Pada suatu masa dahulu, saat usiaku kanak2, mak akan membuat bubur sumsum tiap kali bulan Ramadhan tiba. Antara kuih wajib lah jugak.. Lagi satu adalah badak berendam (or mungkin stgh org tak panggil dgn nama ni).. Dua2 ni antara kuih fevret di bulan Ramadhan.
Tapi, after aku masuk asrama dan berpuasa di sekolah saja, maka aku pun dah xberapa ingat... ada lagi ke mak masak kuih2 ni? hurm~
Setelah tamat kehidupan berasrama, dan aku duduk dirumah sewa. Maka, mulalah aku teringat kejadian2 lampau.. Eheh~
Semalam aku iftor bersama adik2 PPUM, dan hari ni Awanis dah kat rumah die.. So, memang taklah dia nak buat kan.. (Ops, tapi beliau pun buat jugak bubur ni kat rumah die, serve for her parents..)
Cara membuatnya ringkas saja.. sapa2 nak cuba bleh search kat youtube, siap step by step lagi.. sukatan pun ada. Try it yourself ye kwn2..
Inilah hasilnya bubur sumsum, yang asalnya dah macam tak jadi dah.. tapi tambah air sket alter itu-ini. Alhamdulillah, sedap gak la masuk tekak ni (er..dan tekak kak CT pun sedap.ok la tu kan?)..
Cara makannya? Tambah lah air gula merah. Nyum2x..
(Nmpk tak menarik sgt sbb pakai gula melaka ni, kalau gula merah. Pergh! Cubalah. hihi)
Sekian corat-coret Ramadhan ke-3 1431H.
Kelana Jaya.
No comments:
Post a Comment