Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

14 August 2014

up-to-date

mencabar.

kadang-kadang. ada benda sehari-hari buat kita nak taknak kena up to date. dan ilmu kita pun kenalah meningkat. benda ni adalah pushing factor.

cth. bila pergi usrah. orang akan menjadikan anda library bergerak. tanya macam-macam. so nak taknak kena la up kan level ilmu tu. kalau tak tau pun, berusaha tanya orang yang tau. end up kita pun bertambah ilmu.

itu biasa jadi, dulu. er, skrg pun ada juga la. tapi terkawal lagi la.

bab yang agak mencabar sekarang ni bila melibatkan officemate.

hari isnin, 11.8

skype masuk.
+ can i ask u smth? agak sensitive
- ok silakan
- nervous.
+ what is ISIS?
- alamak, kena google dulu tu
- haha
(sebenarnya aku pernah dengarlah nama ISIS ni, ia regarding isu di Syria. Tapi tak in detail lah)
+ i know terrorist from Iraq or Arab… and saw many news about these group killing over 100 families beragama christian
- i knew a little, berkaitan syria and wgypt..
- *egypt
- nanti i get in depth dulu then explain back to u
+ and saw many kids got killed or head ripped of from body etc
+ dasyat

hari selasa, 12.8

skype masuk.

+ http://absolute-news.com/2014/08/250-christian-girls-gang-raped-executed-name-allah/
(klik link, baca tajuk dan several isi penting, di akhir artikel ada link ke cerita pasal ISIS)
- where did u get this?
+ my fren share this on fb
(jump to the conclusion, citer ni pasal kat Syria..)
- actually cath just ask me about this ISIS group yesterday
- but i havent explain yet to her.
+ isis?
+ u mean about this nigerian case?
(eh? baru scroll back, apa nama kampung google. ok cerita kat nigeria!)
- oh isis regarding syria
- about this nigerian issue i first time heard wo
- need to research it further first
+ o

ok.
sekarang inilah dua perkara yang menyebabkan aku rasa kena improvekan pengetahuan am.
dan menjadi up-to-date

4 comments:

ladygirl said...

bestlah hari2 ada post baru. hari2 bole melawat. ngeh3.

siti sarah aisyah said...

hehe.. yeay~

stay tune. saja nak temankan u keja malam :P

siskahaidan said...

ISIS? Update lagi!

siti sarah aisyah said...

uhuk! will work on it. tapi tunggu next schedule .. hehehe