Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

19 June 2011

terkenang si boy

di petang yang dingin ini.. tiba2 aku terkenangkan Amin. aha~ adik kecilku yang dah menjadi seperti raksasa dah sekarang. besar betul beliau.

hari tu, Amin buat perangai tanak balik sekolah. ye la masa tu, aku ngan kak Siti pun ada kat rumah, Fikri pun ada. So dia rasa macam nanti dia sorang je yang kena balik asrama sementara orang lain ramai je kat kampung. Macam-macam alasan lah dia bagi, senior selalu amik barang dia la.. pastu cikgu selalu marah sebab tidur dalam kelas.. ayat hafalan tak hafal lagi. Siap nak mintak pindah sekolah lagi tu. serius betul budak ni, tanak balik asrama punya pasal. Mak ayah pun dah bukan main risau lagi. Atlast mak ngan ayah hantar dia pada Isnin keesokan hari nya.

Aha cakap pasal touching2 nak balik asrama ni, jangan cakap amin la.. aku pun ada gak masalah ni. Dulu masa aku tingkat 1 dan tingkat 2, ayah aku sambung ngaji kat Institut Aminuddin Baki, IAB. So, tiap hujung minggu dia kena balik la ke tempat study dia tu. Kena plak time nak hantar kitorang balik skolah kan (kalau aku tingkat 2, maksudnya kena hantar aku, kak ct ngan naim).. So kena lah hantar kitorang awal.. dalam pukul 9 dah gerak gi Ipoh, hantar aku gi skolah. Kiranya paling lewat jam 12 aku dah sampai skolah la.

Masa sampai tu haruslah tak ramai lagi kat skolah. Paling2 yang ada budak2 KL. Apa barang budak2 yang duk dekat nak balik awal kan. Jadi suasana sepi tu menambah lagi irama sayu di hati T_T. Kadang2 iron baju sambil menitis air mata. Huhu.. kalau agak2 ramai sket orang, pegi la mandi.. sambil air mencurah atas kepala, air mata pun tak kalah bersaing. Part ni la best, sebab nangis pun bukan orang tau. haha.

Ok, point aku nak cakap kat sini, dulu2 aku kalau bab touching ni selalu geng ngan naim la sapa lagi. lagi2 dia time tu baru masuk form 1 kan. masuk kereta nak balik asrama nangis sama-sama. Gilalah nostalgia betul. Tapi amin, nak buat cemana time dia masuk asrama kitorang semua dah ke Universiti / habis U. So, xde geng la dia nak nangis berjemaah.

Hehe. Ok post ni just random saja. Siri terkenang Amin yang nampak ganas tapi hati sentimental punya. (Kalau dia kat sekolah pastu telefon rumah, dia takkan telefon mak, mesti call ayah. Sebab dia kata kalau dengar je suara emak mesti nak nangis..)Tak sangka betul aku, amin akan sebegini sentimental, almaklumlah sejak kecik mana dia pernah berenggang ngan mak.


*boy = boyot. hehe ^____^

2 comments:

Hajar B said...

cewah!

Ahya Emerald said...

wow!! like, seriously??? besaunye. alhamdulillah, sihat dan kuat! mst byk minum milo neh. hehe. :D