice! Rasa macam indie wedding plak! (ada meh wedding indie?haha)


Ada laksa, tapi tak sempat nak makan! Oh ya, Anne cantik betul malam tu. Ala tapi Anne memang cantik pun. Lol! Sorry Anne kitorang tak sempat tengok pun Anne mai, kitorang duk belakang sekali masa tu, malas nak bersesak pi depan. Congrats Anne on your big day! Moga terus dilimpah sakinah, mawaddah wa rahmah.

Balik kenduri, sempat lagi pekena Sany Kue tiaw. Ahaha~ Balik dari makan, Nur mandi dulu sebelum menunaikan jamak Isyak

Pagi tu, gerak keluar dari rumah Huda jam 5.30 pagi. Nak kejar boarding jam 5.50 pagi. Subuh kat Penang ni masuk 6.13 pagi. Kitorang bajet sempat lah nak solat dulu sebelum naik flight, tak sempat nampaknya, elok je siap amik wudhuk dah kena panggil. So, merasalah solat atas flight!

KLIA 2, Sepang (8 pagi, 4 Mac)

Sampai KLIA dah awal, sebab pilot tu cakap, awal 25 minit dari jangkaan. Tapi disebabkan Nur tak makan before naik flight, dia da rasa loya nak muntah. (Lagi pulak kami seat belakang sekali, bila enjin kapal start, fuh bau minyak dia!! ya ampun) Keluar je dari flight kami terus belok ke kanan nak cari toilet punya pasal. Lepas muntah, kitorang terus jalan dan jalan. Tapi makin lama makin aneh. Ok, dah salah! Gi kat pelepasan T.T Kena la patah balik, Jauh!

Lembah Subang, Selangor (10 pagi, 4 Mac)

Walaupun sesat, tapi sampai ke PJ ontime seperti dijangka. Jadi balik rumah dulu siap-siap dan keluar semula ke Lembah Subang. Grad Projects! walaupun macam rush, tapi sebab tak ramai volunteer available, jadi hadirkan diri jugaklah. Badan pun tak penat sangat (kecuali mengantuk.. itu memang tak dapat tolong. Disebabkan ada 3 cikgu je, jadi kami buat quiz lagi untuk minggu ini.


Kampung Lindungan, Selangor (12 tengahari, 4 Mac)

Habis je dari kelas tuisyen di Lembah Subang, terus bergegas ke seksyen 19, tak boleh lambat sebab petang kak Siti pulak ada mengajar tuisyen. Jadi ambil kak Siti terus ke Kampung Lindungan. Datang ke sini sebab kan jemputan Saadah ^^, Saadah dah kahwin! Lama tak nampak Saadah. Paling last masa usrah sekali dengan makcik dulu. La ni dah rombak, tak pernah jumpa.

Muka Saadah nampak lain sangat, maybe sebab dia pakai contact lense untuk kahwin kan, jadi lain lah. Barakallah adik manis!


Balik dari kenduri, sampai rumah memang terus pengsan! Wahahaha.. letih betul, badan dah tak berapa nak muda rupanya.

**giler panjang menaip ni, sikit lagi jadi cerpen. 3 hari 3 malam nak menaip satu post

26 February 2018

Dialogue in the dark.

Untuk post kali ini aku perlu berterima kasih kepada Izzah (yang share tentang microhousing) dan Aizuddin (yang tolong alertkan tentang event ini)

MicroHousing.

adalah idea dari thinkcity untuk develop microhouse. Kecik je saiz rumah ni, sebesar 2 lot car park. Ada dapur, tempat mandi/toilet dan ruang sikit kat bawah. Pastu bilik kat tingkat atas. Itupun tangga nak naik tu jugaklah rak boleh letak buku ke barang ke apa menda. Memang kecil la rumah tu citer dia. Idea dia, untuk membantu orang muda yang kerja KL ni untuk stay pun kat KL. Sebab current situation, pekerja KL mostly adalah dari luar KL, masuk untuk kerja je. Perkembangan ini (duduk luar KL - kerja dalam KL) sebenarnya tak sihat untuk sesebuah tempat, sustainable development.

Bila tengok tempat pameran adalah Medan Pasar, KL maka apa lagi bersemangat nak pergi. Hehe. Hari Jumaat lepas, meskipun tight jugaklah timing gigih aku pi usha rumah tu, sempat jugakla dengar session dengan volunteer thinkcity tu. Diorang tengah buat event untuk raise awareness dan mungkin jugak dapatkan survey awal tentang pandangan awam tentang implementation rumah ni. Selain dekat Medan Pasar, diorang ada gak buat talk etc dekat Ruang (World Urban Forum). Bangunan dia kat 2, Jalan Hang Kasturi. Sederet dengan mamak Tajudin berdepan dengan news.com kat hotel tu.

Tentang rumah? untuk aku, aku rasa quite nice gaklah kalau aku dapat sebiji rumah gitu. hehe. Tapi harga dia, walah! Kos untuk prototaip tu je, rm120k. Tapi katanya kalau buat mass production bleh pergi lagi murah. Kita tengok la soon kalau betul jadi, berapa murah dia bleh pergi.

But, ofcourse security wise masih boleh diperdebatkan panjang lebar. Mungkin penganjur belum thoroughly looking for security part, still the idea is good (at least for me yang belum ada rumah and still trying hard to convince self of having one. haha!)

Dialogue in the Dark.

Aku tak terus pergi Jumaat tu sebab 1. memang tak tau 2. kalau tau pun memang tak sempat pergi pun. Makanya, aku pun try susun-susun plan ajak member untuk temankan Ahad petang. Kegigihan sangat! Tangkapan, dapatlah ajak Tokie dan Aimi.
Always (2011)Aku pernah tengok filem korea tentang orang buta, dia partially blind sebab excident. Dia masih boleh nampak cahaya. Dari situ barulah aku tau yang orang buta ni ada gak kes yang masih nampak cahaya. 
Lebih kurang 5 lebih petang semalam maka berangkatlah aku ke LRT Masjid Jamek, plan untuk meet up semua kat sana. Tapi tu lah, KL dan petang. hujan selebat-lebatnya. Sebak gak lah perasaan, tapi as usual kita ada tokie yang bersemangat waja kan. Jadi, kami pun decide beli payung (tiga tiga beli payung news k! macam kelakar lak kalau jalan sama-sama dari jauh) Kami pun meredah hujan lebat dan menuju microhousing tu. Dapatlah tunjuk2 sket kat tokie ngan aimi rumah yang menarik tersebut. 

Lepas tu barulah gerak ke Ruang. Obvious sangat kedudukan ruang tu sebenarnya. Hampir setiap hari lalu masa duduk keja kat Pasar Seni dulu, tapi tak tau pulak Ruang ni begitu awesome! Ahaha. Ok the event held kat basement, kalau korang masuk, cari tangga dan turun.

"Are u plan to take the tour?" 

Ramai jugak yang datang meskipun Ahad dan menjelang senja ni. 30 minit gak tunggu. Tour ni, sekali session boleh masuk 5-6 orang, disebabkan kami mai 3 orang saja, jadi kita bergabung la dengan 3 chinese clan (sorang guy, pei yang and the couple chen dan elaine).

"Boleh off kan semua phone dan simpan watch dalam beg ya. We dont want any light inside" pesan penganjur.

"All of u sure didnt know how to use this right?" Fazli (volunteer) menunjukkan tongkat orang buta tu, dia panggil white stick. Then dia ajar macam mana guna, lepas tu pas kami kepada Matthew. Matthew la tour guide kami hari itu.

Masuk je ruang tu, memang tak nampak apa, totally black walau bukak mata seluas apa pun tetap gelap. Jadi kat situ hanya deria pendengaranlah activated. Dengar bunyi tongkat je berlaga-laga lepastu follow suara Matthew. "Im here" "Sarah, im here" "helo, everyone here?"

Jadi dalam tempoh lebih kurang 30 minit tu dapatlah merasai perasaan menjadi buta. Matthew dan Fazli adalah antara voluteer yang terlibat dengan program ni dan mereka berdua je antara semua tu adalah partially blind. Yang lain semua totally blind. Yang lain tu, makcik kedai kopi dan peniaga kedai runcit kat dalam bilik gelap tu.

Matthew cerita dia bukan lah sejak lahir buta, dia buta sebab sakit. Tak tau sakit apa, tapi dia kena tu masa 15 tahun, sekarang dia da 20 tahun. Mean da 5 tahun jugak lah dia menjadi buta. The vision degrade sikit sikit. Sekarang dia masih boleh nampak cahaya dan warna. Dari warna tu lah dia membezakan nilai duit.

Last station yang kitorang singgah adalah kedai kopi, sambil nak tunggu kopi sejuk dan nak abiskan kopi tu lah kami duk sembang ngan Matthew. Lepas habis minum, kami gerak keluar. Tapi time tulah aku tertinggal Chen dan Elaine. Oh sorry guys! my bad..

Kat luar tu kami bersembang dengan Fazli. Tapi tak dapat nak panjang sangatlah, kitorang bekejar dengan Maghrib masa tu.

"Sepanjang awak jalan sana sini ni macam mana dengan Malaysian eh, diorang tolong2 tak. Kalau awak jatuh ke, pastu orang tak nampak.." - Pei Yang
"Sebenarnya dalam kehidupan kita ramai je orang sedang memerhatikan kita. Kita je tak sedar. Dan bila benda jadi ada je orang akan tolong" - Fazli

Fazli ni rumah dia kat Salak Selatan, habis je tugas volunteer kat sini, dia akan naik lrt balik ke Salak. Oh Allah, how blessed i am with my current vision. Walaupun kena pakai spek, i still can see.

Beberapa nota

1. Masa aku di dalam kegelapan tu, banyak kali jugaklah aku terlanggar/terpijak Mathew, pada mulanya memang aku rely pada stick tapi sebab duk asyik berlanggar dinding kiri kanan, maka aku pun teraba raba la takut berlanggar dinding lagi.

Lalu aku terfikir agak-agak macam manalah jika si buta ni perempuan. Siapalah yang akan menjaga dia, akankah ada yang cuba mengambil kesempatan ke atas mereka. Nauzuubillah. Allahlah sebaik baik penjaga

2. Selain dari itu, bila pandangan kita disekat, automatik deria lain akan activated. Macam kes ni, tiba2 pendengaran jadi sangat jelas. Aku selalunya kalau berjumpa dengan orang baru memang ambil masa nak warm up. Lagi2 lah kalau bukan sama Malay. Nak gear up english lagi, etc. Tapi masa da tak nampak ni, otomatik je terus laju je bersembang.

3. 30 mnit yang sungguh membuat kita bersyukur dengan nikmat penglihatan!

23 February 2018

Mengandung

2015.

Malam tu aku pergi JusTalk kat Shah Alam. Macam biasalah formaliti program, haruslah ada sedikit jamuan/makan-makan selepasnya kan. Hence, i found my long-lost-friend. Beliau juga hadir ke program, aku pun tak ingat nama dia siapa. Tapi, seingat aku lah, salah seorang student uitm jalan othman back then around 2007-2009. Kami pun bersapa dan bertukar info serba sikit.

"Akak dah berapa bulan dah?" out of nowhere soalan beliau. Sambil refer perut yang sedikit benjol dari zaman student dulu.
"Mana ada, kawen pun belum"
"Eh? seriuslah kak? akak main-main kan"

2016.

Pagi tu macam kebanyakan program, aku jadi jk pendaftaran. Dan aku terjumpa semula kak Hajar UM (doktor) .. Lama gak tak jumpa dia, sejak dia kawen sampailah pagi tu.

"Yang keberapa dah?" sambil mata usha perut aku
"Kak.. saya tak kawen lagi kak"
"Eh, tipulah!"

Arghh..

2018.

Lepas lunch tu, aku singgah tempat kak Nab, macam biasa restock asam. Sebenarnya ada guilty gak sebab aku yang paksa2 dia beli asam tu, jadi rasa bertanggungjawab jugaklah nak beli kat dia. Sambil susun-susun asam yang nak dibeli. Ada sorang brader datang hantar dokumen.

"Eh ada jual asam kat sini?" tanya brader tu basa basi. Brader tu agak gempal juga orangnya.
"ada.." balas kak nab
"Saya pun mengandung juga ni" kata beliau yang kemudian turut memilih asam.

Aku macam, nak beli asam tu takde masalah la. Tapi out of nowhere kenapa nak kaitkan dengan mengandung? are u indirectly mentioning me mengandung Mr? hmmm..




why everyone, why?!

19 February 2018

Bayar saman

Sebabkan rasa seronok sangat dengan sistem bayaran saman kereta untuk MBPJ ni terpaksa la kite sharekan di blog dengan serta merta.

Aku ada sedikit kegilaan untuk membayar saman kereta (ahaha) ini mungkin berbeza pendapat dengan orang lain. takde masalah. untuk aku, biasanya kalau aku kena saman tu memang disebabkan im aware aku park tempat salah then kena saman. jadi memang my fault so i kena la bayar.

ok abaikan that part. nak cerita how to pay lah kan.

Masa aku kerja PJ few years back memang banyak gila lah dia punya saman kan. gigih mbpj ni kutip saman. lagi-lagi extra work kalau time tu dekat2 musim perayaan memang kerap lah diorang datang cek. Zaman tu pulak aku belum berjinak jinak dengan bayar online. Kena lah pulak pi bangunan mbpj kat old town tu untuk setelkan saman. Aduyai punyalah malas.. sana susah parking boleh tahan..

Sehinggalah akhirnya aku jumpa epay untuk saman mbpj! seronoknya!

Untuk kalian yang kerja di PJ dan sering disaman, boleh check saman di sini. Masukkan no plate kereta, dan dia akan list kan semua saman-saman kalian. Lepas da tengok list, boleh lah buat bayaran secara online, tapi kena la create account dulu. Boleh buat bayaran disini. Aku dah pernah guna sistem ni 2 atau 3 tahun lepas. Oklah, tak perlu nak ke old town. Dan yang menyebabkan aku lagi gembira adalah, perhaps depa da intergrate 2 web yang aku link kat atas ni. Sebabnya, bila aku bayar je, automatik hilang dah kat list! Last time, dia tak auto hilang, kena tunggu jugaklah 2-3 hari.

Ok, itu je lah perkongsian yang menggembirakan aku hari ni. hehe.

Every little things count your blessing! kan? :)
(ok bulan depan bayar lagi 2 saman. pastu dah kosong balik list. hehe)

07 February 2018

Menulis

Sebenarnya aku nak menulis panjang...

tapi rasa bersalah, weekend ni exam. Dan perlu baca buku.
Lepas exam ada retreat plak. Harap semangatku berkobar-kobar untuk menulis post exam and retreat.

Hokkaido Trip belum post.
Kelantan Trip pun.

zzzz.
kbye, wish me luck k!

21 January 2018

Ledang Trip - Part 2

Disebabkan lama gila tangguhkan post ni, maka lets make it short and sweet. Hahahaha! Letak summary je, not bad huh?!

Sabtu
1125 memulakan pendakian
1200 tiba cp1 dan rehat
1215 meneruskan pendakian
1230 tiba di cp2 dan rehat
1245 meneruskan pendakian
1300 tiba di cp3 dan rehat
1320 meneruskan pendakian
1430 tiba di cp4 kem rotan


Wah, macam banyak rehat je kan pendakian hari Sabtu ni? Santai! Suka! Aku pun tak ingat sangat dah macam mana pendakian Ledang ni. Tapi masa naik ni, most of the time aku duduk belakang Huzaimi, adik Mirul. Pastu belakang aku bos Mirul, Kak Zalina (adalah kapten sebenarnya. hihi) Oklah duduk tengah-tengah ni tenang sikit. Petang tu kenal-kenal, pastu mandi manda. Then malam tu, makan malam! yehu~ ok aku rasa over pulak minta lambchop, memang tak termakan kut.

Sepatutnya malam tu, kami ada sharing dari Faiz. Tapi faiz pun pancit kut, tambahan pulak kami kena bangun awal esoknya, jadi cut it short. Sharing takde. (Adakah sebab lama sangat taaruf petang tu? Hmm)

Ahad
0300 Start hiking
0330 Simpang pendita dan rehat
0340 meneruskan pendakian
0530 Kem senget, berhenti untuk Solat Subuh
0600 meneruskan pendakian
0640 tiba di sebelum puncak
0650 tiba di puncak


Alhamdulillah, sampai gak aku ke puncak Ledang. Macam ni rupanya view dari puncak. (Ok tipu, takde view pun sebenarnya. Musim hujan awak! Nampak kabus je) Aktiviti aku kat puncak? offer semua orang makan makanan yang aku bawak. Mission success! Ringan sikit beg on the way turun.

Masa nak turun ni, team terpecah kepada 2, satu group turun ikut KFC, satu lagi ikut route naik. Kitorang? ikut jalan asal je. Langsung tak mencabar ke kitorang ni? kahkah!

0845 gerak turun
1115 sampai campsite

Perjalanan turun pulak, gue bareng Kak Siti, Sarrah, Kak Zalina, Nani dan Bad. Sima, Huzaimi dan Amirul belakang sikit dari gue dan temen2.

Sampai camp site, terkezut! Telur sepapan telah lesap hilang entah kemana! Ahhh.. kalut sangat pagi tadi naik puncak lupa nak simpan makanan seperti ajaran norma pergunungan. Maka tengahari tu, makanan kami, sederhana saja. Alhamdulillah, masih ada rejeki.

1440 start turun
1535 cp2
1546 cp1
1600 sampai starting point

Alhamdulillah. Sampai semula ke kaki gunung. Kat bawah tu, kena spotcheck semula, adakah barang yang kita bawa naik, semua kembali di bawa turun. Masa naik tu, dia ada minta isi form, jadi kena declare barang-barang yang bawa naik, masa naik dia tak check, masa turun dia check uolls. Punggah lah beg sorang-sorang dan kira depan diorang. Taman negara kan.

Allah tahu kemampuan kita

Dah sampai bawah tu, kitorang makan malam sekali. Masa tu barulah tau beberapa kisah. Berkaitan dengan kerisauan aku tentang hujan dan pendakian. Rupanya guide bagitau, bawah dari cp4 Sabtu malam Ahad tu, hujan lebat teruk. Sampaikan, ada team yang terkandas dan kena dapatkan bantuan untuk bawa turun. Terkejut kami orang, sebab dekat camp site, memang tak hujan langsung. Allahuakbar!

Nota kaki

Lama tak naik gunung dengan most of GSB. Dah kahwin belaka ni susah nak dapat bareng2. Ya, life kan, macam tulah, tak ada yang kekal. Tak semua naik, but most! Tak taulah will have this again tak later. For time being just cherish the moment kan. ;)

(eh eh sentimental plak dia, kbye)

Ledang Trip - Part 1

Tarikh kejadian: 11 & 12 November 2017

Beberapa hari sebelum pendakian, kebanyakan bahagian Malaysia dilimpahi hujan. Bukan biasa-biasa. Hujan kali ini luar biasa, sehinggakan tidak aku lihat mentari menyinar terang di Kg Gajah ketika pulang kampung halaman pada minggu sebelumnya.

Apabila sehingga khamis hujan masih juga turun pada setiap harinya, gusar di jiwa menjengah juga. Penang dah banjir, sana-sini sibuk dah orang memulakan misi bantuan. Selain Penang, beberapa tempat di Selangor juga ada terlampias kesan air bah.

Jumaat tu, hujan turun lagi mencurah-curah. Ulu Langat banjir, UIA gombak juga banjir. Malah, pekan Seramban pun banjir. Aku dah makin gentar. Cek wether forecast untuk Ledang hari Sabtu dan Ahad, hujan pada kebanyakan jam untuk kedua-dua hari. Ya Allah, apa lah dosa aku! Dah bertahun GSB tak buat hiking selepas bulan Oktober kerana memberi laluan musim hujan, tapi entah percaturan apalah, tahun ini kami buat program pendakian di bulan November.

Ujian demi ujian..

Meskipun bertamu rasa yang pelbagai pada laman hati, namun yuran dah pun dibayar, tinggal nekad sahaja yang perlu dipasakkan lebih kuat. Ledang adalah antara gunung yang aku berkeinginan untuk menjengah puncaknya. Bukan apa-apa, sebab tak pernah sampai sebenarnya, tiada kaitan dengan kisah mistis atau pencapaian peribadi. (Baik filem ataupun teater Puteri Gunung Ledang pun aku tak pernah tengok ya!)

Maka pagi itu, sekitar jam 3 pagi bersiaplah aku dan kak siti masing-masing. Mandi, kemudian bergerak mengambil Imah dan Sima. Saidah wasap malam tadi, tak dapat sertai kerana maknya masuk hospital. Walaupun sedih kerana tak dapat mendaki bareng lejen, hei family first isnt it?

Vijay pun melaju membelah pekat dan sejuknya pagi yang hening. Terlupa seketika batuk yang hampir sebulan menyapa peparu. Turut terlupa akan pesan doktor untuk menghindari kesejukan untuk beberapa waktu ini.

Sekitar jam 5.45 pagi kami pun tiba di hentian R&R Ayer Keroh. Begitulah plan asalnya, berhenti di R&R untuk solat subuh dan sarapan kemudian meneruskan kembara ke titik Masjid yang telah di tetapkan. Selepas solat, kami pun ke bahagian makanan, kena makan gak ni, kalau tak memang gagal pada titik mula ni japgi (teringat kes naik Berembun awal tahun hari tu)

Sementara yang lain sedang merayau mencari makanan, aku duduk di meja. Macam biasa, berpikir dan terus pikir nak makan apa. Tiba-tiba dapat panggilan dari Shidah. Kereta tokie eksiden! Astaghfirullah. Berdebar keras detak jantung. Ujian apa? Petanda apa? Adakah kerana aku tak minta ijin mak untuk naik Ledang? Mak ampun kan sarah mak!

Aku call tokie,
"So tokie camner sekarang, boleh lagi tak nak pergi Ledang ni?"
"Saya nak pergi kak.. kalau ada yang boleh ambil saya, saya memang nak gi"

Kuat semangat budak ni. Bukan biasa-biasa.

Baik, dan kekalutan pun dimulai. Mula lah panggilan demi panggilan dari satu kereta ke satu kereta. Walaupun aku kebiasaannya selalu buat keputusan, tapi bila jadi camni memang haru! Lama gak drag kat Ayer Keroh. Habis aku tarik semua kereta kumpul di Ayer Keroh. Lama juga lah kira-kira kami tersangkut di R&R. Cant decide.

Setelah berbincang, maka ahli kereta yang terlibat kemalangan iaitu tokie, shidah, mid dan naim harus di pecahkan. Naim dan Mid ikut kereta Luke (yang ketika itu ada 3 orang je). Kebetulan Luke dan Amar berenti di Seremban. Jadi sempat melalui tapak kejadian, maka boleh lah pickup. Sementara Tokie dan Shidah diambil Naufal dan Bad yang dari Alor Gajah dibawa terus ke IPD untuk laporan kes. Axia Tokie dihantar ke Perodua Senawang. Dan semua kerta pun bergerak menuju ke kaki Ledang, kecuali kereta Hafizuddin yang menunggu 1 lagi kereta dari Alor Gajah yang memerlukan pemindahan orang.

Redup tetapi tidak hujan

Awan hitam aku lihat sedang memayungi puncak Ledang saat kami tiba di kaki Ledang. Getar semalam kembali menyapa. Allahu!

Sampai di Kaki Ledang, Afiq terus buka ground untuk agihkan ration dan untuk sediakan lunch pack. Kereta Nizam sampai dan barang-barang teknikal juga turut diagihkan. Aku membantu mengedarkan consent form dan declare form (nak masuk taman negara kena declare harta ya gais, turun nanti depa cek harta yang korang bawa naik tu cukup tak dengan harta bawa turun) Guide kami dah ada disitu, banyak yang membantu kami adalah Abang Zali.

Ration dan teknikal stuff dah dimasukkan ke beg masing-masing peserta. Tinggal menunggu kereta Naufal sampai sebelum kami mengangkat sauh dan memulakan pendakian. Memandangkan Tokie tiada, maka tugas-tugas pengarahan di ambil Kem Komandan, Nizam. Alhamdulillah terkendali!



Belum 11 pagi kereta Naufal pun memasuki perkarangan kaki Ledang, alhamdulillah. Ketika yang lain sedang bersiap-siap mengangkat beg, aku dan Tokie pun bersegera ke pejabat hutan untuk membuat bayaran.


11.25 pagi setelah taklimat oleh guide dan membereskan hal-hal bersangkutan dengan fotografi, pendakian pun dimulai. Sempat juga aku mencari awan hitam yang tadinya memayungi puncak ledang, telah hilang dari pandangan. Alhamdulillah.

bersambung..

20 January 2018

Lost at heart

Mak selalu risau setiap kali anak2 dia nak naik flight a.k.a keluar negara. Selain dari itu, mak juga risau kalau anak2 dia bagitau nak naik gunung.

(Untuk elak mak risau kadang2 aku tak bagitau mak 😅 ok mohon jangan tiru aksi ini)

Pagi ni, bangun dari tidur buka fb dapat tahu mak kawan, meninggal di korea (daegu) while attending conference kat sana. Mak dia cikgu, penolong kanan. Pengsan dalam lif, koma tak berapa jam kemudian, meninggal. Allah! 😭

Cantiknya perancangan Allah, member pun sedang di Korea (Seoul). Seoul ke Daegu amik masa 5 jam. 30 minit sebelum sampai Daegu dia dapat mesej dari ejen trip mak dia yang mak dia da meninggal. Innalillahiwainnailaihirojiun.

Moga mak Munie di tempatkan dikalangan hamba beriman. Jihad untuk memperbaiki lagi pendidikan anak2 pend khas. Moga munie diberi kekuatan luar biasa untuk menghadapi ujian yang besar ini.

Rupanya, kegigihan munie belajar bahasa korea (atleast sampai intermediate level) sampai kemudiannya dapat kerja ngan korea tourism, dan dalam masa yang sama sedang ada trip juga di korea adalah persediaan munie untuk mendepani urusan ini.

Dari berita munie ini, adalah penjelasan untuk kerisauan mak. Syahdu pulak dengan berita pagi ni.

19 January 2018

Merancanglah dengan betul

Ok mari aku menulis dengan panjang dipetang yang redup ini.. (gerimis mengundang.. jangan hujan plis tak bawa payung ni)

Ok kisahnya macam ni, sekembali dari retreat GSB kat ulu yam hari tu (ahad 14 jan) aku perasan ada yang tak best kat brake kereta. Tapi sebab meski tak best, dia still boleh brek. Jadi aku biarkan dulu. Isnin gi kerja masih guna. Tapi perasaan memang dah gelisah time tu. Ingat nak gi bengkel balik tu, tak sempat ya.. pukul 7 bengkel dah tutup.

Selasa, aku rasa bahaya kalau terus guna. Ye lah KL kalau balik harus jem. Kalau jem, memang kena main brek. Makanya, aku decide naik lrt.

Jadi nak tak nak, Rabu aku amik half day bawa ke perodua. Rupa-rupanya masalah ABS ya. Baru aku teringat, myvi memang ada surat suruh hantar cek abs kereta. (Tapi aku yang tak pergi) ok gi kerja amik grab (hanitek - lrt asia jaya RM9)

Disebabkan aku sampai opis jam 11, so aku balik jam 4.30. Bukan apa, aku kena bertindak sepantas kilat. Perkeso ke LRT kg baru 20 minit. Kg baru ke lrt asia jaya dah makan 30 minit gak. Tak ke 5.30 gak sampai ke pj? Ha camtu. Ok al kisah sampai kat LRT pukul 5.15petang. Aku request grab tak bersambut. So, aku decide untuk Asar dulu. Lepas Asar aku berjalan sikit ke perhentian bas, masa ni dah 5.45 petang, request grab sekali lagi. Masih takde grab yang sudi pickup request. 

Jadi aku tukar plan naik bas free. Bas ni ada 2, PJ01 dan PJ02. Disebabkan takde langsung dalam plan nak amik bas, maka tergagaulah aku nak amik bas mana dan nak pastikan bas yang aku naik tu sampai ke bengkel kereta. PJ01 baru je berlalu masa aku sedar yang PJ01 lah bas yang aku kena ambil untuk ke Taman Medan. Belakang dia ada PJ02, aku pun naik je lah sebab malas nak tunggu next bas. Trafik pun nampak da makin lebat.

Aku turun PJ02 dekat Kolej Mahsa dan ambil PJ01 untuk ke bengkel. Punyalah route PJ01 ni bukan main hebatnya malahan berpusing dekat tempat yang sama beberapa kali. Salah satu pitstop dia? LRT Taman Jaya! Masa sampai lrt taman jaya tu dah 6.30 aku macam. Kalaulah aku plan betul2 pelbagai consequence bagus aku turun taman jaya sedari awal. Aiseh.

Masa dekat area Taman Jaya dapat mesej dari Imah, dia bagitau masih di pejabat tak dapat balik sebab hujan lebat sangat. Aku dah risau, karang kalau betul hujan macam mana pulak ni, memang payung pun tak bawa ni.

'Sarah, kereta ambil kat rumah saya' - Aniza

Aku terus check route, ok Alhamdulillah lagi dekat berbanding ke bengkel. Tapi, bas takkan berhenti betul2 depan rumah, memang kena jalan juga. Maka berlari-larilah aku diantara gerimis dan senja. 7.15 petang, aku sampai rumah Aniza. (Walaupun biasanya kalau dari LRT Asia Jaya ke Rumah Aniza ni adalah dalam 10 minit, hari ni terasa begitu jauh; 2jam)


So update tentang Vijay, servis percuma. Dia cek ABS dan gear transmission. Kedua-dua ni memang perodua ada panggil balik untuk checkup, sebab tulah ia adalah percuma! 

Dan, tambah RM100 (harga member2) untuk tukar brake pad. 

Iya, begitulah kisah semalam yang panjang.

14 January 2018

Padang - lontar belakang

#throwback

Duk skrol punya skrol phone, nampak pulak tulisan ni, ditulis ketika bermusafir ke negeri Padang. 

Tak banyak, tapi ada yang bersisa dalam lipat kenangan. 

Next trip jom!! hehe.

09 January 2018

its 2018

Eh eh dah tahun baru! bahkan dah 9 hari berlalu.

Subhanallah, Alhamdulillah!

This year start with a blast journey with key player of the company. (gitu key player, harus lah kan everyone is important. No one isnt important, thats why we stand as a company. Kan? if tak, better get another job) There so much to talk about, there was bad, and so do the good. Cherish every moment as the only last forever is the memory.

Hokaido Trip! Tak pernah mimpi, tiba2 menjadi nyata. Begitulah.

bersambung..