Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

29 November 2018

Beb, chin up!

Hari ni balik PJ sekejap, asalnya kena hantarkan kontrak pada boss. Tapi alang-alang dah sampai PJ, malas pulak nak balik KL. So, stay je lah kat PJ sehari. Dapat juga bersilaturahmi dengan bebudak PJ, (dasar sosialis memang macam ni. haha!)

Lunch tadi, dapat lah makan 'bareng' dengan the girls.

Biasalah bila dah duduk sama, duk catch up things yang tertinggal in between. Takde lah lama sangat rasanya balik KL, tapi bila kira-kira dah 2 bulan jugak rupanya.

After all, things arent that good. As we grow, the world too and most of the things we loved, changed. I just hope my girls mampu bertahan dan become stronger! Moga Allah menjaga sis! Saat jatuhnya kita dari cengkaman/rangkulan manusia, ketahuilah Allah telah dulu menyediakan pelukan yang lebih empuk untuk menyambut kita. :) Kembalilah kedalam dakapan DIA. InsyaAllah, things will gettin' better through time. Setiap kali cerita macam ni muncul, igauan lama akan selalu menjelma. I think, the wound never heal. It just, we choose to forget and try harder to move on.

Eh, apahal citer sedih lak balik PJ ni kan. huhu

To the girl i love and i've met along the way, keep strong ya! Cause i believe u r stronger than u think ^^, keep it up! Dunia ni tak lama, sikit je lagi. Chin up, stay strong, pray more! πŸ’• Moga Allah redha.

till then

Masih mencintai PJ, PJ tak bersalah, hanya kerana manusia didalamnya telah berubah. Ahaha!

Jalan Klang Lama, 1513.

28 October 2018

Ultah. 31.

Hi Assalammualaikum dan selamat pagi.

Ya masih berada di kampung halaman ni. Tahun ni, sengaja ambil cuti on birthdate dan lajak terus sampai hujung minggu. Bila kita dah merangkak masuk ke umur 30 an ni, dah takde lah feeling2 eh sumeorang meh wish me, today is my birthday. Camtu!

Just keep the circle small.

Macam biasa, 2 hari sebelum birthday aku akan hidekan birthdate kat FB. Maka, antara yang awal menghantar ucapan adalah usrahmate (thanks Arabella 😏 - since sama birthdate kan ngan BFF Ara, Cik Balqis) schoolmate dan diikuti kaum keluarga.

Tahun ni, lain macam jugak ya.. instead of dapat sepotong kek, kite dapat sebiji kek terus. Dari Syeli (tq syerli terharu sangat2 bagi sebiji kek terus. moga bisnes sis terus kencang bak angin taufan gitu) dan dari ayah! Mak cakap ayah da lama teringin kek tu, mak suruh hold sampai birthday anak-anak, and yang terdekat haruslah aku! Sorry Naim, kau lambat seminggu. Hahaha.

Untuk umur 31 ini,

Tiada yang lebih aku harapkan berbanding kesihatan yang baik. Dah masuk 3 series ni memang terasa sangat. Dengan berat yang meningkat, mudah sakit dan sakit yang panjang dari biasa. Bila sakit tu dia punya pemikiran mula la paranoid yang bukan-bukan.

Aku nak berusaha mengurangkan negativiti, menambah view2 baik dan positif je. Selain dari kesihatan fizikal, kesihatan mental kita juga penting ya kawan-kawan. Ranai orang depress lately.

Moga di usia ini, aku lebih rajin beribadah dan berusaha dengan lebih gigih lagi untuk memaksimumkan ruang-ruang amal supaya tak muflis di sana nanti.

Sekian, terima kasih semua yang tak jemu mendoakan kebaikan untuk aku. Moga doa-doa kalian Allah balik kan kembali kepada kalian.

Love u, lillahitaala! Doakan, kita dapat lagi bersilaturahim di syurga.

19 September 2018

Kopi O

Sejak akhir-akhir ini, menu minuman panas untuk sarapan aku telah bertukar kepada kopi O. So old fashion isn't it? ok lah, should i say, americano? ahaha.

Semuanya bermula dari kesedaran untuk mengurangkan kadar gula dalam minuman. Sebelum ni, aku memang penggemar kopi (specifically cappucino or latte) Few years back, sebelum masuk pejabat, aku akan singgah ke Seven E untuk beli air kopi dalam tin. Dan banyak kali jugaklah kena tazkirah dengan rakan-rakan chinese ni tentang kandungan gula yang tinggi dalam air tin. Jadi untuk mengelakkan mendengar bebelan mereka aku berubah kepada air panas, tapi masih, kopi 3 in 1! Nescafe atau White Coffee Aik Cheong. Masih di leteri. Tetap tak insaf.

Akhirnya, pada tahun ini aku mendapat hidayah, selepas semakin banyak seluar, tshirt dan baju kurung menjadi begitu sempit untuk di gunapakai.

Jadi langkah 1 untuk kurang kan manis, 3 in 1 disingkirkan. Tak mudah ya, memang tak mudah. Beberapa kali lah jugak aku stop dan kembali ke kancahnya. Tapi keep on doin it. Sampai akhirnya, nah.. sekarang berteman kopi o aik cheong je pepagi. Beli yang jenis peket takde gula tu. Mula-mula dulu buat air pakai gak sesudu gula, sekarang dah kurang sikit la, jadi separuh sudu gula. Belum lagi sampai seru nak get rid terus. Hehe. Cuma, kalau dah minum kopi pagi, lunch tu agak2 nk minum air berwarna, aku order la teh o kosong. haha! Saiko betul.

Air masak 2 liter sehari? ok ini memang belum dapat aku kuasai. Asyik duk terbabas je kerjanya. Bila dah terbabas tu, nak kembali ke jalan kebenaran tu, ya Allah!

Kopi O

Oh, pagi ni, masa aku duk mengacau kopi o aku, tiba-tiba aku teringat pulak Goh. Teringat zaman-zaman kerja macam nak gila dulu. Masa kita semua pakat busy nak setelkan kerja, boss belikan mesin buat kopi. Goh la yang rajin buat kan kopi, selalu order je dengan Goh. Goh dari zaman tu dah minum kopi o takde gula. Amazing bukan?

Kat mana lah Goh sekarang ni, apalah kabar dia. Turn up dia jiran kampung aku je .. budak Teluk Intan, tapi kalau kat pekan ni pun tak pernah berjumpa, harapan la pulak kan nak jumpa kat kampung. Ahaha.

Ok, nak cerita kopi ke nak cerita Goh? Lel.

Walaupun tau Goh takkan baca, but.. Hi Hellen Goh, perhaps im missing you?

Zi Wei, Hellen Goh and me ^^,
Once upon a time when the love is everywhere πŸ’•
Till then.

07 September 2018

Of Istana Budaya

1.9.2018

Balik dari kenduri Kak Djah, aku sedikit nervous (itulah, rajin sangat susun plan rapat-rapat), tapi debaran aku tu tak kuat manalah, sebab aku tau Kak Syam pun ada hal malam hari. Jadi, harus dia pun sedang bekejar untuk sampai awal ke rumah.

Sambil Kak Syam drive, aku pun text ahli jemaah teater. Kalau ikut plan asal, aku nak pergi sendiri, dan diorang pergi bersama, tapi Nina lak tanya, tanak join sama ke. Aduh! Orang dah ajak tu, tak patut rasanya menolak. Kahkah! So, aku suruh diorang tunggu kat parking LRT Asia Jaya.

Dari rumah Kak Syam, aku hantar Ain dan makcik ke rumah makcik, lepas depa turun terus ke LRT Asia Jaya, park sana dan masuk ke Honda Anis. ^^, Jam pukul 6.30 petang. Nice. Dari PJ kalau xde aral boleh je sampai Istana Budaya less than 30minit. Tak jauh mana pun.

Alhamdulillah, kami pun tiba around 7 malam. Sampai-sampai tu, tak ramai lagi orang, jadi kami terus ke surau, solat Maghrib. Lepas Maghrib, pergi ke cafe dia jap untuk lapik perut dan sementara tunggu teater start jam 8.30 malam.

Tanah Akhirku

Teater ni aku tiba-tiba tertahu disebabkan oleh, ig izz.ue islam. Disamping tengah mood kemerdekaan ni kan, tiba belek2 ig izzue ni nampak menarik lak tengok teater cinta tanah air ni kan. Pastu usha punya usha, eh ada aeril? wow! Walaupun ada yang menggelar teater ni hiburan orang bangsawan, tapi.. kena ingat bangsawan tak semestinya kaya! Jadi, kami beli tiket paling murah.

Start je pementasan aku dah sikit kecewa, Aeril Zafril takde bhai! Tapi overall not bad lah cerita nya. Cuma pada aku, boleh di strong kan lagi jalan cerita.



22.7.2016

Pertama kali aku tengok teater adalah teater Lela Manja. Aeril ngan Sariyanti lak tu! Macam mana aku boleh terjebak? Sebab si Yunus ni ada kawan kat Istana Budaya, sebelum tu dia ada ajak kat group sebab dapat tiket free, tapi masa tu time constraint, aku tak pakai baju proper untuk direct ke IB. Jadi, bila aku nampak poster lela manja ni, teruslah aku tanya dia lagi, kut masih ada tiket free! aaaahh dan, nice job kawan, dapat! Bila tiket free, dapatlah kita spend lebih sikit untuk penampilan, kan? Ahaha. Penampilan tu sebenarnya idea Iwan, yang melantik diri sendiri untuk AJK pemakaian. Tema: formal dan hitam putih.


Member dalam gambar tu semua dah kahwin dan dah ada anak, so mustahil lah aku nak ajak depa berteater lagi. Maka sekarang, aku pergi la dengan rakan-rakan bujang je.

Keinginan nak tengok teater ni sebenarnya sejak sekolah menengah. Masa aku tingkatan 4, ada sorang cikgu BM masuk, cikgu perempuan. Dia tak mengajar aku pun, tapi aku dengar dari kawan-kawan, yang masa dia zaman universiti dia banyak join teater, dia pun pernah direct teater. So, dari cerita-cerita tu aku macam, wow macam best je teater ni. Jadi, ada lah impian kecil aku untuk menonton teater ni.

Bila masuk U dulu, sibuk sangat, tak berkesempatan nak tengok teater. (walaupun aku rasa, time tu aku sendiri pun tak kan ingat keinginan untuk menonton teater ni, well time change kan?)

Antara impian-impian kecil yang akhirnya termakbul. Apa lagi impian aku yang belum termakbul ya? hmmm..

06 September 2018

Kak DIjah dah kahwin oi!

1.9.2018

Pagi tu, masa program JUS kebetulan ada Makcik Chom selaku warga Taman Jaya turut hadir, makcik bagitau nak ikut sama ke kenduri Kak Djah. Kebetulan aku pun plan nak pergi dengan Ain je, so why not? kan.

Toward the end of JUS dapat lagi satu call, dari Kak Syam. Dia cakap dia salah tengok jemputan, jadi dia boleh join ke kenduri Kak Djah. Maka terjadilah rombongan berlima (campur Nukman)

Jadi, selepas program JUS, kami bertiga dari PJ pun bergerak ke rumah Kak Syam dan pergi bersama-sama.

Kak Syam dan Kak Chom both naqibah kak Djah, untungnya rasa naqibat datang ke wedding. Hehe. Sepanjang perjalanan dari Subang ke Sabak Bernam, tak banyak la disembangkan sangat, cuma bila dah sampai Jalan Terusan Utama, tepi tali air kat tepi bendang tu, rancak la makcik-makcik ni duk berbual tentang zaman kanak-kanak diorang yang membesar di sawah. Aku ngan Ain selaku generasi yang membesar di rumah perumahan ni, melongo je lah dengar cerita makcik berdua. Menariknya.

Menggagau ikan bila air baru masuk, main layang-layang bila bendang kering, berenang di tali air dan macam-macam lagi lah. Tiba-tiba kita plak feeling sama. Haha! Walaupun tak pernah lah duduk kat kampung sawah padi ni (walaupun atuk sendiri buat sawah), tapi duk jalan kat batas sawah ni, terasa-rasa macam dalam movie plak.

"Ni jap lagi pukul 2, kalau ada angin, angin dia sejuk ni." kata Kak Syam. Aku sempat ragu gak lah, bendang kut, takkan la sejuk. Panas lit lit okay.

Kitorang sampai kenduri kak Djah lebih kurang 2.30 petang. Orang pun dah banyak kurangnya. Kat kenduri jumpa pulak adik beradik yang tak asing lagi, Raihaan dan Hawa. Makan-makan, lepas tu bergambar dengan pengantin perempuan (^^,) Dalam perjalanan nak balik kereta tu, angin kuat menyapa.. sawah kan kalau angin mai, memang takda apa lah boleh menghalang. Ok! memang betul kata-kata Kak Syam, sejuk anginnya!

Ok yang sebaris depan tu la saiz aku dulu2, kini tinggal kenangan, depa menten.. i gerak lu. Came on sampai bila nak berat sama, kan? haha!

Barakallah Kak Dijah! Am sad and happy for u! #tilljannah ya kak.
Kak Djah ni adalah kawan aku dari tahun 2006 atau 2007. Masa tu aku belajar di UM dan kak Dijah di PPUM. Kitorang berjumpa sebab usrah la! :) Dalam dakapan ukhuwah gitu. So sama-sama menggerakkan organisasi dakwah kat UM. Later years, aku jadi bendahari dan dia jadi AJK Dana. Gigih kak Djah beli kerepek dan repack untuk kelangsungan dana kelab.

Setelah bekerja dan rata-rata kawan bernikah dan berkeluarga tinggallah kami membujang sebegini lamanya. Kawan-kawan rapat kak Djah hampir semua dah bernikah, aku pun sama. Menyebabkan, aku jadi rapat dengan kak Djah, terutamanya bila ada program/usrah. Orang pertama yang akan aku hubungi mestilah kak Djah. Selain senang respon, jawapan dia selalu positif jugak untuk tiap pelawaan tu! Bujang kan! Ahaha.

Akhirnya 2018, kak Dijah memutuskan untuk tidak lagi memegang title yang sama. Oh, am sad .. berat nak pikul title ni sorang-sorang! Ahaha.

Begitulah ya, hukum alam, kita taktau pun akhirnya akan berjodoh! :P Macam kak Djah, jodohnya jiran sekampung jugak. Dahsyat kan, punyalah lama menunggu, rupanya jiran je!

Moga Kak Djah diberi sakinah, mawadah dan rahmah dalam kehidupan rumahtangganya. Kak Djah, honeymoon jangan lama sangat k! im waiting for your comeback kat PJ ni.