Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

29 May 2012

Infaq Syria

Semalam ada berlangsung ceramah Syria The Inside Story di Masjid negeri Shah Alam. Sebenarnya memang teringin sangat nak tahu updated version tentang isu ni, (eventhough da banyak kali dengar kan).

Walaubagaimanapun, disebabkan kesalahan sendiri juga, aku dah terlambat bersiap dan melambatkan makcik dan ustad sekali (=,= ribuan mahap, asif jiddan kepada kedua makcik dan ustad) untuk ke Masjid Negeri yang terletak di Shah Alam.

Jadinya sesampai sahaja kami di masjid, masa tu sudah kedengaran ayat-ayat akhir pak syekh yang memberi ceramah dan juga Ustad Muhaimin yang menjadi tukang alih bahasa. Dan slot terakhir sekali adalah rayuan dan seruan dari Pak Syekh nak dapatkan derma untuk membantu saudara kita di Syria. Bukan calang-calang ni, profit tak kan dapat kat dunia melainkan menambah harta di akhirat. Subhanallah.

Memang salute untuk semua yang menderma semalam =,=! Semoga kalian semua mendapat jannahNya InsyaAllah. Paling aku terkesima mendengarkan seorang anak muda ni bangun dan menyampaikan hasrat maknya yang mau mendermakan RM50ribu. Wohaaa! Jatuh rahang dan menangis teresak-esak keharuan. Betapa suci murni cita-citamu duhai Auntie. Semoga syurga menjadi destinasi Auntie di akhirat kelak. T_T


Aku juga mahu menjadi seperti mereka, umat akhir zaman yang sedayanya meneladani Abdul Rahman b Auf dan para solafus soleh lainnya. Ah, rindu!

p/s: kehilangan En. Samsul yang free itu juga hampir ditangisi.. bagaimana agaknya mahu mengikhlaskan hati menginfak ribuan RM. Ya Allah betapa tebalnya karat jahiliyah di dada hati. Ampunkan khilaf hambaMu ini.

No comments: