Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

24 August 2016

Sangkut

Hai, ada yang masih belum tidur? Aku lah tu. ahaha.

Biasalah penangan berjumpa para gadis yang kita suka. Harus seperti berjumpa cinta hati, penangan dia sama macam nescafe. tak boleh tidur malam! (walaupun sebenarnya aku memang baru amik kafein tadi - reason sebenar tak boleh tidur)

Tadi macam biasa perjumpaan mingguan kami. Hari ni mengupas tajuk tawadhuk. Ya Allah semoga Allah mudahkan kita semua untuk mempunyai sifat ini. Mampu menerima kebenaran dari siapa saja. Tidak langsung mempunyai kesombongan dalam diri.

Habis perjumpaan hujan turun selebat lebat nya. Maka, kami pun memanjangkan masa perjumpaan dan macam biasa ranting tentang hidup. Hmm harusnya kita ranting tentang akhirat kan. Ok, soon will try this plak. Sembang tentang Nani and her new workplace. Aku kadang envy jugak dengan keberanian nani, change for good. Dare to be different and dare to make a move dari her comfort zone.

Nani, jjanggg!~

Lewat sangat jugalah jadinya balik tadi. Wuwu.. sebenarnya perkara yang menakutkan apabila balik lambat ni adalah, parking! Ntahlah dulu aku memang takut ni. Sebab kalau lambat memang susah gila la nak cari parking. Biasalah flat. Tambahan pula aku punya skill nak double park memang kelaut! Ahaha. Sekarang ni kurang sikit dah perasaan takut tentang parking ni, selalu bersangka baik je ngan Allah. (Nampak problem kat situ, tawakal sesiap.. tak pandaila nak usaha balik awalkan)

Nak dijadikan cerita memang takde parking hari ni. Tapi aku ada spot satu tempat nih. Memang takde orang park. Tempat tu aku biasa park, tapi tak perasan pulak ada lubang. Rupanya memang ada lubang besar kat situ, dan diorang tutup dengan papan. Dan aku aku tak notis lansung!

Sekali aku nak betulkan tayar, mendap sebelah Vijay. Sian sangat ke vijay. Mula-mula aku ingat lubang kecil je. Jadi aku cuba jugalah beberapa kali bermain antara gear D atau R. Tapi, memang tak membuahkan hasil. Aku masa tu takde gelabah apa pun, sebab tak perasan perkara ni agak serius sebenarnya. Sehingga ada satu motor ni dia lalu, lepas tu patah balik ketuk tingkap cermin aku. Dan tunjuk brader yang tengah lepak dekat level G.

"Kak kak jangan buat apa-apa. Stop dulu da masuk lubang dah tayar tu. Kejap-kejap" erk? Aku pun tukar gear P dan angkat handbrake. Lepas tu aku keluar dari kereta dan tengok apakah tahap keseriusan Vijay ni. Memang serius! satu tayar da masuk lubang. Wahaha! Aku dongak balik tengok tingkat G, brader yang jerit tadi dah takde. Tinggal brader motor je.

Time ni jugaklah nak jadi kan. Tak lama brader tadi tu muncul dan tengok tayar kereta aku

"Masuk habis dah ni! Kak tak nampak ke sini ada lubang?" Serius memang aku tak nampak pun! Aku nampak papan je, tak sangka lubang bawah dia memang muat satu tayar. Wuwu.

"Ok takpe. Macam ni, akak masuk dalam nanti saya cakap tekan minyak akak tekan" sambil tu dia ajak beberapa lagi orang tepi2 untuk angkat vijay. Mula-mula cuba reverse, diorang angkat depan. Aku tekan minyak sampai bau asap jugalah. Cara satu gagal.

Sorang abang ni sarankan drive biasa je kedapan, diorang cuba angkat bumbung kereta pulak. Ok, eksperimen berjaya kali ni dengan bantuan 4 orang brader gagah perkasa~ Siap tolong arrange kan parking untuk aku lagi.

Sobs. terharu!
(Aku harus lebih giat mengikuti aktiviti kariah. Ni asyik time susah je baru nak kenal jiran tetangga. Wuwu)

Jadi tadi, aku double park je kereta mereka. Esok kena keluar awal. Harap tayar tak rosak pasca aktiviti hingga menghangitkan tayar aku tadi.

Terbuktilah bantuan Allah itu dekat, Alhamdulillah ^^,

Thank you Allah.

2 comments:

udez huda said...

wow..berdebar2 i baca huhu. btw i pernah nak masuk longkang besar haha

Sarah Basri said...

haha, seb bek tau tak masuk. Malu plus segan taw.. LOL.