Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

18 February 2015

best friend birthday

Aku tak pernah ada orang yang aku claimed as my best friend.

tapi as long aku hangout dgn dia aku rasa best, kira best friend lah tu kan? hehe.

ok harini merupakan ulang tahun ke-28 my close friend.

Aku kenal dia, masa tu umur aku 19 tahun. Aku tak leh ingat lak macam mana first meet. tapi yang confirm. aku satu usrah ngan dia. Dia kolej 3, orang kuat. Masa tu aku kolej 9. rajin juga la pi program kolej. tapi tak berapa nak kuat, join takat suka suka ja. tak sempat nak bina repo pun. :P

Oh berbalik kepada close friend of mine ni. So, sejak kenal tu sampai lah sekarang satu usrah. pergh how sweet, nampak tak? 2006 - 2015 berapa tahun tu? hehe.

Tahun dua kak naqibah nak matchkan dia dengan this akhi from UiTM Shah Alam (perhaps im the first usrah mate yang knew bout this) Dia cerita kat aku lepas di panggil oleh naqibah time tu. Aku tersangatlah childish lagi masa tu yang mana tak pernah fikir pun langsung pasal nak kahwin. Lambat matang aku ni :P Time tu dia da start istikharah.

Masa final year, bakal husband dia graduate. Aku lah macam biasa partner in crime dia temankan pi konvokesyen tersebut. (asyik jadi side kick je, bila la turn aku lak kan nak jadi heroin. huahua)

hujung tahun 2009, kami konvo. sama k! ye la.. dah ar sama usrah, sama course lak tu. Haruslah konvo time pun sama. Tapi hari konvo aku tak jumpa dia plak. haha! Oh ya masa ni je la aku tak usrah dengan dia, sebab aku p prektikal kat ampang, usrah ngan makcik2 ampang :P Bila first job, tempat kerja kami pun sama :). Hujung tahun tu, dia bertunang. dengan orang yang sama kak Naqibah kenalkan.

2010 somewhere in Jun dia menikah. dan sebulan lepastu pregnant! Bunting pelamin orang cakap..

2011, she got her first child. Tahniah! tapi lepas tu, ofis kitorang problem.. masa tu lah fasa perpisahan, aku kerja dengan company sekarang.. dan dia menganggur. Dekat setahun gak aku rasa..

sekarang?
Dia da jadi cikgu, dan sekarang da ada dua anak :) yang super comel !! Raya lepas dia datang rumah aku.. setelah asyik asyik aku je datang rumah dia kan :P


SELAMAT HARI LAHIR KE-28 SAMIHAH!!

Semoga terus di beri kesihatan dalam membesarkan anak-anak mujahid/ah.
Semoga terus di beri kekuatan & keikhlasan untuk tsabat di jalan dakwah yang makin mencabar ni.

Teruslah memberi sokongan bila aku terjatuh. Dan memaksa aku bangkit berlari kembali.

Doakan aku juga semoga dapat merasai kemanisan hidup di tangga kehidupan yang seterusnya. :)
Doakan kita bertemu lagi di Syurga-Nya

Ukhwah fillah abadan abada.

5 comments:

siskahaidan said...

Kak. Ok la komen ni saya post kat wall akak. K bye

siti sarah aisyah said...

hahaha.. motip sangat..

SaMihaH said...

Nangissss.. sayanggg sarah shbt dunia akhirat ku.. moga kekal hngga ke syurga..
Eh thn dpn kita celebrate 10 years anniversary friendship eh... ewahh.. gituuu..hihi

SI PENGEMBARA JALANAN said...

Hang mesti xde gambar berdua je ngn miha kan sarah.. Ataupun hang rindu gile sama gue..hahaha.. Zaman bila ntah sy ada jam tgn hitam ni?

siti sarah aisyah said...

ni citer lama kak shira.. sbenarnya mmg jarang tgkp gmbr berdua ngan miha. haha. ada satu gambar tu pakai baju merah sama. tapi tak jmpa gambarnya. :D

mha, erm, bila agaknya first date g usrah. tak ingat. hehehe. rasanya first jmp kat tasik um tu..