Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

05 May 2013

Pengundi Hantu - siri 505

Alhamdulillah, buat pertama kali dalam sejarah aku berjaya menunaikan tanggungjawab kepada negara. (Ehem hopefully didn't categorized as 'undi rosak'. Risau sangat dakwat cap jari terlekat pada kertas)

ok, berbalik kepada tajuk. Sebenarnya untuk berlakunya pengundi hantu di Kg Gajah ni agak sukar (bagi aku lah) Sebabnya di Kg Gajah satu-satunya etnik yang wujud adalah berbangsa Melayu. Memang tak ada india mahupun cina. Jika ada mungkin bukanlah penduduk asal disini. Jadinya, kami sekeluarga cuba merungkai jugak persoalan ini pagi tadi, seandainya pengundi hantu di hantar masuk ke Kg Gajah.. dari negara apakah ia? susah sebenarnya. Mak cakap, even kalau Indonesian pun mak boleh beza.

So, sangat-sangat berharap takda lah isu pengundi hantu di Kg Gajah.

Tetapi sedikit sedihlah kan, untuk tempat-tempat mengundi di kawasan bandar/ pekan. Sebab tempat-tempat macam ni memang agak sukar lah nak kawal. Ada kemungkinan orang-orang yang kita sangka pengundi hantu tu, memang warganegara. Bandar ni, kita kena jangka yang kebarangkalian untuk berlakunya kahwin campur adalah tinggi.

Meskipun macam-macam rumours/ fakta mengenai kemungkinan pengundi hantu ini di bawa masuk oleh pihak tertentu untuk memenangkan parti politik tertentu, aku tak nak komenlah tentang itu. Yang cuba aku fokuskan dalam penulisan ini cuma,

KESIAN!

Kau bayangkanlah, (Bayangkan orang Bangla yang kau selalu nampak dalam perjalanan ke pejabat, ok sekarang bayangkan kau adalah diorang) kau kena angkut bawa masuk Malaysia beberapa hari sebelum mengundi, kemudian di berikan kad pengenalan. Seumur hidup kau tak pernah terbayang pun yang kau akan menjadi warganegara Malaysia (aku cakap macam ni sebab, incase lah kan.. macam kau tetiba diterbangkan ke Korea Selatan. Kau mungkin dah ada basic vocab bahasa diorang. Ya lah kpop kan femes)

Pastu dapat pulak arahan, esok kau masuk kat tempat tu dan mengundi. Mestilah kau dengan innocent-nya akan ikut perintah diorang (merujuk kepada orang yang bawa kau masuk ke Malaysia tadi) kan. Berdasarkan prinsip "you help me, i help you".

Tanggal 5 Mei kau pun ke pondok undi, orang cakap apa pun kau tak faham. Tak alih-alih, apa yang kau paham.. gaya semua orang macam tengah maki kau. Kalau orang kat situ tak terbawa-bawa dengan darah muda, selamatlah kau dihantar ke pakcik polis. Dapat-dapat yang perasan tu orang yang memang baran, muda plak tu. Dapat penyepak sekali memang .. hurm!

so amacam, korang rasa kesian tak?

Mereka adalah contoh-contoh orang yang terpaksa menjadi boneka dan peluru dalam pertempuran politik Malaysia. Itu hanya sedikit, ada banyak lagi yang dah jadi mangsa.

MALAYSIA..  negaraku yang aman dan permai.. adakah telah musnah? bersama keghairahan manusia yang tamakkan harta dan darjat..

Dilampirkan beberapa gambar yang di ambil di FB. Suasana pilihanraya ke-13.

Semoga keputusan GE-13 memberi satu nafas baru untuk negara tumpah darahku ini ^____^

No comments: