Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

05 August 2015

127


Nikmat sihat adalah satu nikmat yang paling mudah untuk kita lewakan. kenapa? sebab sihat lah :) Pagi tadi masak lemang segera, buka tutup periuk masa air sedang mendidih. memang pijar rasanya terkena wap panas. Allahuakbar. Cepat-cepat lumur ubat gigi, itu je yang aku terpikir, nak lumur madu macam sayang pula :). Lepas pada tu kena air sikit jer. Aduh, kemain lagi sakit dia.

Bila da jadi macam ni, barulah lebih menghargai dan berwaspada.

Berbalik kepada tajuk. Baru-baru ni aku menonton satu filem. Berunsur outdoor. Tajuk, 127 hours (2010). Kisah benar seorang canyoneer (haruslah seorang berbangsa asing, memandangkan tak de canyon kat Malaysia T.T) Nama dia Aron Ralston. Dia memang hobi menelusuri canyon dan pelbagai sukan outdoor yang lain la.

Pada satu hari Sabtu, masa dia tengah canyon, tiba tiba dia terjatuh ke dalam satu lubang, dan ada batu terjatuh timpa tangan dia. Jadi, tangan dia tersepit dan dia pun sangkut kat situ.

Dia tak bagitau sesiapa yang dia pegi canyon tu.
Last person yang dia past by pun dah balik.
Dia terperangkap!
Limited food, limited water.
5 hari.

Ok agak mendebarkan tengok cerita tu.

beberapa nota:
- sentiasa beritau kemana kita berada, atleast kalau tiada kabar, senang waris nak caritahu
- kalau mampu elakkan bergerak solo, 2 always better than 1
- kena kreatif untuk terus bertahan
- jangan patah semangat, berjuang hingga akhir.
- outdoor activity have it own risk
- sayangi keluarga
- bila nikmat diambil, baru lah kita sedar banyak perkara yang kita ambil lewa selama ini.
- appreciate life. live life to the fullest

Aron Ralton akhirnya berjaya melepasi batu tersebut, apabila pada hari ke-5 tangan dia memang dah totally mati, sebab darah tak mengalir. Maka, dia patahkan tulang tangan dia. Okay sangat menyeramkan (but that the only survival way) lepas patah kan tulang tangan, dia guna kan pisau lipat utk kerat tangan dia sendiri. (Ada part dia menjerit unberable pain. Mesti tengah potong saraf. Pernah rasa masa operate gigi dulu. Doc langgar saraf bergegar rasa satu badan)

Sekian.

Review filem dari saya.

Kalau nak dengar Aron cerita macam mana dia potong tangan sendiri

p/s: Jika menonton filem tersebut, part yang tak patut masih ada, just skip it.

No comments: