Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

22 September 2016

the Jerangkang

Dijadikan alkisah, perancangan awal adalah nak pergi Air Terjun Bekelah yang terletak di Maran, Pahang. Ini adalah per pre-meeting way before. Rasa dalam awal tahun atau tengah tahun ni. Sebaik selepas pulang dari YYBTN, maka ada nya meeting post mortem YYBTN sekali gus, perancangan next program.

Memang kalau ikutnya, program Amar ni adalah the next in line. Berkelah. Tapi mungkin sebabkan penat trip lepas tak habis lagi, Iwan cadangkan untuk trip yang lebih santai dan tak memerlukan banyak pendakian, jadi Iwan suggest untuk tukar ke Jerangkang. Jerangkang ni dekat je dengan Berkelah. Both kena naik 4wd. Yang membezakannya, nak ke Jerangkang ni, lepas turun 4wd, jalan dalam 5-10 minit da sampai campsite. Sementara berkelah kena hike/trek another 2-3 jam. Jadi bertepatan dengan nak yang santai, maka Iwan syor kan Jerangkang.

and the rest is history.

selagi bahuku memikul bebannya
selagi hayatku merasa seksamu
selama senyuman menjadi senyumku
kubawa wajahmu walau diriku jauuhh
-ikhlas tapi jauh, VE

Hari Pertama (16 September 2016, Jumaat)

Sepatutnya bergerak dari rumah jam 5.00 sebab nak amik Fatiha kat Shah Alam. Tapi hal-hal tak diingini, dia call jam 4.30pg bagitau cannot make it. So, aku tarik selimut. MashaAllah ya ampun! sedar-sedar da 5.30 memang bersilat capai segala barang. 6.30 depart. Gi rumah Nina, ambil Nina, Saidah dan Nisa. Teruskan perjalanan ke LRT Gombak. Ambil Mariam. Sian Mariam mesti dia tunggu lama >.< Aku rasa 7.20 kut baru gerak dari LRT Gombak. (Walhal 7.30 patut dah gerak dari RnR Genting Sempah! haha) All is well, 7.40 reached Genting Sempah! Alhamdulillah.

Kat sana gather lah dengan semua. Sarapan bagi yang belum. taklimat ringkas, reshuffle passenger. Dan, Pahang here i come! Pukul 9.10 kami pun meluncur meninggalkan Genting Sempah dan masing-masing akan meet semula di exit Sri Jaya jam 11.30 pagi. Ai ai capten!


Nampaknya kereta sampai lebih awal, 11.30 pagi semua dah berkumpul dan bergerak ke next point, kedai untuk makan tengahari, di pekan Maran. Standard harga? KL! hehe. Lepas siap makan, masuk la sat kedai runcit cari barang apa xada lagi, kemudian berpecah. Lelaki ke Masjid Kg Gelugor untuk solat Jumaat, sementara yang perempuan ke Surau Nurul Musthoffa, Sri Jaya. Rehat dan solat Jamak.

Jam 2.30 petang lepas semua rombongan perempuan siap solat, kami singgah di Balai Polis Sri Jaya, hantar senarai peserta yang masuk ke hutan kepada Polis. Penting ye ini, untuk sebarang permasalahan di masa depan. Jadi hantar dulu senarai nama tersebut. Dan kereta pun bergerak menuju ke Masjid Kg Gelugor.


23 peserta. 13 lelaki, 10 perempuan. 6 kereta.

Berkumpul depan masjid dan kumpul barang untuk load masuk 4wd. dengar lah beberapa siri taklimat. Jam 4 petang 4wd bergerak masuk ke hutan.


Kalau hangpa nak mai naik kereta myvi atau yang sewaktu dengannya, make sure kereta hangpa sudilah lalu kat anak sungai seperti ini. Dan, sila prepare contingency plan sekiranya hujan lebat dan air sungai naik. 


4.46 petang kami tiba di campsite Jerangkang. Tapi sayangnya da ada satu family ni bina kemah. Kemah dia memang classy, siap ada katil lagi dan kipas. Jadi, ruang sangat terhad kalau nak camping bawah.

Sementara tunggu pasukan riki beri kabar gembira

5.20 petang pasukan riki tempat kembali dari tinjauan dan memaklumkan kita akan naik keatas dan memberi arahan untuk mengangkat segala barang naik ke atas. Power juga lah, angkat box ais, box makanan secara hike up. pergh pergh!


5.40 petang tiba di campsite atas. Sampai je, letak barang. Beberapa orang terus naikkan fly ground, dan kemah. AJK Makanan susun peralatan dan bahan basah sementara yang lain terus enjoy bermain air.

5.55 petang, pembahagian kumpulan dan mula masak untuk dinner. Dinner malam tu makan BBQ. Ada ayam, kambing, kentang, coleslow dan nasi jagung.

 
 

Malam tu, selepas solat Jamak. Ada sharing session pengembaraan ke India oleh Saidah. Mula-mula mc bagi 30minit untuk sharing. Tapi bila da start kan. he he he.

"Sepatutnya saya pergi ni dengan Bi, tapi tulah dia kawen dulu kan.."

Hari Kedua (17 September 2016, Sabtu)

Biar mati ku mencuba demi bahagia,
Biar sakit diluakai dapat kurasa,
Biar nadiku terhenti demi kesyurga
Biar selamanya mencari cinta sejati, sejati.
-Sejati, Faizal Tahir

Hari kedua dimulai dengan solat Jemaah Subuh seterusnya tazkirah subuh oleh Ustaz Fairus. Ustaz mengingatkan para peserta tentang kepentingan niat dalam melakukan sesuatu amalan. Kerana dengan niat lah sesuatu amalan itu dikira sebagai amal atau tidak. Jadi ustaz mengingatkan semua untuk membetulkan dan menghadirkan niat untuk melihat kebesaran Allah sepanjang berada di Jerangkang.

Lepas Subuh, kami semua pun masuk ke kumpulan masing-masing. Nak bersiap siaga untuk masak breakfast dan lunch. Disebabkan nasi semalam banyak lebih, jadi akhi Fauwaz tolong masakkan nasi goreng. Jadi kumpulan hanya perlu siapkan makanan lunch. Alhamdulillah (tapi sebenarnya pagi tu aku tak makan pun nasi goreng tu, takde rasa nak makan. Amik beberapa suap kentang je dan habiskan brownies) Menu makan lunch, nasi lemak dan sayur paprik.


Lepas pek makan lunch kami pun bergerak naik lagi. Hike up! (perkara yang paling aku menyampah tapi setiap kali orang ajak masih ada rasa-rasa nak join) Tapi, tak lama sangat lah memanjat naik tu. Hanya kerana orang tidak atlit macam aku, mudah lah semput! Ahaha.

Ketika aku hampir-hampir give up dengan kehidupan (over plak) ketika itu aku dengar suara jeritan di hujung jalan. Maka tahulah aku, eh dah sampai! So terus bersemangat k, laju-laju aku langkah. Pastu nampak tokie ngan bad! tengah selotep kertas kat pokok. Ok bai korang setup la, aku ngan ita letak beg pastu terus menuju ke air terjun! yeah. Nampak mirul, yun ngan saidah.



Lepas gian sat dengan air, naik semula ke daratan dan memulakan permainan pertama. KL to Kozan. Oh ya, alhamdulillah di tentukan tuhan dapat duduk bersama ahli group yang bijak dan engineer belaka. So dapat lah kami menjadi kumpulan pertama sampai ke Kozan.

Kumpulan 2 bersama hadiah kemenangan. Kozan, here we go!

terima kasih AJK, belanja kami cempedak goreng ngan teh tarik kaw.

Kuiz seterusnya, kami dapat jawab 2 je dari 4 soalan. Uhuk! Kumpulan Nina berjaya memenangi round ke-2. Aktiviti seterusnya adalah, buat onde2! Tak pernah seumur hidup buat kuih ni. Makan biasalah. Jadi, tak semena-mena belajar buat kuih kat air terjun kan. Ahaha~

Nak jadikan cerita, kumpulan aku semua lelaki. Ahaha, nais sangat the only girl tapi tak tau masak. (Dari semalam, dan pagi tadi aku selalu menyemak time cuci pinggan/sayur dan potong2 sayur je. Yang lain semua depa buat) Jadi, kami percaya je dengan kemampuan Chef Amar beri arahan untuk buat kuih ni. Din siap usha2 kumpulan sebelah (yang semua girl) dan sarankan kami orang bentukkan bulatan yang lebih kecil. Untuk pertandingan onde-onde, kumpulan Iwan menang.


   

Lepas pertandingan onde-onde, peserta di beri ruang untuk makan lunch dan mandi dan solat. Maka, jom lah mandi! Dapat mandi, lama pulak tu! Dah siap mandi bergerak pulak nak bergambar! Sementara the guys bergambar, jadi the girls solat dulu lah. Lepas tu take turn gi bergambar. Dah puas mandi dan bergambar, baru makan. Makan tu tak semangat sangat dah. Ye la dah bagi makan cempedak goreng, onde-onde. Kenyang makan kudap kudap je.

 



Lepas makan, kami pun packing untuk bergerak turun. Masa turun laju pulak. Tadi masa naik bukan main pancit lagi. Standard kut kan. Bila da sampai campsite, nampak kumpulan kami turun dari atas. Aik? Rupanya Aishah cakap dia malas nak panjat, so dia ikut jalan lain ikut bawah. Nais move Aishah! i love u. hehehe.

Sampai bawah, tengok Akh Fauwaz dan Akmal dah siapkan minum petang! Bubur kacang hijau! (Oh baru teringat tak makan lagi aiskrim kacang hijau!) Betapa gigihnya mereka memasak sebab, kami lupa tinggalkan butene. Bagi diorang dapur without butene. Maka, mereka masak cari batang-batang kayu dan arang saja! Survival!

Kami semua pulak masih kenyang, jadi bungkus jelah bubur kacang tu bawa turun. Siap kemas semua, turun lagi ke campsite pertama. Kat sana, sepatutnya kami kena turun bawa barang tu semua, jalan lebih kurang 5-10minit lagi untuk sampai ke 4wd. Tapi tu lah dah rezeki, ada 4wd PDRM pun baru nak turun, maka diorang tolong bawakan barang ke bawah. Alhamdulillah!

Masa tu, aku, Nina dan Saidah slow move je. Punya syok tengok 4wd tu moving. Tetiba pakcik pdrm yang 4wd depan tu offer naik 4wd dia! Wahaha~ Orang kata pucuk di cita ulam mendatang, maka kami bersetuju! Dapat lah rasa corner baring!

"Ni depan ni syarat dia, jangan jerit!" kata pakcik tu bila menghampiri kawasan bertangga. Pengalaman tersebut memang agak mengerikan. 4wd tu betul2 condong 90 degree, tapi tak tumbang! (Hmm, perluke beli 4wd sebijik? Setelah terpikat dengan kehebatan beliau! Ahaha)

All is well.

Sampai semua di Masjid Kg Gelugor dah Maghrib. Tapi kami berniat jamak ta'khir. Turunkan barang dari 4wd, bahagikan barang company dan individu, ucapan2 dan masuk ke kereta masing-masing. Mandi dan solat di RnR Temerloh. Masa balik ni, minyak tinggal 2 bar dari Maran nak sampai RnR Temerloh. Masa drive tu memang terkenang kenang pengalaman lalu. Nervous lain macam! Alhamdulillah pisang tak berbuah dua kali. Perjalanan selamat.


Sampai KL, hantar Mariam di LRT Kg Baru (rumah dia kat flat sebelah LRT je) pastu hantar Nina, Nisa dan Saidah kat Seksyen 17 PJ. Sampai rumah 1.30 pagi macam tu.

 

the Jerangkang, done!

:: Sebuah lagi projek Gema Selangor Backpackerz::

7 comments:

udez huda said...

kejam.

Sarah Basri said...

why ude why? komen murni2 saja plis.. :D

nuratiqahtalkah tokie said...

Haha ok kak saya baru baca. Untung lah group pandai memasak..actually saya kata group akk menang utk onde onde. Tapi saya minoriti je.:p

nuratiqahtalkah tokie said...

Haha ok kak saya baru baca. Untung lah group pandai memasak..actually saya kata group akk menang utk onde onde. Tapi saya minoriti je.:p

Sarah Basri said...

Arghh!! stress tau ngan grup iwan! LOL!

hehe, btw chef onde2 grup kami cam besa lah.. amar. :D

Fakhitah Abdullah said...

Okay sy nmpk ada gambar menarik yg x di share kt ghogle drive..btw, group iwan group saya..klau bukn kehadiran iwan (si pemasin itu) group kami menang..kl kozan pon kalah sbb..erm, langkahan pertama dr ketua..hahaha

Fakhitah Abdullah said...

Okay sy nmpk ada gambar menarik yg x di share kt ghogle drive..btw, group iwan group saya..klau bukn kehadiran iwan (si pemasin itu) group kami menang..kl kozan pon kalah sbb..erm, langkahan pertama dr ketua..hahaha