Quotes..

"manusia tidak dapat mencintai orang lain selagi belum mencintai diri mereka sendiri.. dan mereka tidak akan mencintai diri mereka sendiri sebelum mereka mencintai Tuhan.."

Sedikit Renungan

"Sesiapa mencintai Allah pasti semakin sunyi dengan manusia. Di tengah keramaian dia rasa keseorangan. Saat kesukaan dia berduka. Jika orang tertawa dia menangis. Jasadnya dengan manusia, batinnya kepada Allah"


"Ketenangan dan kebahagiaan adalah hembusan dari langit, diturunkan ke dalam lubuk hati orang yang beriman, mereka akan tetap berhati teguh, di kala insan lain mengalami kegoncangan"

[Syed Qutb]

12 December 2010

Janda Baik.

"Sesekali bila angin dari bukit bertiup, sejuknya menggigit ke tulang sumsum.
dan sekali itu jua, bau alam terasa memberi semangat untuk kita memulakan hari"

Sekarang aku dah faham perasaan menggigit ke tulang sumsum tu macam mana. tak tipu, memang sangat sejuk. Sekali angin datang, terus menggigil. pengalaman mendengar tazkirah Subuh di kaki bukit. Ah! terbaik. kamu kamu yang tak datang, tak tipu.. serius rugi! hehehe..

Program yang aku rasa well prepared lah! 10 bintang kepada penganjur!! Thanks all the makcik and kak cik ^^,

Ringkasan program:
1.Berkumpul di Masjid UIAPJ

2.Tressure hunt start (UIA PJ to Pondok Impian, Janda Baik) Peserta dibahagi kepada 4 kereta (kump). Terdapat 4 perhentian sepanjang perjalanan. Dan peserta dibekalkan peta dan soalan untuk dijawab sepanjang perjalanan.

3.LDK - Membina menara impian (walaupun group kami punya menara paling rendah, tapi dapat jadi Johan. Alhamdulillah!)

4.LDK - Me-reka cenderahati untuk kumpulan lain, dari bahan alam yang dikutip di Hutan Lipur Konifer.

5.Riyadhah - jalan² sekitar kampung. What a great view! Subhanallah..

6.Tazkirah Senja - Belajar dengan alam by Mak cik Hajar (xingat nama bapak dia), tazkirah yang menyentuh hati mengenai lafaz La Ila ha illallah..

7.Grand Ceramah by Akh Azim Ismail "Kelestarian Tarbiyah Kecemerlangan Dakwah".

8.Qiamullail di tanah lapang
9.Tazkirah Subuh - Pengakuan seorang muslim by Mak Cik Fauziah Baharuddin, memang mengesan di hati. Satu persatu zass kena libas kat hati. aduh! kawan² ayuh koreksi diri takut² sedar tak sedar melakukan syirik kecil.

10.Jungle Trekking & segmen berendam - ok ini kemuncak.. dan yang paling dinanti-nantikan..


Oh ya lupa, selain dari pandangan alam yang indah.. ada satu lagi pemandangan yang indah.. Ukhwah makcik² ni. Bayangkan, dulu mungkin back 10-20 years .. diorang sama² baru sampai PJ dan memulakan hidup, beraktivitas bersama-sama. now anak² dah membesar bersama-sama.. dan membantu pulak aktiviti mak² diorang.. oh, how sweet ^__^.

Ok tu je, penat! tetapi berbaloi-baloi..
[UM/PJ-ians next progam mungkin boleh fikirkan Janda Baik as a choice of interest.hehe]


7.12pm,
Kelana Jaya.

2 comments:

hajarghazali said...

wahahaha...terbaik! ngeee...impian jd kenyataan saat ini utk ke janda baik..wuwuwuuu T_T...

Merentas Horizon said...

yeah.. air terjun rasa sedang mandi dalam tab yang berisi air batu. fuh!