Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

15 March 2016

Musim Panas.

Sekarang Malaysia tengah mengalami musim panas. Memang panas. Malam pun panas, aku siap tutup lampu dan buka tingkap. kipas level 5. Masih tak rasa begitu sejuk macam selalu.

Bila panas, banyak la aktiviti2 perlu disekat. Contoh kalau lunch time tu, memang mengelak la pergi kedai yang open sangat nih.

Tapi semua yang datang kan ada pro n cons.

Ada beberapa perkara yang aku suka tentang musim panas. ~.~

1. Baju cepat kering.

Untuk penghuni rumah flat macam aku ni, memang nak sidai baju sangat terhad la ruang dia. Pulak tu nak kena bergilir beramai2 nak amik turn sidai baju. Kadang2 nak bagi baju kering amik masa 2 hari gak lah, lagi kalau baju yang sidai tu tebal. Tapi dengan tibanya musim panas. Sidai pagi, petang kering dah! weehuu~..

2. Buah manis.

Haa. citer pasal buah yang aku suka sekali. Hari tu pergi ke Tapah singgah la tepi2 hiway beli buah. Jambu air dia makaih manehnya. Terus ai beli jambu air sekilo, jambu batu sekilo. Week before memang da beli orange 6 biji, oren manis katanya. Aku memang bukan pasukan penggemar oren sebenarnya. Sebab selalu makan oren adalah masam. Sekali dapat yg manis. Sedappnyaaa..

Teringat masa kat Madinah dulu, aku teringin nak makan buah. Tetiba je rasa rindu nak makan buah. Haha, pastu duk cari buah. Nasib baik di satu pagi yang indah ada orang jual buah2an tapi tak banyak sangat lah. Maka aku pun beli buah oren dan pisang. Tapi seperti yang da diberitahu buah time tu tak manis sangat, sebab kami datang ketika musim sejuk.

So, setakat ni.. inilah 2 perkara yang paling aku suka tentang musim panas di Malaysia. ^^,

Selamat datang musim panas. :)

Jom makan buah lebih banyak! Buah tengah manis ni.. haa..

Till then.

2 comments:

Syaz Rozelt said...

As Salam Sarah..owh ye ke yang pasal buah manis tu..baru tahu..sedap nye jambu air merah kalau manis =)

siti sarah aisyah said...

cuba lah syaz beli buah skrg.. hehehe :) manis..