Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

27 November 2017

Al Quran

"Saya terfikir, kenapa at one point bila kita tadabbur Al Quran hari ini rasanya tak sama lagi seperti masa mula-mula kita terima tarbiyah dulu, masa kita mula-mula bersama usrah"

Satu persoalan ringkas oleh seorang sahabat. Ternyata persoalan itu bukan untuk siapa-siapa melainkan dirinya sendiri kerana pada penghujung sebaris ayat itu, kolam matanya pecah. Butir jernih yang sedari tadi ditahan-tahan akhirnya tak mampu tertahan lagi.

Allah.

Ternyata bukan matanya sahaja yang basah berkaca, yang sedang memerhati dan mendengar juga menunduk, meraung di dalam hati. Astaghfirullah. Betapa benarnya setiap kata-kata beliau. Betapa selama ini persoalan itu ada, tapi kita yang sering bertangguh dan tak pernah benar-benar do action tentangnya. In denial. Beat around the bush.

"Adakah Allah telah menjauh dari kita? sehingga ayat-ayatNya langsung tak berbekas pada hati kita? Sebenarnya Allah tak pernah pergi, hanya kitalah yang menjauh dari Dia, sehingga tak berasa apa-apa lagi ketika membaca ayat cinta dari Dia"

Double shot.

Am bleeding.

No comments: