Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

::Assalamualaikum.. ^_^::

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

24 August 2016

Sangkut

Hai, ada yang masih belum tidur? Aku lah tu. ahaha.

Biasalah penangan berjumpa para gadis yang kita suka. Harus seperti berjumpa cinta hati, penangan dia sama macam nescafe. tak boleh tidur malam! (walaupun sebenarnya aku memang baru amik kafein tadi - reason sebenar tak boleh tidur)

Tadi macam biasa perjumpaan mingguan kami. Hari ni mengupas tajuk tawadhuk. Ya Allah semoga Allah mudahkan kita semua untuk mempunyai sifat ini. Mampu menerima kebenaran dari siapa saja. Tidak langsung mempunyai kesombongan dalam diri.

Habis perjumpaan hujan turun selebat lebat nya. Maka, kami pun memanjangkan masa perjumpaan dan macam biasa ranting tentang hidup. Hmm harusnya kita ranting tentang akhirat kan. Ok, soon will try this plak. Sembang tentang Nani and her new workplace. Aku kadang envy jugak dengan keberanian nani, change for good. Dare to be different and dare to make a move dari her comfort zone.

Nani, jjanggg!~

Lewat sangat jugalah jadinya balik tadi. Wuwu.. sebenarnya perkara yang menakutkan apabila balik lambat ni adalah, parking! Ntahlah dulu aku memang takut ni. Sebab kalau lambat memang susah gila la nak cari parking. Biasalah flat. Tambahan pula aku punya skill nak double park memang kelaut! Ahaha. Sekarang ni kurang sikit dah perasaan takut tentang parking ni, selalu bersangka baik je ngan Allah. (Nampak problem kat situ, tawakal sesiap.. tak pandaila nak usaha balik awalkan)

Nak dijadikan cerita memang takde parking hari ni. Tapi aku ada spot satu tempat nih. Memang takde orang park. Tempat tu aku biasa park, tapi tak perasan pulak ada lubang. Rupanya memang ada lubang besar kat situ, dan diorang tutup dengan papan. Dan aku aku tak notis lansung!

Sekali aku nak betulkan tayar, mendap sebelah Vijay. Sian sangat ke vijay. Mula-mula aku ingat lubang kecil je. Jadi aku cuba jugalah beberapa kali bermain antara gear D atau R. Tapi, memang tak membuahkan hasil. Aku masa tu takde gelabah apa pun, sebab tak perasan perkara ni agak serius sebenarnya. Sehingga ada satu motor ni dia lalu, lepas tu patah balik ketuk tingkap cermin aku. Dan tunjuk brader yang tengah lepak dekat level G.

"Kak kak jangan buat apa-apa. Stop dulu da masuk lubang dah tayar tu. Kejap-kejap" erk? Aku pun tukar gear P dan angkat handbrake. Lepas tu aku keluar dari kereta dan tengok apakah tahap keseriusan Vijay ni. Memang serius! satu tayar da masuk lubang. Wahaha! Aku dongak balik tengok tingkat G, brader yang jerit tadi dah takde. Tinggal brader motor je.

Time ni jugaklah nak jadi kan. Tak lama brader tadi tu muncul dan tengok tayar kereta aku

"Masuk habis dah ni! Kak tak nampak ke sini ada lubang?" Serius memang aku tak nampak pun! Aku nampak papan je, tak sangka lubang bawah dia memang muat satu tayar. Wuwu.

"Ok takpe. Macam ni, akak masuk dalam nanti saya cakap tekan minyak akak tekan" sambil tu dia ajak beberapa lagi orang tepi2 untuk angkat vijay. Mula-mula cuba reverse, diorang angkat depan. Aku tekan minyak sampai bau asap jugalah. Cara satu gagal.

Sorang abang ni sarankan drive biasa je kedapan, diorang cuba angkat bumbung kereta pulak. Ok, eksperimen berjaya kali ni dengan bantuan 4 orang brader gagah perkasa~ Siap tolong arrange kan parking untuk aku lagi.

Sobs. terharu!
(Aku harus lebih giat mengikuti aktiviti kariah. Ni asyik time susah je baru nak kenal jiran tetangga. Wuwu)

Jadi tadi, aku double park je kereta mereka. Esok kena keluar awal. Harap tayar tak rosak pasca aktiviti hingga menghangitkan tayar aku tadi.

Terbuktilah bantuan Allah itu dekat, Alhamdulillah ^^,

Thank you Allah.

20 August 2016

Malam hitam atau kelabu?

there is one time yang i cant figure out the answer. so i ask my fren. and I got the answer as below,

"tanyalah fatwa hatimu"

bila da dekat 7 tahun kau tinggal kan your comfort zone. tinggalkan kawan-kawan yang kau suka. tinggalkan rutinitas yang sentiasa dalam keadaan 'selamat'.

ada saatnya kau sedar yang kau dah makin 'rabun'.
dah banyak yang kelabu diantara terangnya putih dan ketaranya hitam.
dan each day the grey area become bigger.

sejak menjadi dewasa banyak prinsip yang aku mula persoalkan kembali.
dan banyak juga yang da mula longgar.

atas dasar dakwah atau sebenarnya taknak hilang kawan?

astaghfirullahalazim.

semoga Allahlah sebaik baik pilihan untuk kita terus bermuhasabah dan meluruskan langkah.

bila seorang teman memintaku bertanya fatwa hati, aku jadi takut, apakah fatwa hatiku masih menurut jalan yang benar?

hai, hati apa kabarmu?

aku masih selalu merindukan aku yang dulu. walau kadang kadang aku terlihat 'hanyut' dengan aku yang kini.

#nightranting #muhasabah #makeawish

18 August 2016

trip kekakak.

Aku kadang-kadang ada saatnya merasa diri ini dah tua. Bila, mula reminisce of the pass.

Wahaha!

Harapan orang kecil macam aku, takdelah sampai nak menakluk everest. Kinabalu pun sebenarnya tak pernah menjadi target. Haha!

Aku hanya teringin untuk berziarah.

teman-teman yang pernah singgah dalam perjalanan hidup yang panjang ini. ^^,
bila start counting kawan-kawan di kawasan tertentu mulalah duk terkenang zaman silam.
bila duk terkenang, masa tu lah terasa tua! Haha.

Bismillah.
hope the trip will be good.

And i'll write the journey here soon.
>.<

till then.

17 August 2016

Once upon a time in China

Dulu ada satu waktu aku agak rajin melakukan jogging ringan sesudah habis waktu bekerja. Rakan-rakan sekerja kadang2 ada anginnya untuk bersukan. 3-4 kali jugalah aku join aktiviti riadah bersama rakan sekerja ni. 

Tapi aku pun tak pasti macam mana aktiviti larian ni akhirnya boleh terhenti.


Dan semua pun dah tinggal sejarah je. Termasukla ketebalan dagu, saiz pinggang, dan berat. Sejarah je semua tu. Nak mengulang sejarah perlu kekuatan kan? 

Adakah sejarah mungkin berulang? (Background music: Sejarah mungkin berulang - Newboyz)

Seluar yang aku pakai tu pun sekarang entah mana duduknya, dia pun segan kut nak bertemu aku kerana barangkali kenyataanya akan lebih memeritkan jika aku sarung ke kaki. (Ah!! Sobsob, menangis di bucu katil)

Ok lah. cukup ranting tak bermakna untuk hari ini. Saja aku nak abadikan gambar zaman kegemilangan ni disini. Mungkin boleh jadi motivasi. 

Mungkin..

16 August 2016

A Sad Bonanza

A gloomy day to start.

Semalam adalah hari Bonanza. Sushi Bonanza! ^^, Maka aku pun telah set the date dengan rakan pakatan sushi untuk meraikan hari bermakna ini.

Sekitar jam 4 lebih menghampiri 5 aku dapat mesej dari Samihah.

'Tolong doakan ayah saya, irregular heartbeat. Angioplasty terpaksa postpone, xboleh buat esok'
'Semoga Allah mudahkan urusan Miha dan keluarga. Semoga hearbeat abah Miha kembali normal' balas aku

Jam 5.15 petang seperti yang dah janji dengan pakatan sushi, maka aku pun start enjin dan kereta pun melaju ke destinasi Sushi kali ini, Giant Kelana Jaya. Sampai2 sekitar 5.35, belum ramai orang. Masa kami sampai, kami orang ke 4 untuk masa itu.

Wahhhh.. ramainya sushi berbaris (mata jadi sushi salmon) .. Masa untuk makan adalah 45 minit. Jadi 6.24 petang adalah masa keluar kami. Semalam berjaya, 7 pinggan. Hehe.

6.30 petang kami keluar dari Sushi dan menuju ke Mr. DIY sementara menunggu waktu maghrib.

The shocking news

Sebabkan ralit sangat melihat barang-barang di kedai, langsung tak aku hiraukan handphone. Dah pukul 7 macam tu, baru tengok mesej.

'Sarah kau pergi rumah Samiha ke? Akak baru baca telegram, ayah dia meninggal' - kak siti

the scariest things yang kita taknak dengar tapi kena dengar juga.

Whatt?!

terkejut. laju-laju buka telegram.

Rupanya kat sana Kerul dah announce bapa mertua dah meninggal. Hilang rasa aku sekejap. Inilah yang orang selalu katakan, bumi seakan berhenti berputar buat seketika.

Innalillahi wainnailaihirojiun.

Masa tu dah dekat maghrib, aku pun ajak pakatan ke surau. Lepas maghrib bersurai. Aku text Kak djah ajak pergi PPUM lepas maghrib. Pickup kak Djah then gerak ke PPUM. Pergi tingkat 4 wad Kardio, diorang cakap mayat dah pergi Mortuary. So, ikut jalan dalam dan pergi bilik mayat. Kat luar takde pulak orang ramai2. Tanya lah kaunter.

"Jenazah ada kat sini, tadi ada 2 orang anak dia hantar. Tapi sekarang dah balik pergi uruskan van"

Nampaknya tak dapat jumpa Samihah. Ada program pulak jam 9. Jadi terus meninggalkan PPUM menuju ke pejabat ikram. Jam 10.50 baru dapat kabar, jenazah baru sampai di SS3. Maka kira-kira jam 11.20 kitorang keluar dari program, terus ke rumah Samihah. Walaupun dah tengah malam, duk fikir esok memang tak dan dah jadinya pergi juga.

Mihah nampak ok. Tapi i think seluruh ahli keluarga pun masih terkejut. Tak sangka kan. Ingat nak prosedur untuk buat angioplasty, rupanya a sign of goodbye. sigh.

Berakhir satu perjalanan hidup seorang ayah kepada anak-anak. guru kepada anak murid dan suami kepada isteri. Dan bermulalah perjalanan baru menuju negeri abadi bersendirian. Hanya sebagai hamba menuju tuhan.

Allahu.

Moga Arwah Pak Cik Mohd Nor di tempatkan dikalangan hamba Allah yang soleh. Amin.