Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

10 February 2012

Home For The Aged

Hari ni, berhasil menyertai Company Charity Event. Err.. pada asalnya memang taknak pergi pun, sebab dah dapat membayangkan keadaan pejabat yang akan lengang bila semua office-mate tiada. *awan kecil muncul diatas kepala-seronok tu!*. Betapa taknak pergi sehingga out of the blue moon, pakai baju kurung ke pejabat hari ni. (siapa yang sertai charity sebenarnya kena wear company's shirt)

Tetapi, itulah perancangan Allah mengatasi segalanya. Semalam, Jessie ada bagitau dia boleh accept kalau kami Malay taknak pergi sebab Rumah Charis yang diorang nak pergi ni digerakkan oleh Kristian. (Sebenarnya aku tak pernah terlintas pun tanak pergi sebab ia adalah Kristian punya rumah kebajikan) Jessie cakap, dia bagitau orang rumah kebajikan, yang akan datang 20-30. Tuptup pagi ni, kiraan pertama hanya ada 4 orang saje nak pergi. Maka setelah membuat perbincangan semula dengan rakan-sekongkol-tanak-pergi, akhirnya kami pun berubah fikiran untuk pergi lagipun sepanjang aku bergiat dalam aktiviti kebajikan, biasa pergi rumah anak yatim je. tak pernah join rumah orang tua. Mungkin menarik? why not have a try? kan? Apa? lalang? Bukan lalang lah.. hanya lambat membuat keputusan :)

Kami pergi 2 rumah kebajikan yang menjaga orang tua, tapi apa yang aku dapat rasakan adalah kesedihan. Tiba-tiba terbayang (Jika diizinkan sehingga umur tua), tak kahwin, tak de anak.. mungkin macamtulah kehidupanku? (ok, abaikan bayangan tu, awan nakal sila beransur hilang)

Rumah pertama tu Rumah Charis.. Rumah kedua yang aku nak kongsikan.. Ceritanya, owner rumah kebajikan ni, dia buat perniagaan buat keranda. (Keranda beliau punyalah mahal range harga? RM1k-RM20k. wallah!) Kalau aku duk rumah ni mesti sedih, tiap hari nampak keranda. Bagus gak tu? mengingati mati? Masa kat sini, owner dia ada citer panjang lebar.. tapi in Chinese la.. how could i understand? T_T

Jadi, aku dapat kongsi mana yang rakan-rakan-yang-baik-hati-dan-budiman ni sudi translate sajalah ye.
1. Mana dorang dapat takungan orang tua-tua ni? Dari hospital. Ada anak-anak yang purposely, hantar mak abah ke hospital then after recovered, hospital tak dapat hubungi semula waris.. samada bagi no telefon salah atau apa aku pun tak tau) So, mak abah yang dah kehilangan anak ni, dhantarlah ke rumah orang tua.
2. Tiap tahun baru, biasa ramailah orang berpusu-pusu nak buat kebajikan, amal jariah, bersedekah dan kasi angpow. Dan masa nilah baru anak-anak ni, entah mana-mana hilang tiba muncul. nampak macam baikkan? dan insaf. tapi sebenarnya, diorang datang untuk collect duit angpow yang mak abah diorang ni dapat. Ah ini aku rasa part paling tragis dan tak sangka ada orang macam ni.
3. Tong Sim Centre ni dia ada ambulans sendiri, sebab sebelum ni pernah jadi. Bila orang tua ni sakit, dorang call ambulans.. tapi ambulans hospital sampai sangat lambat. Dan orang tua ni dah mati terlebih dahulu. Sangat kecewa!
4. Biasanya orang tua ni tak ditanam setelah mati, bakar saje. Since kos untuk perkebumian cina adalah sangat tinggi.

Haa.. itu sajalah yang dapat aku kongsikan. Mood terkejut dan sangat sedih dengan kondisi masyarakat zaman kini. T_T


p/s: Habis program, boss belanja kari kepala ikan. satu mangkuk kari tu, RM85. fuh?!

hari ni punya Mandarin word yang dipelajari : 老人院 (Lao Ren Yuan - Home For The Aged)

5 comments:

yanie said...

Assalamualaikum Ecah =)
nih link baru blog kami
http://terrarossa264.blogspot.com

btw,
kt kilang kami dulu pun cmnih jugak ceritanya..yang pangkat2 manager, bos besaq, sume hntr parents diorang pegi rumah org2 tua..hmmm

cikEff said...

sarah. rindu awak!! hu. ayat sadis tu.. tak kahwin, tak ada anak.. eh, eh.. sedih tim baca T.T moha sume baik2 belako. stay strong!

Merentas Horizon said...

yani, waalaikumsalam.. ok will update later.. tulah seriau lak rasa.. T_T

tim!!
rindu kamu juga. ah langkah lepas belajar rasa macam diseret2 lambat je rasa nak bergerak T.T.. anda juga stay strong.. cikgu kuat baru anak2 juga kuat. ^____^

SI PENGEMBARA JALANAN said...

oh anda sorg je muslim di situ? wow!!! sy rase anda sungguh great skrg! hehe

Merentas Horizon said...

eh tgk betul2.. ada 2org kt situ.

actually ramai lagi malay, tp sbb yg lain kerja call center xleh nak join..