Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

::Assalamualaikum.. ^_^::

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

22 September 2016

the Jerangkang

Dijadikan alkisah, perancangan awal adalah nak pergi Air Terjun Bekelah yang terletak di Maran, Pahang. Ini adalah per pre-meeting way before. Rasa dalam awal tahun atau tengah tahun ni. Sebaik selepas pulang dari YYBTN, maka ada nya meeting post mortem YYBTN sekali gus, perancangan next program.

Memang kalau ikutnya, program Amar ni adalah the next in line. Berkelah. Tapi mungkin sebabkan penat trip lepas tak habis lagi, Iwan cadangkan untuk trip yang lebih santai dan tak memerlukan banyak pendakian, jadi Iwan suggest untuk tukar ke Jerangkang. Jerangkang ni dekat je dengan Berkelah. Both kena naik 4wd. Yang membezakannya, nak ke Jerangkang ni, lepas turun 4wd, jalan dalam 5-10 minit da sampai campsite. Sementara berkelah kena hike/trek another 2-3 jam. Jadi bertepatan dengan nak yang santai, maka Iwan syor kan Jerangkang.

and the rest is history.

selagi bahuku memikul bebannya
selagi hayatku merasa seksamu
selama senyuman menjadi senyumku
kubawa wajahmu walau diriku jauuhh
-ikhlas tapi jauh, VE

Hari Pertama (16 September 2016, Jumaat)

Sepatutnya bergerak dari rumah jam 5.00 sebab nak amik Fatiha kat Shah Alam. Tapi hal-hal tak diingini, dia call jam 4.30pg bagitau cannot make it. So, aku tarik selimut. MashaAllah ya ampun! sedar-sedar da 5.30 memang bersilat capai segala barang. 6.30 depart. Gi rumah Nina, ambil Nina, Saidah dan Nisa. Teruskan perjalanan ke LRT Gombak. Ambil Mariam. Sian Mariam mesti dia tunggu lama >.< Aku rasa 7.20 kut baru gerak dari LRT Gombak. (Walhal 7.30 patut dah gerak dari RnR Genting Sempah! haha) All is well, 7.40 reached Genting Sempah! Alhamdulillah.

Kat sana gather lah dengan semua. Sarapan bagi yang belum. taklimat ringkas, reshuffle passenger. Dan, Pahang here i come! Pukul 9.10 kami pun meluncur meninggalkan Genting Sempah dan masing-masing akan meet semula di exit Sri Jaya jam 11.30 pagi. Ai ai capten!


Nampaknya kereta sampai lebih awal, 11.30 pagi semua dah berkumpul dan bergerak ke next point, kedai untuk makan tengahari, di pekan Maran. Standard harga? KL! hehe. Lepas siap makan, masuk la sat kedai runcit cari barang apa xada lagi, kemudian berpecah. Lelaki ke Masjid Kg Gelugor untuk solat Jumaat, sementara yang perempuan ke Surau Nurul Musthoffa, Sri Jaya. Rehat dan solat Jamak.

Jam 2.30 petang lepas semua rombongan perempuan siap solat, kami singgah di Balai Polis Sri Jaya, hantar senarai peserta yang masuk ke hutan kepada Polis. Penting ye ini, untuk sebarang permasalahan di masa depan. Jadi hantar dulu senarai nama tersebut. Dan kereta pun bergerak menuju ke Masjid Kg Gelugor.


23 peserta. 13 lelaki, 10 perempuan. 6 kereta.

Berkumpul depan masjid dan kumpul barang untuk load masuk 4wd. dengar lah beberapa siri taklimat. Jam 4 petang 4wd bergerak masuk ke hutan.


Kalau hangpa nak mai naik kereta myvi atau yang sewaktu dengannya, make sure kereta hangpa sudilah lalu kat anak sungai seperti ini. Dan, sila prepare contingency plan sekiranya hujan lebat dan air sungai naik. 


4.46 petang kami tiba di campsite Jerangkang. Tapi sayangnya da ada satu family ni bina kemah. Kemah dia memang classy, siap ada katil lagi dan kipas. Jadi, ruang sangat terhad kalau nak camping bawah.

Sementara tunggu pasukan riki beri kabar gembira

5.20 petang pasukan riki tempat kembali dari tinjauan dan memaklumkan kita akan naik keatas dan memberi arahan untuk mengangkat segala barang naik ke atas. Power juga lah, angkat box ais, box makanan secara hike up. pergh pergh!


5.40 petang tiba di campsite atas. Sampai je, letak barang. Beberapa orang terus naikkan fly ground, dan kemah. AJK Makanan susun peralatan dan bahan basah sementara yang lain terus enjoy bermain air.

5.55 petang, pembahagian kumpulan dan mula masak untuk dinner. Dinner malam tu makan BBQ. Ada ayam, kambing, kentang, coleslow dan nasi jagung.

 
 

Malam tu, selepas solat Jamak. Ada sharing session pengembaraan ke India oleh Saidah. Mula-mula mc bagi 30minit untuk sharing. Tapi bila da start kan. he he he.

"Sepatutnya saya pergi ni dengan Bi, tapi tulah dia kawen dulu kan.."

Hari Kedua (17 September 2016, Sabtu)

Biar mati ku mencuba demi bahagia,
Biar sakit diluakai dapat kurasa,
Biar nadiku terhenti demi kesyurga
Biar selamanya mencari cinta sejati, sejati.
-Sejati, Faizal Tahir

Hari kedua dimulai dengan solat Jemaah Subuh seterusnya tazkirah subuh oleh Ustaz Fairus. Ustaz mengingatkan para peserta tentang kepentingan niat dalam melakukan sesuatu amalan. Kerana dengan niat lah sesuatu amalan itu dikira sebagai amal atau tidak. Jadi ustaz mengingatkan semua untuk membetulkan dan menghadirkan niat untuk melihat kebesaran Allah sepanjang berada di Jerangkang.

Lepas Subuh, kami semua pun masuk ke kumpulan masing-masing. Nak bersiap siaga untuk masak breakfast dan lunch. Disebabkan nasi semalam banyak lebih, jadi akhi Fauwaz tolong masakkan nasi goreng. Jadi kumpulan hanya perlu siapkan makanan lunch. Alhamdulillah (tapi sebenarnya pagi tu aku tak makan pun nasi goreng tu, takde rasa nak makan. Amik beberapa suap kentang je dan habiskan brownies) Menu makan lunch, nasi lemak dan sayur paprik.


Lepas pek makan lunch kami pun bergerak naik lagi. Hike up! (perkara yang paling aku menyampah tapi setiap kali orang ajak masih ada rasa-rasa nak join) Tapi, tak lama sangat lah memanjat naik tu. Hanya kerana orang tidak atlit macam aku, mudah lah semput! Ahaha.

Ketika aku hampir-hampir give up dengan kehidupan (over plak) ketika itu aku dengar suara jeritan di hujung jalan. Maka tahulah aku, eh dah sampai! So terus bersemangat k, laju-laju aku langkah. Pastu nampak tokie ngan bad! tengah selotep kertas kat pokok. Ok bai korang setup la, aku ngan ita letak beg pastu terus menuju ke air terjun! yeah. Nampak mirul, yun ngan saidah.



Lepas gian sat dengan air, naik semula ke daratan dan memulakan permainan pertama. KL to Kozan. Oh ya, alhamdulillah di tentukan tuhan dapat duduk bersama ahli group yang bijak dan engineer belaka. So dapat lah kami menjadi kumpulan pertama sampai ke Kozan.

Kumpulan 2 bersama hadiah kemenangan. Kozan, here we go!

terima kasih AJK, belanja kami cempedak goreng ngan teh tarik kaw.

Kuiz seterusnya, kami dapat jawab 2 je dari 4 soalan. Uhuk! Kumpulan Nina berjaya memenangi round ke-2. Aktiviti seterusnya adalah, buat onde2! Tak pernah seumur hidup buat kuih ni. Makan biasalah. Jadi, tak semena-mena belajar buat kuih kat air terjun kan. Ahaha~

Nak jadikan cerita, kumpulan aku semua lelaki. Ahaha, nais sangat the only girl tapi tak tau masak. (Dari semalam, dan pagi tadi aku selalu menyemak time cuci pinggan/sayur dan potong2 sayur je. Yang lain semua depa buat) Jadi, kami percaya je dengan kemampuan Chef Amar beri arahan untuk buat kuih ni. Din siap usha2 kumpulan sebelah (yang semua girl) dan sarankan kami orang bentukkan bulatan yang lebih kecil. Untuk pertandingan onde-onde, kumpulan Iwan menang.


   

Lepas pertandingan onde-onde, peserta di beri ruang untuk makan lunch dan mandi dan solat. Maka, jom lah mandi! Dapat mandi, lama pulak tu! Dah siap mandi bergerak pulak nak bergambar! Sementara the guys bergambar, jadi the girls solat dulu lah. Lepas tu take turn gi bergambar. Dah puas mandi dan bergambar, baru makan. Makan tu tak semangat sangat dah. Ye la dah bagi makan cempedak goreng, onde-onde. Kenyang makan kudap kudap je.

 



Lepas makan, kami pun packing untuk bergerak turun. Masa turun laju pulak. Tadi masa naik bukan main pancit lagi. Standard kut kan. Bila da sampai campsite, nampak kumpulan kami turun dari atas. Aik? Rupanya Aishah cakap dia malas nak panjat, so dia ikut jalan lain ikut bawah. Nais move Aishah! i love u. hehehe.

Sampai bawah, tengok Akh Fauwaz dan Akmal dah siapkan minum petang! Bubur kacang hijau! (Oh baru teringat tak makan lagi aiskrim kacang hijau!) Betapa gigihnya mereka memasak sebab, kami lupa tinggalkan butene. Bagi diorang dapur without butene. Maka, mereka masak cari batang-batang kayu dan arang saja! Survival!

Kami semua pulak masih kenyang, jadi bungkus jelah bubur kacang tu bawa turun. Siap kemas semua, turun lagi ke campsite pertama. Kat sana, sepatutnya kami kena turun bawa barang tu semua, jalan lebih kurang 5-10minit lagi untuk sampai ke 4wd. Tapi tu lah dah rezeki, ada 4wd PDRM pun baru nak turun, maka diorang tolong bawakan barang ke bawah. Alhamdulillah!

Masa tu, aku, Nina dan Saidah slow move je. Punya syok tengok 4wd tu moving. Tetiba pakcik pdrm yang 4wd depan tu offer naik 4wd dia! Wahaha~ Orang kata pucuk di cita ulam mendatang, maka kami bersetuju! Dapat lah rasa corner baring!

"Ni depan ni syarat dia, jangan jerit!" kata pakcik tu bila menghampiri kawasan bertangga. Pengalaman tersebut memang agak mengerikan. 4wd tu betul2 condong 90 degree, tapi tak tumbang! (Hmm, perluke beli 4wd sebijik? Setelah terpikat dengan kehebatan beliau! Ahaha)

All is well.

Sampai semua di Masjid Kg Gelugor dah Maghrib. Tapi kami berniat jamak ta'khir. Turunkan barang dari 4wd, bahagikan barang company dan individu, ucapan2 dan masuk ke kereta masing-masing. Mandi dan solat di RnR Temerloh. Masa balik ni, minyak tinggal 2 bar dari Maran nak sampai RnR Temerloh. Masa drive tu memang terkenang kenang pengalaman lalu. Nervous lain macam! Alhamdulillah pisang tak berbuah dua kali. Perjalanan selamat.


Sampai KL, hantar Mariam di LRT Kg Baru (rumah dia kat flat sebelah LRT je) pastu hantar Nina, Nisa dan Saidah kat Seksyen 17 PJ. Sampai rumah 1.30 pagi macam tu.

 

the Jerangkang, done!

:: Sebuah lagi projek Gema Selangor Backpackerz::

12 September 2016

kata-kata yang baik

setiap orang perlukan motivasi untuk terus melangkah. semakin meningkat dewasa kita semakin laparkan motivasi. long run, pasti melelahkan tanpa kata-kata semangat dan harapan untuk terus berjuang.

kan?

hari ni aku nak cerita kisah kira-kira 19 tahun yang lepas, masa tu masih di bangku sekolah rendah.

tahun tu ada seorang guru besar baru masuk. nama dia cikgu Muhyidin. dia masuk sekolah, setahun je lepas tu dia pencen.

(kalau ikutkan aku tak ingat sangat guru besar ni, sebab dia tak mengajar kelas aku pun, tapi dia terus berada dalam ingatan aku ni sebab kejadian yang satu ini)

selepas peperiksaan pertengahan tahun, cikgu Muhyidin memanggil 10 orang murid masuk ke pejabatnya. aku kira 10 orang ni adalah pelajar-pelajar harapan. cikgu memberi amanat panjang lebar, tapi ada satu ayat yang melekat dalam otak aku,

"Dari mata kamu semua ni, saya dapat lihat yang satu hari nanti kamu akan menjejakkan kaki ke universiti"

haa.. kau bayangkan untuk seorang anak sekolah rendah yang macam tahu ke tak tahu pasal universiti. apa perasaan. masa tu perasaan aku, wow! tapi aku percaya kata-kata cikgu.

aku terus belajar. kemudian masuk sekolah asrama dan akhirnya masuk matrik. masa matrikulasi, aku teringat lagi kata-kata cikgu dan aku rasa, matrik pasti bukan 'last resort' aku, sebab cikgu cakap dulu universiti! maka aku terus belajar lagi bersungguh sungguh hingga berjaya menjejakkan kaki ke Universiti Malaya. :)

terima kasih cikgu Muhyiddin kerana memberi motivasi sejak saya belum mengenal apa itu universiti.

selama aku membesar, aku betul betul ingat cikgu ada kuasa melihat masa depan. bila aku betul betul besar baru aku perasan, itu hanya kata-kata yang baik @ kata-kata motivasi untuk menaikkan semangat pelajar!

cikgu, u did very well! terima kasih! banyak pahala cikgu, semoga Allah terus melimpahkan rahmat dan kesihatan kepada semua guru-guru yang telah mendewasakan aku.

untuk kawan-kawan semua dan aku yang tidak direzekikan menjadi guru, teruslah berkata-kata baik, semoga kata-kata yang baik terus menjadi bekal dan saham kita dalam menuju Allah.

sekian,

Selamat Hari Raya Aidil Adha.

09 September 2016

Kopi

ok, aku memang peminat kopi, teh dan seangkatan dengannya.

Pagi ni hari hujan, aku lupa nak ambil sachet kopi hitam di dapur sebelum keluar tadi. Jadi aku singgah di 7eleven untuk mencari secawan kopi. Biasanya aku akan cari kopi tin, tapi disebabkan hari ni hujan aku ke rak kopi serbuk, nak buat yang panas.

Tapi, boleh tahan mahal juga kopi2 ni eh. Sama je dalam peket tu, cuma tambah cawan plastik je mahal bukan main. Aku capai jugalah satu kopi cawan, RM3.80. (Secawan neskepi panas kat mamak lagi murah) Tak pula aku terus ambil air panas yang tersedia, nak juga buat di pejabat.

Sampai pejabat, nampak da ada beberapa orang dekat pantri. Tengok cerek elektrik sambil dalam hati, mesti air belum panas lagi ni. Ok xpe, buka bungkusan nasi dan kita makan dulu. Habis sebungkus nasi, aku pun pergi ke cerek dengan keyakinan yang air dah masak la sepanjang kami makan tadi. Tuang air. Penuh secawan. Tapi aku pelik, dah kenapa pula berketul ni.

Sekali pegang! Ahhh.. tak panas lagi!

kak mai... (terus merengek kat kak mai)

Pastu qilah bagi cadangan suruh panaskan guna microwave. Aku pun tak fikir panjang masa tu, bersetuju. (walaupun cawan tu cawan kertas!) set 5 minit. 3 minit setengah lepas tu, bau kopi semerbak! Terus stop kan, dan buka.

What?!!

Penuh piring microwave tu dengan kopi 3 in 1 yang dah melimpah!

Today isn't a good day. Sobss.

Selain itu,

Takziah kepada Pakcik Azizan, Awanis dan keluarga di atas pemergian Pn Ramlah pada jam 1 pagi tadi. Semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan hambaNya yang beriman.

08 September 2016

the North trip - part 3

Isnin, 29 Ogos 2016


Sebelum memulakan hari, testing sikit makanan mamak bawah Ros Heritage ni. Boleh tahan jugak. Roti puri nya diorang cakap sedap. Aku tak makan, amik roti bakar dan telur separuh masak je. Makanan standard.

15. National Park, Teluk Bahang || 9.00 pagi

Hari Isnin, ketika semua bekejar ke kantor, maka kami pun bersegera mempersiapkan diri menuju Teluk Bahang. Tentatifnya, ke Monkey Beach! Aku ingat nak push lagi alang-alang, apa lah salahnya terus ke rumah api. Tapi, once sampai monkey beach, aku pun dah malas. hahaha.


Sampai. Parking. Register. (free je) Dan perjalanan bermula.

Aku rasa ringan-ringan je la perjalanan dia, tapi boleh membakar kalori jugak. Kira menelusuri teluk bahang ni lah citer dia. Sambil on track, boleh nampak ombak-ombak kecil memukul gigi pantai. Nyaman.


Along the way, nampak la jugak budak-budak tengah buat assignment kut, tak tau lah. maybe kos maritim ke kan! Sebab kat tepi pantai tu jugak ada check point USM Cemac. Jalan lagi dan terus berjalan sehinggalah dah tak nampak orang. (Hari Isnin kan, siapa je nak masuk national park)


Dan, akhirnya sampai!

Sesampai je monkey beach, nampak ada kedai jual air kelapa. waaah! Pakcik plak ramah semacam.

"Jauh berjalan, marilah singgah dulu minum air kelapa"



Apa lagi terus lah lepak situ minum air kelapa sejuk lagi menyegarkan. Sambil layan mak arab main ATV kat belakang tu, eksaited betul ye dorang main ATV. Ahaha~

Setelah berbincang, kami decide untuk tidak patah balik jalan yang sama. Nak naik bot! Dah takda mood nak jalan. Hehe. Menurut pakcik kedai. Naik bot ni caj yang dikenakan biasanya RM40 kalau dari national park, dan RM50 kalau kita call dari monkey beach sebab, kira macam dia nak cover 2 hala perjalanan.


Tapi pakcik kata, dia boleh hantarkan dia pun ada bot sendiri. Dia caj RM30 je per boat. Wah! Terima kasih pakcik. Moga bertambah rezeki pakcik.

Bot sehala: RM30
Air Kelapa: RM15 (3 biji)


Kemudian sampai jeti pintu masuk tadi, terus lah singgah petronas pergi salin baju. Belengaih kut duk trekking tadi, pakej kena air laut lagi.

Makan Laksa Tepi Laut || 12.30 tengahari

Lepas siap tukar baju, mulalah berasa lapar. Ude tanya nak makan nasi kandar tak, kami cakap tak rasa nak nasi. Laksa or char kuey tiaw pun ok. Maka, ude pun singgah tepi laut ada kedai laksa.




dan rojak buah.

memang rojak buah dia sedap betul! sampai order satu lagi la citer dia. Laksa dia pun not bad, kuah ceroi tapi aku suka je asalkan rasa dia ada kat situ. Ahaha.


16. masjid terapung || 1.30 tengahari

Siap makan, kami pun bergerak ke masjid terapung. Solat Jamak Zohor, Asar. Masjid ala-ala masjid kristal kat Terengganu.


17. Muzium Terbalik, Georgetown || 2.45 petang

Nak dijadikan cerita, sepatutnya nak terus ke Bukit Bendera, tapi dari keluar masjid nak menghala ke Bukit Bendera da start hujan. Pastu fikir kalau hujan, susah pulak nak berebut naik cable car lagi kan. Jadi pusing, pergi ke Upside Down Museum ni.

Selalu aku tengok orang pi Penang g Muzium ni. Nak bajet2 trendy, bagus kita cuba. Macam tu. Tapi sad sikit lah, cost dia agak mahal bagi aku untuk saiz yang kecil dan hanya bergambar. Taktaulah kalau korang suka, bagi aku not worth it la. Tapi kalau muzium tu memang historic ke apa, aku ok je nak pay more. Sekadar untuk fancy aku rasa, pelaburan yang tak berapa nak bijak lah untuk aku.

(aku kan makcik2 sikit, so memang tak amaze sangat la perkara fancy ni)

Tapi da masuk, aku belanja sikit lah korang gambar sekitar kejadian.

  


 

18. Bukit Bendera, Air Itam || 4.00 petang

Keluar dari muzium terbalik, tengok langit nampak cerah, jadi kami pun bergerak menuju ke Air Itam, Bukit Bendera!

Kali terakhir aku ke Bukit Bendera masa darjah 5, rombongan sekolah ayah. (Masa kat KMPP pun tak gi bukit bendera tau) Pergi bukit bendera dan komtar masa tu. Pun dah gembira sangat. Dasar kanak-kanak!

Pergi kali ni, eh lain sangat dah bukit bendera. Aku pun dah macam lupa bukit bendera yang dulu. Tapi teropong yang boleh tengok satu penang tu aku rasa masih ada. Dulu 10sen atau 20sen kalau nak tengok. Sekarang ni dah RM1 ada kut. Aku tak cuba pulak.


Kat puncak bukit bendera ada masjid, ada temple. Sebelah2. Kami ke sana singgah Asar. Lepas tu kat bawah tu ada owl museum, ada pad lock love tu macam kat korea tu. Tumpang bergambar je la tak kuasa la aku nak pi gantung mangga kat situ kan.


Sekejap je lah pusing-pusing tak de perkara menarik sangat. Tiba-tiba tengah tunggu cable car nak turun, jumpa Aifaa! What!! haha..

19. Nasi Kandar, Deen Jelutong || 6.30 petang

Dari Bukit Bendera, kami ke Nasi Kandar Deen Jelutong. Memenuhi perasaan ude nak nasi kandar. Aku dan Awanis sebenarnya tak into sangat la nasi kandar. Sebab nasi mamak ni kan dia macam oily dan memberi efek full pada perut.

Tapi sebab ude macam dari tengahari dia duk tanya pasal nasi. Jadi, kami kasi chance la follow kegemaran ude. Orang kata Nasi Kandar Deen Jelutong ni antara yang must go la kalau cari nasi kandar kat penang. level2 sama macam nasi kandar beratur.

Wahaha! tapi bagi aku, kau nak beratur ka tak mau ka, nasi kandar ja kut!

Lepas pekena nasi kandar, aku nampak ude macam bertukar! Ada sinar cahaya di wajahnya, bright! Senyum ada sampai telinga! Rupanya kejadian2 ala pms yg terkeluar sikit2 along the way tadi sebab tak dapat nasi!! kesian.



20. Masjid Negeri Pulau Pinang, Jln Air Itam || 7.45 malam


First time aku datang sini 11 tahun lalu, masuk je masjid. Peh, terimbau kenangan lalu. Dibawa oleh van padat dari KMPP ke masjid negeri untuk hadir program Karisma Penang. Masa tu first time nampak Wan Am dan Naim Jusri, tengah road show bentang pasal FIDAK kat Penang. First time dengar talk Dr Daniel. First time jumpa kak Sodiqa. Ah, macam-macam la first.


First time jatuh cinta! Walau pun banyak turun dari naik, tapi cinta tu kekal hingga hari ni insyaAllah. ^^,

Sebak pulak dada di asak kenangan.

21. Padang Kota, Georgetown || 8.34 malam

Selepas siap sembahyang semua, kami pun menuju ke padang kota. (Lepas balik KL aku baru notis ada Mi Sotong sedap dekat esplanade sebelah padang kota. Hmm) Saja ajak ude singgah padang kota sebab 24 Sept ni ada sukan gema kat sini. Perasmiannya di Padang Kota, jadi sajalah nak tengok kawasan gitu.


Tamatlah perjalanan untuk hari ketiga, hari terakhir menyusul kelak.

ok, till then.

bye.